Další provokace! Tomic skrečoval pro nesnesitelné horko, bylo 27 °C

- Petr Šístek

Ačkoliv byl Bernard Tomic obdařen nesporným tenisovým talentem, fanoušky nepřestává na kurtech udivovat především svými pozoruhodnými výstřelky. A těch v poslední době notně přibývá. Poté, co před týdnem v Delray Beach trestuhodně odchodil zápas úvodního kola se Stevem Darcisem, nyní v Acapulcu bylo nad jeho psychické síly vydržet na dvorci do konce utkání!

Australan přitom hrál s Donaldem Youngem zcela vyrovnanou partii. Úvodní sada jejich souboje dospěla do tiebreaku, v němž Američan zvítězil nejtěsnějším možným poměrem 7:5. Poté ale následovalo něco zcela neočekávaného.

Čtyřiadvacetiletý Tomic, aniž by něm byly znát sebemenší zdravotní komplikace či by požádal o ošetření, utkání náhle skrečoval. Jako důvod následně uvedl, že na kurtu panovalo nesnesitelné horko. Turnaj v Acapulcu je sice znám svými náročnými podmínkami, avšak v době utkání bylo na dvorci relativně příjemných 27 °C.

Zatímco jiní hráči během vypjatých tenisových bitev neváhají překonávat křeče či žaludeční nevolnost, pro Tomice se ukázaly býti nepřekonatelnými o poznání přívětivější podmínky, než jaké po většinu roku panují v Austrálii, kterou reprezentuje. Ostatně jeho směšný počin se ihned stal terčem kritiky fanoušků na sociálních sítích. 

Organizace ATP se k Tomicově počínání zatím nevyjádřila a není vyloučeno, že rodák ze Stuttgartu bude muset zaplatit tučnou pokutu. S podivem totiž je, že ačkoliv dle Tomicova názoru panovalo na kurtu nesnesitelné horko, tak australský bouřlivák zanedlouho nastoupil do čtyřhry, v níž spolu s Paolem Lorenzim hladce prohráli s americko-španělským párem John Isner, Feliciano López. Zajímavostí pak je, že Tomic během své kariéry skrečoval utkání již podvanácté z 305 duelů. Oproti tomu kupříkladu legendární Roger Federer nevzdal ani jeden ze 1333 zápasů.

Zdaleka nejšílenějším výstřelkem Bernarda Tomice na tenisových kurtech ale zůstává jeho zápas s Jarkkem Nieminenem před třemi lety v Indian Wells. Ten labilní Australan prohrál v rekordně krátkém čase, z kurtu po výsledku 0:6 a 1:6 odcházel po pouhých 28 minutách.

Zůstává otázkou, zda a kdy bývalý čtvrtfinalista Wimbledonu získá znovu chuť do tenisu. Ačkoliv v minulosti hovořil i o grandslamových ambicích, v letošní sezoně se zatím prezentuje nelichotivými výsledky. Na svém kontě má pouhé dva vyhrané zápasy z domácího Australian Open a aktuálně se s turnajem loučil třikrát v řadě již v úvodním kole. To se promítá i do žebříčku ATP, kde mu hrozí opuštění první padesátky.