Roland Garros: Černý den Čechů. Ve druhém kole kvalifikace skončilo všech šest

- Redakce

Českým tenistům se v propršené Paříži ve středu nedařilo. Ve druhém kole kvalifikace pohasly naděje Brendy a Lindy Fruhvirtových, Dominiky Šalkové, Dalibora Svrčiny, Víta Kopřivy a nakonec i Zdeňka Koláře.

Šalková v Paříži neproměnila mečboly
Dominika Šalková (151.) sice v utkání proti Raluce Serbanové (205.) vedla 1:0 na sety, měla ve druhém dějství výhodu brejku a ve třetí sadě měla k dispozici několik mečbolů, ale postup do finále kvalifikace nevybojovala. S kyperskou tenistkou nakonec v utkání, které bylo přerušováno kvůli dešti, prohrála 6:3, 4:6, 6:7(11).

Šalkové se povedlo ve třetím setu otočit skóre a dostat se do vedení 6:5 s výhodou brejku. Nevyužila však dva mečboly a rozhodovat musel tiebreak, ve kterém ale neproměnila ani svůj třetí mečbol v utkání a nakonec padla 11:13.

„Nebylo to ani nejhorší, ani nejlepší. Bohužel jsem se dnes moc necítila a dělala jsem často chyby. S mým tenisem by mi taková hráčka měla míčky hodně vracet, ale hrála jsem to špatně takticky. Bylo to krátké a ona mohla do mých míčků jít,“ mrzelo Šalkovou.

„Těžké bylo, že se stále přerušovalo (kvůli dešti, pozn. redakce), což tomu moc nepomohlo. Bohužel jsem pak neudržela vedení 2:0 ve druhém setu, který jsem pak prohrála. Tak dopadnout neměl. V supertiebreaku na konci třetí sady jsem udělala dvě zbytečné chyby. Místo 8:3 to bylo 6:5, a pak jsme se tahaly Tato prohra mě mrzí, protože jsem měla spíš vyhrát,“ dodala.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

L. Fruhvirtová padla ve třech setech
Kvalifikace Roland Garros skončila ve druhém kole rovněž pro Lindu Fruhvirtovou (146.). V souboji s nasazenou šestnáctkou Rebeccou Šramkovou (89.) sice dokázala v prostředním setu být lepší hráčkou, ale v rozhodujícím dějství za stavu 4:5 přišla o podání a zápas prohrála 2:6, 6:3, 4:6.

Kopřiva dalším vyřazeným z kvalifikace RG
Vít Kopřiva (127.) nesplnil ve druhém kole kvalifikace Roland Garros roli papírového favorita. Dobře rozehraný duel s Denisem Kudlou (161.) nakonec prohrál 6:3, 3:6 a 3:6.

Ve druhém setu promarnil Čech náskok brejku. V rozhodujícím dějství měl za stavu 3:2 na příjmu dvě šance na brejk, jenže je nevyužil a všechny zbylé gemy prohrál.

„Přerušení roli ani moc nehrálo. Stejně jsme se zrovna střídali. Vedl jsem, měl jsem set navrch,“ odmítl Kopřiva, že by jej déšť rozhodil. „Ve druhém setu jsem ho hned brejknul, ale tam se to nejspíš zlomilo, protože jsem si pak neudržel servis, udělal jsem nějakou dvojchybu a dostal jsem ho zpátky do zápasu. Momentů pak v zápase bylo více, ale tímto jsem ho nastartoval a on se zvednul. Byl to vyrovnaný zápas až do konce.“

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Svrčina ztratil vedení, na RG končí
Dalibor Svrčina (193.) neuspěl ve druhém kole kvalifikace na Roland Garros, když prohrál s Matteem Gigantem (137.) z Itálie 6:4, 3:6, 5:7.

Ve třetím setu Svrčina vedl 2:0, pak ale byl duel na několik hodin přerušen kvůli dešti a po návratu na kurt český tenista o náskok brejku přišel. Ve vyrovnaném souboji se Gigantemu povedlo dostat v jedenáctém gemu do vedení a zápas dopodával.

B. Fruhvirtová do finále kvalifikace neprošla
Sedmnáctiletá Brenda Fruhvirtová (90.) své loňské tažení pařížskou kvalifikací do hlavní soutěže nezopakuje. Na Roland Garros nezvládla z pozice nasazené čtyřky už své druhé vystoupení. V duelu, který byl dvakrát přerušen pro déšť, prohrála 3:6 a 6:7(5) s o dva roky starší Robin Montgomeryovou (182.) ze Spojených států.

V prvním setu vedla Češka 3:2, pak prohrála čtyři gemy v řadě. Ve druhém dějství měla Fruhvirtová za stavu 4:1 dokonce k dobru dva brejky, přesto musela do zkrácené hry. Ani v té jí následně k zisku sady vedení 4:1 nestačilo.

Kolář dohrál v kvalifikaci Roland Garros
Letošní kvalifikace grandslamového Roland Garros skončila pro Zdeňka Koláře (290.) ve druhém kole. Nad síly sedmadvacetiletého Čecha v něm byl třiadvacátý nasazený Felipe Meligeni Rodrigues Alves (136.) z Brazílie, jenž zvítězil za pouhých 58 minut 6:3 a 6:2.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace mužů
DALIBOR SVRČINA (193.) – Matteo Gigante (ITA, 137.) 6:4, 3:6, 5:7
Denis Kudla (USA, 161.) – VÍT KOPŘIVA (127.) 3:6, 6:3, 6:3
ZDENĚK KOLÁŘ (290.) – Felipe Meligeni Alves (BRA, 136.) 3:6, 2:6

2. kolo kvalifikace žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (90.) – Robin Montgomeryová (USA, 182.) 3:6, 6:7(5)
Raluca Georgiana Serbanová (CYP, 205.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (151.) 3:6, 6:4, 7:6(11)
Rebecca Šramková (SVK, 89.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:2, 3:6, 6:4

Kompletní program a výsledkový servis naleznete na oficiálním webu turnaje.