Pár patřící ke špičce. Hlaváčková s Pcheng sbírají jeden úspěch za druhým

- Jan Vojkůvka

Oznámení o dalším sportovním rozchodu s Lucií Hradeckou byl nečekaný. Andrea Hlaváčková však k sobě našla parťačku, s níž okamžitě patří k deblové špičce a rozhodně si nemůže stěžovat na nedostatek úspěchů. S Číňankou Šuaj Pcheng, jež úspěšně kombinuje singl i debl, se dokázala rychle sehrát a bojuje o tituly.

Andrea Hlaváčková a Šuaj Pcheng. Tento deblový pár, který spolu pravidelně nastupuje od této sezony, se vrývá do podvědomí fanoušků stále více. Česko-čínský pár rychle stoupá světovým žebříčkem a již zkraje roku se dá jejich spojení hodnotit jako velmi úspěšné.

Lednový titul v Šen-čenu a finále na Australian Open. Vstup do sezony měly Hlaváčková s Pcheng jako hrom a prokázaly, že se s nimi musí počítat v bojích o triumfy na těch největších ženských turnajích.

Spolupráce se přitom rodila mezi oběma hráčkami už v roce 2014, kdy si společně zahrály na turnajích ve Wu-chanu a Pekingu. Právě v Pekingu tehdy získaly první titul, na který navázaly o dva roky později v anglickém Nottinghamu. Zisk dvou primátů ze tří odehraných turnajů pak byl také důvodem, proč obě tenistky vstoupily do letošní sezony po svém boku. A daří se jim dál! S bilancí 13 výher a 3 porážek s jedním titulem mají za sebou necelé dva měsíce souhry a vše mohou korunovat v Dubaji, kde postoupily již do semifinále.

„Všechno jde dobře. Měly jsme spolu vždy dobré výsledky, takže to pro nás není velké překvapení. Ale nic není jisté, tak pro každou výhru musíme tvrdě pracovat,“ řekla Hlaváčková pro oficiální stránky WTA. „Těšíme se na další velké turnaje, hrajeme spolu dobrého debla.“

Hlaváčková s Pcheng prochází turnajem v Dubaji bez ztráty kytičky, ve čtvrtfinále vyřadily mírně favorizované Hingisovou s Čan a v semifinále budou naopak samy plnit role favoritek. Na dvorci se daly dohromady dvě výrazné hráčky, navíc česká tenistka opět našla partnerku, která je herně hodně podobná Lucce Hradecké. Také Pcheng hraje obouruční forhend, úder, který Hlaváčková velmi dobře zná.

Ne vždy je však snadné jít na kurt a bojovat o vítězství. To se stává zejména v případech, že ve stejný den Pcheng utrží porážku v singlu. Obdobně tomu bylo právě v Dubaji, kdy Číňanka prohrála se Sevastovovou a odpoledne musela společně s Hlaváčkovou nastoupit k utkání druhého kola dvouhry.

„Není vždy snadné hrát po tom, co Šuaj prohraje v singlu. Pochopitelně je smutná, ale je pěkné, že i přesto jsme schopné pracovat jako tým a bojovat ve čtyřhře,“ těší Hlaváčkovou. A dobrá chemie mezi hráčkami je i důvodem, proč už od roku 2014 patří česko-čínský pár k úspěšným.