Roland Garros: Šwiateková zkompletovala pařížský hattrick! Valentová slaví double

- Redakce

Sobotní program na pařížském Roland Garros nabídl várku finálových zápasů. Ženskou dvouhru si podmanila světová jednička Iga Šwiateková, která ztratila jen tři gemy, a vítězstvím nad Jasmine Paoliniovou zkompletovala pařížský hattrick. Obhájila totiž tituly z předchozích dvou ročníků. Členka pražské Sparty Tereza Valentová vybojovala v sedmnácti letech svůj první juniorský grandslamový titul! Ve finále dvouhry porazila svou krajanku Lauru Samson ve dvou setech. Odpoledne pak zkompletovala po boku Slovenky Renáty Jamrichové double.

Šwiateková vyhrála třetí Roland Garros v řadě
Světová jednička Iga Šwiateková si z Roland Garros pomaličku dělá svůj domácí grandslam! Polská tenistka v sobotu vyhrála svůj čtvrtý titul na pařížské antuce, přičemž obhájila své tituly z let 2022 a 2023, čímž zkompletovala vítězný hattrick. Ve finále nedala šanci Italce Jasmine Paoliniové, kterou deklasovala 6:2, 6:1.

V utkání, které trvalo hodinu a deset minut, přitom byla Šwiateková zpočátku lehce zaskočena srdnatým výkonem soupeřky, která jí prorazila ve třetím gemu podání. Jakmile však Šwiateková prohrávala 1:2, přepnula na vyšší výkonnostní level a začala dominovat. Získala neskutečných deset gemů v řadě a až za stavu 6:2 a 5:0 povolila soupeřce jednou podržet podání. Následně duel zakončila v sedmé hře hned prvním využitým mečbolem.

Šwiateková si dnešním vítězstvím zajistila už pátý grandslamový titul. Vedle čtyř titulů z Roland Garros (2020, 2022, 2023 a 2024) triumfovala také v roce 2022 na US Open.

„Gratuluji k úžasnému turnaji,“ pogratulovala Šwiateková po zápase své soupeřce. „Jsem opravdu ohromena tím, jak jsi hrála v posledních dvou týdnech. Dokážeš toho hodně, zejména na antuce. Doufám, že nás čeká ještě hodně zápasů ve finálových zápasech.“

Pak světová jednička vyjádřila, co pro ni Paříž jako taková znamená. „Miluji toto místo, každý rok čekám, až se sem budu moci vrátit. Málem jsem vypadla z turnaje ve druhém kole, takže vám děkuji, že jste za mnou zůstali a fandili mi,“ připomněla souboj s Naomi Ósakaovou. „Potřebovala jsem věřit, že je to možné. Byl to emotivní turnaj. Děkuji vám, že jste mě podporovali,“ dodala.

Valentová vybojovala grandslamový titul!
V Paříži bylo v sobotu poprvé v historii k vidění ryze české juniorské finále na grandslamovém turnaji. V českém derby se nakonec z vítězství a svého prvního juniorského grandslamového titulu radovala sedmnáctiletá Tereza Valentová, která porazila o rok mladší Lauru Samson za hodinu a 41 minut po setech 6:3, 7:6(0).

Samson v obou sadách tahala za kratší konec a musela dotahovat ztrátu brejku. Byť to v obou setech dokázala, v koncovkách potvrdila Valentová, že byla o něco lepší hráčkou. Úvodní dějství ukořistila po dalším brejku v osmé hře, ve druhém setu pak sice nedopodávala za stavu 6:5, ale v tiebreaku svou krajanku deklasovala 7:0.

„Myslím, že klíčová byla spíš hlava než samotný tenis,“ vyprávěla po utkání šampionka Roland Garros. „Určitě to bylo víc o mentální stránce. Zápas byl totiž opravdu těžký, protože obě patříme do stejného klubu a občas spolu trénujeme,“ připomněla příslušnost obou finalistek k pražské Spartě.

Valentová zkompletovala double!
Tereza Valentová bude vzpomínat na letošní pařížský grandslam zajisté hodně dlouho. Sedmnáctiletá hráčka pražské Sparty totiž dokázala zkompletovat double, když na vítězství ve dvouhře navázala odpoledne také ve čtyřhře. Spolu se Slovenkou Renátou Jamrichovou porazily v sobotním finále Američanky Tyru Caterinu Grantovou a Ivu Jovicovou dvakrát 6:4.

Arevalo s Pavičem slaví v Paříži deblový titul
Marcelo Arevalo a Mate Pavič dokázali ovládnout letošní Roland Garros! Na pařížské antuce vybojovali grandslamový titul po sobotním vítězství ve finále, v němž porazili Italy Simone Bolelliho a Andreu Vavassoriho za hodinu a 34 minut po setech 7:5, 6:3.

Vybrané zápasy 14. hracího dne Roland Garros

Finále dvouhry žen
 Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 15.) 6:2, 6:1

Finále čtyřhry mužů
Arevalo (ESA), Pavič (CRO) – Bolelli, Vavassori (oba ITA) 7:5, 6:3

Finále dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ (337.) – LAURA SAMSON (719.) 6:3, 7:6(0)

Finále dvouhry juniorů
Tomasz Berkieta (POL, 1191.) – Kaylan Bigun (USA, 972.) 6:4, 3:6, 3:6

Finále čtyřhry juniorek
Grantová, Jovicová (obě USA) – Jamrichová (SVK), VALENTOVÁ 4:6, 4:6

Finále čtyřhry juniorů
Budkov Kjaer (NOR), Schwaerzler (AUT) – Cina (ITA), Sakamoto (JPN) 6:4, 7:6(3)


Galerie