Kvalifikaci v Paříži narušil déšť. Na pomalé antuce se nedalo klouzat, posteskla si Šalková

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Druhé kolo kvalifikace v Paříži několikrát narušil déšť. Náladové počasí nad areálem Rolanda Garrose střídalo ostré květnové slunce za vodou nacucaná mračna, která několikrát narušila středeční program. Dotklo se to také utkání českých tenistů a tenistek. „Moc mi to nepomohlo,“ mrzelo devatenáctiletou Dominiku Šalkovou (151.).

Antuku v Paříži zkrápěl déšť už od ranních zápasů a projevilo se to postupným posouváním programu. Některá utkání počasí dokonce přerušilo, tak jako v případě Víta Kopřivy a Dominiky Šalkové.

Její zápas se soupeřkou Ralucou Georgianou Serbanovou (202.) pozastavily dešťové kapky zrovna v moment, kdy se české tenistce dařilo. „Přerušili to hned po prvním setu. Moc mi to nepomohlo, byla jsem natěšená hrát a věřila jsem si. Vymlouvat se na to ale nemůžu, bylo to stejné pro obě dvě,“ krčila po zápase rameny Šalková.

Po prvním setu vedla. Druhý dlouho vypadal nadějně, ale nakonec jej prohrála těsně 4:6 a rozhodl až supertiebreak, ve kterém obě hráčky měly na raketě mečbol. „Na ten její jsem vždycky zahrála výborně, ale u svých se mi nedařilo. V supertiebreaku jsem měla blízko vítězství, avšak při mečbolu mi trochu odskočil míček a zahrála jsem to rámem,“ vrátila se mladá Češka k jednomu z klíčových momentů utkání.

Mokrá antuka pak měla jiné vlastnosti, než by se jí pro souboj se šestadvacetiletou reprezentantkou Kypru hodilo. „Antuka je obecně rychlá a bohužel toto počasí to trochu zpomalilo. Nedalo se moc klouzat,“ konstatovala nedávná vítězka pětasedmdesátky v Praze.

Šalková po předloňské juniorské účasti na French Open zažila premiéru také v seniorské kvalifikaci. „Líbí se mi tady, hrála jsem tu dobře a dařilo se mi i v trénincích. Doufám, že ještě nahraju nějaké body, abych tady mohla startovat i příští rok,“ přeje si po vyřazení ve druhém kole kvalifikace talentovaná devatenáctiletá hráčka.

KOPŘIVA SI S KUDLOU NEPORADIL
Napršelo také do zápasu Víta Kopřivy s Američanem Denisem Kudlou. Český tenista dlouho hrál o postup, ale v klíčových momentech se více zadařilo jeho soupeři. „Přerušení roli ani moc nehrálo. Stejně jsme se zrovna střídali,“ uznal šestadvacetiletý Čech, který v Paříži ani napotřetí nepřešel přes kvalifikaci.

Kopřiva proti zkušenému harcovníkovi začal úspěšně. První set zvládl poměrem 6:3 a dobře začal i ten druhý. „Ve druhém setu jsem ho hned brejkl, tam se to nejspíš zlomilo, protože jsem si pak neudržel servis, udělal jsem nějakou dvojchybu a dostal jsem ho zpátky do zápasu,“ uvědomoval si klíčové okamžiky.

Podobně jako Šalkovou ho mrzelo, že druhý set nezískal pro sebe. „Jsem na sebe naštvaný, že jsem to vedení nepodržel. Pokud bych si podržel brejk, zůstal bych ve vedení,“ přemítal po zápase druhého kola kvalifikace.

Po vyřazení se chystá na turnaj v tuzemsku. „Budu se připravovat na challenger v Prostějově, na který se hodně těším. Budu konečně doma, zároveň potřebuju potrénovat. Nejbližší plány jsou tak Prostějov a Bratislava,“ prozradil.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace mužů
Denis Kudla (USA, 161.) – VÍT KOPŘIVA (127.) 3:6, 6:3, 6:3

2. kolo kvalifikace žen
Raluca Georgiana Serbanová (CYP, 205.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (151.) 3:6, 6:4, 7:6(11)