Královna Paříže! Miluju to tady, zářila Šwiateková po třetím titulu v řadě

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková si z Roland Garros pomaličku dělá svůj domácí grandslam! Polská tenistka v sobotu vyhrála svůj čtvrtý titul na pařížské antuce, přičemž obhájila své tituly z let 2022 a 2023, čímž zkompletovala vítězný hattrick. Ve finále nedala šanci Italce Jasmine Paoliniové, kterou deklasovala 6:2, 6:1.

V utkání, které trvalo hodinu a deset minut, přitom byla Šwiateková zpočátku lehce zaskočena srdnatým výkonem soupeřky, která jí prorazila ve třetím gemu podání. Jakmile však Šwiateková prohrávala 1:2, přepnula na vyšší výkonnostní level a začala dominovat.

Získala neskutečných deset gemů v řadě a až za stavu 6:2 a 5:0 povolila soupeřce jednou podržet podání. Následně duel zakončila v sedmé hře hned prvním využitým mečbolem.

„Gratuluji ti k úžasnému turnaji,“ pogratulovala Šwiateková po zápase své soupeřce. „Jsem opravdu ohromena tím, jak jsi hrála v posledních dvou týdnech. Dokážeš toho hodně, zejména na antuce. Doufám, že nás čeká ještě hodně zápasů ve finálových zápasech.“

Přestože Šwiateková předvedla krasojízdu k obhajobě titulů z posledních dvou ročníků, moc nechybělo, aby z turnaje vypadla v podstatě na samém začátku své cesty. Ve druhém kole proti Naomi Ósakaové totiž čelila mečbolu. O to je pro ni letošní titul cennější.

„Miluji toto místo, každý rok čekám, až se sem budu moci vrátit. Málem jsem vypadla z turnaje ve druhém kole, takže vám děkuji, že jste za mnou zůstali a fandili mi,“ připomněla zmíněný souboj s Ósakaovou. „Právě to, že jsem byla na pokraji vyřazení, a že jsem přežila, mi dodalo obrovskou porci sebevědomí. Jsem na sebe hrdá, že jsem dál bojovala a nenechala se tlakem srazit ke dnu.“

Od zápasu s Ósakaovou dokázala polská hvězda na dvorci dominovat. V dalších pěti zápasech dohromady prohrála jen sedmnáct gemů a nenechala nikoho na pochybách o svém postavení nejdominantnější antukářky současnosti.

„Každý den jsem se cítila lépe a lépe. Také se trochu oteplilo, což mé hře vyhovuje,“ potěšilo Šwiatekovou, která má ve 23 letech stále podstatnou část kariéry před sebou. Kdyby ale nyní s tenisem skončila, už tak by byla zlatým písmem zapsána do historie bílého sportu. „Už jsem toho dosáhla mnohem víc, než jsem když očekávala. Prostě dělám všechno krok za krokem, užívám si každý zápas a každý titul. Mým cílem je být stále lepší hráčkou a i teď cítím, že jsem lepší tenistkou než loni, na což jsem prostě hrdá,“ usmívala se na všechny strany.

Iga Šwiateková na Roland Garros upevnila svou pozici na prvním místě světa. V novém vydání žebříčku bude mít náskok 3707 bodů na druhou Coco Gauffovou, která se posune v rankingu před Arynu Sabalenkovou.