Grandslamové kvalifikace jsou pro mě nesmírně lákavé, říká po čtvrtém triumfu Valentová

- David Schlegel

Neuvěřitelnou šňůru dvaceti zápasů bez porážky má za sebou teprve sedmnáctiletá tenistka pražské Sparty Tereza Valentová. Minulý týden v egyptském Šarm aš-Šajchu neztratila ani set a mezi ženami je letos stále neporažená. Valentová se na světovém žebříčku posune už ke 340. místu na světě. Tenisovému světu poskytla po čtvrtém letošním vítězném turnaji krátký rozhovor.

Vyhrála jste na ženském okruhu dvacet zápasů v řadě. Jste postupně čím dál nervóznější, jak se šňůra prodlužuje, nebo zůstáváte úplně v klidu?
Větší nervozitu nepociťuji. Každý zápas se snažím vyhrát.

V egyptském Šarm aš-Šajchu jste neztratila ani set, ale ve finále podávala krajanka Linda Klimovičová v prvním setu na vítězství a měla setbol. V čem byla soupeřka nebezpečná a co nakonec rozhodlo o vašem vítězství?
Ze začátku jsem si musela zvyknout na špatné povětrnostní podmínky a Linda hrála velice slušně. O mem vítězství rozhodlo, že jsem dokázala otočit první set. Díky tomu jsem se začala cítit na kurtu lépe.

V semifinále jste povolila Kataríně Kužmové pouhé dvě hry. Slovenka se přitom cítí v egyptském letovisku jako doma, když tam vyhrála již pět turnajů. Bylo to v zápase znát?
V daném zápase jsem se cítila dobře. Každý turnaj je samozřejmě jiný.

Předtím jste porazila Minčevovou, Ozgenovou a Cadarovou. Byly to složité zápasy? Jak byste je popsala?
Ano, všechny zápasy byly svým způsobem těžké. V prvním kole se soupeřka hůře pohybovala, čehož jsem využívala. Ve druhém kole byla soupeřka spíše defenzivní, ale na tamním rychlém povrchu to bylo pro ni těžké. U třetí protivnice rozhodla rozdílná kvalita servisu.

Ve dvouhře jste letos absolvovala mezi ženami čtyři turnaje a všechny jste vyhrála. Jedinou porážkou tak zůstává duel mezi juniorkami v Melbourne se čtrnáctiletou Efremovou z Francie. Byl to pro vás moment, který vás nakopl k současným úspěchům?
Ani ne, žádný mimořádný impuls to nebyl. O chybě, která se v Austrálii stala, vím a snažím se jí vyvarovat.

Jak se vám v Egyptě líbí? Jste spokojená se zázemím?
Zázemí bylo dobré. Jen jídlo by mohlo být lepší.

Jaké máte cíle? Koukáte se už letos na grandslamové turnaje?
Jdu turnaj po turnaji. Kam mě to posune, to se uvidí. Grandslamové kvalifikace jsou pro mě nesmírně lákavé.

Jaký máte nejbližší turnajový plán?
Tento týden odlétám na dva turnaje do Gruzie.