Roland Garros: Vondroušová ztratila jen čtyři gemy! Bouzková na světovou jedničku nestačila

- Redakce

Šestý hrací den Roland Garros byl především ve znamení úvodních zápasů třetího kola dvouhry. Markéta Vondroušová splnila roli favoritky proti přemožitelce krajanky Siniakové z druhého kola – domácí držitelce divoké karty Chloé Paquetové. Ve zcela opačné pozici šla do utkání na centrálním dvorci Philippa Chatriera Marie Bouzková, která neuspěla proti světové jedničce Ize Šwiatekové. Barbora Krejčíková, Miriam Kolodziejová a Anna Sisková zvládly úvodní kolo čtyřhry. Adam Pavlásek a Petr Nouza naopak končí.

Vondroušová slaví hladké vítězství
Markéta Vondroušová (6.) zvládla na letošním Roland Garros i své třetí vystoupení a postoupila v Paříži do osmifinále. Na zaplněném kurtu Simonne Mathieuové nedala šanci domácí držitelce divoké karty a přemožitelce krajanky Siniakové z předchozího kola Chloé Paquetové (136.). Devětadvacetiletou Francouzku porazila za hodinu a půl 6:1 a 6:3.

Paquetová uhájila poprvé servis až v polovině druhého setu. Následně zvládla smazat i manko brejku a snížit na 3:4, jenže závěrečné dva gemy patřily úřadující wimbledonské šampionce.

„V gemech jsme si docela zahrály, míče jsou tu prostě těžké a výměny se nedají úplně lehce zabít,“ upozornila po vítězství Vondroušová. „Ale zápas to byl dobrý. Se vším všudy. Čekala jsem, že Francouzi udělají velký bordel. A ten taky byl.“

Hratelná bude pro sokolovskou rodačku i příští protivnice. Bude jí Srbka Olga Danilovičová, až 125. hráčka světového pořadí.

Bouzková na světovou jedničku nestačila
Roland Garros končí pro Marii Bouzkovou (42.) ve třetím kole. Česká hráčka, která se poprvé v Paříži prokousala tak daleko, nedokázala najít recept na světovou jedničku Igu Šwiatekovou, se kterou prohrála za hodinu a 35 minut 4:6, 2:6.

V prvním setu se Bouzková dostala do ztráty o dva brejky, a přestože v osmém gemu získala jedno podání zpět, Polka dějství v poklidu dopodávala. Do druhé sady šla Šwiateková velmi důrazně a Bouzková porohrávala už 0:4. Sice si podržela dvakrát podání, ale s výsledkem nic nenadělala.

„Myslím, že to byl dobrý zápas, dobře jsem se do toho dostala. Začátek byl dobrý, s tím jsem spokojená. Držela jsem s ní krok, ale ona ukázala, proč tady hraje tak dobře,“ hodnotila Bouzková kvality Šwiatekové.

Krejčíková vstoupila do čtyřhry vítězně
Po překvapivém vypadnutí v úvodním kole dvouhry pokračuje Barbora Krejčíková na Roland Garros už pouze v párových disciplínách. Do ženské čtyřhry vstoupila po boku zkušené Němky Laury Siegemundové suverénním vítězstvím 6:4 a 6:0 nad polsko-slovenskou dvojicí Katarzyna Piterová, Anna Karolína Schmiedlová.

Byly to přitom turnajové čtyřky, které jako první v utkání přišly o podání a prohrávaly v úvodním setu 2:4. Od tohoto stavu už ale Krejčíková se Siegemundovou nepovolily soupeřkám, které spolu hrály v páru po dlouhých sedmi letech, už ani jeden gem.

Kolodziejová se Siskovou postupují v deblu
Miriam Kolodziejová a Anna Sisková si v úvodním kole čtyřhry na Roland Garros připsaly velmi cenný skalp dvou elitních singlistek z Ruska! Češky dokázaly zvítězit v souboji s Jekatěrinou Alexandrovovou a Anastasijí Pavljučenkovovou za 102 minut po setech 6:4, 7:6(6).

V prvním setu sice ztratily Kolodziejová se Siskovou vedení o dva brejky, ale v deváté hře se na returnu znovu prosadily a sadu dopodávaly. Ve druhém setu Češky čelily třem setbolům, povedlo se jim však z problémů vymanit a v tiebreaku dotáhly zápas do vítězného konce.

„Soupeřky byly samozřejmě těžké, ale hrály jsme dobře. Začaly jsme lépe, všechno nám vycházelo. Na síti jsme dnes byly strašně aktivní. Myslím, že po většinu zápasu jsme byly lepší,“ těšilo Annu Siskovou, která si odbyla premiéru v hlavní soutěži grandslamu.

„Obě jsou strašně kvalitní singlistky, Pavljučenkovová má výsledky i v deblu. Byl to těžký los, ale přehrály jsme je tím, že jsme hrály víc deblově a snažily se víc něco vytvořit na síti. Ony hrají hrozně dobře odzadu, ženou to. Výhodou pro nás byly horší podmínky, nebylo to tak létavé a to sedělo nám,“ připojila se Kolodziejová.

Nosková s Mihalíkovou postoupily v deblu
Linda Nosková a Slovenka Tereza Mihalíková uspěly v dohrávce zápasu prvního kola čtyřhry a vybojovaly postup. Francouzky Elsu Jacquemotovou a Harmony Tanovou porazily 7:6(1), 6:2.

Pavlásek dohrál na Roland Garros v prvním kole
Letošní Roland Garros skončil pro nejlepšího českého deblistu Adama Pavláska hned po prvním utkání. Spolu s Uruguaycem Arielem Beharem doplatili na mimořádně obtížný los, který jim hned pro úvodní kolo přiřkl nasazené trojky Rajeeva Rama ze Spojených států a Joea Salisburyho z Velké Británie. S grandslamovými šampiony prohráli finalisté letošní tisícovky v Madridu 3:6 a 4:6.

O výsledku prvního setu rozhodlo ztracené podání z osmého gemu. Ve druhém dějství zvládli Pavlásek s Beharem otočit z 0:2 na 3:2, koncovka ale znovu patřila favoritům.

Nouza s Martinezem končí v 1. kole
Petr Nouza a Venezuelan Luis David Martinez se dostali jako náhradníci do hlavní soutěže čtyřhry na Roland Garros, turnaj pro ně však skončil v prvním kole. Nad jejich síly byli desátí nasazení Belgičané Sander Gille a Joran Vliegen, jimž podlehli za dvě hodiny a 16 minut po setech 6:7(6), 6:3, 4:6.

Ve druhém setu se povedlo česko-venezuelskému páru vybojovat brejk ve čtvrtém gemu a sadu dopodávat. V rozhodujícím dějství se jim ale na returnu přestalo dařit a naopak Gille s Vliegenem udeřili v desátém gemu, v němž zápas zakončili.

Rubljov se loučí s Roland Garros
Světová šestka Andrej Rubljov končí na Roland Garros překvapivě už ve třetím kole. Ruský tenista nezvládl souboj s Italem Matteem Arnaldim (35.), se kterým pětkrát ztratil podání a prohrál 6:7(6), 2:6, 4:6.

Vybrané zápasy 6. hracího dne Roland Garros

3. kolo dvouhry žen
Ljudmila Samsonovová (17.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 51.) 6:7(4), 2:6
Coco Gauffová (USA, 3.) – Dajana Jastremská (UKR, 32.) 6:2, 6:4
Chloé Paquetová (FRA, 136.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 1:6, 3:6
Clara Tausonová (DEN, 72.) – Sofia Keninová (USA, 56.) 6:2, 7:5
Leylah Fernandezová (CAN, 34.) – Uns Džábirová (TUN, 9.) 4:6, 6:7(5)
Iga Šwiateková (POL, 1.) – MARIE BOUZKOVÁ (42.) 6:4, 6:2

3. kolo dvouhry mužů
Andrej Rubljov (6.) – Matteo Arnaldi (ITA, 35.) 6:7(6), 2:6, 4:6
Pavel Kotov (56.) – Jannik Sinner (ITA, 2.) 4:6, 4:6, 4:6
Hubert Hurkacz (POL, 8.) – Denis Shapovalov (CAN, 118.) 6:3, 7:6(0), 2:1x odloženo
Č’-čen Čang (CHN, 44.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 9.) 3:6, 3:6, 1:6
Ben Shelton (USA, 15.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 21.) 4:5x odloženo
Sebastian Korda (USA, 28.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 4:6, 6:7(5), 3:6

1. kolo čtyřhry žen
Piterová (POL), A. K. Schmiedlová (SVK) – KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) 4:6, 0:6
KOLODZIEJOVÁ, SISKOVÁ – Alexandrovová, Pavljučenkovová 6:4, 7:6(6)
Jacquemotová, Tanová (obě FRA) – Mihalíková (SVK), NOSKOVÁ 6:7(1), 2:6

1. kolo čtyřhry mužů
Behar (URU), PAVLÁSEK – Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 4:6
Martinez (VEN), NOUZA – Gille, Vliegen (oba BEL) 6:7(6), 6:3, 4:6

1. kolo kvalifikace juniorů
Ferdinand Livet (FRA, -) – JAN KLIMAS (-) 7:6(3), 4:6, 4:6
DENIS PETÁK (1405.) – Karim Bennani (MAR) 6:4, 6:2