Čtvrtý turnaj, čtvrtý titul! Valentová zůstává neporažena, v Egyptě zdolala krajanku

- Jan Vojkůvka

Tenistka pražské Sparty Tereza Valentová je v této sezoně k nezastavení! Česká tenistka vyhrála i čtvrtý profesionální turnaj, do něhož v tomto roce nastoupila. V egyptském Šarm aš-Šajchu porazila svou krajanku Lindu Klimovičovou 7:5, 6:2 a vyhrála devatenácté utkání v řadě.

Fantastickou sezonu mezi profesionálkami prožívá teprve sedmnáctiletá Tereza Valentová. Talentovaná česká tenistka od začátku roku neprohrála ani jeden zápas a získala dva tituly v tuniském Monastiru, prozatím životní trofej na pětasedmdesátce v Říčanech a nyní triumfovala i na pětatřicítce v Šarm aš-Šajchu!

Mladá Češka na turnaji neztratila ani jeden set, semifinále se Slovenkou Katarínou Kužmovou okořenila kanárem a v roli favoritky šla i do nedělního finále. Devatenáctiletá Klimovičová se ovšem minimálně zpočátku ukázala jako hodně tuhý oříšek a Valentovou pořádně potrápila.

Valentová v prvním setu prohrávala už 2:5 a vypadalo to, že poprvé v Šarm aš-Šajchu prohraje sadu. Pak se ale favoritka zápasu nakopla k velkému obratu a získala hned devět her v řadě, díky čemuž rázem vedla 7:5 a 4:0. Nejen tedy, že otočila skóre úvodní sady, ale dominantním způsobem vletěla i do druhého setu.

Klimovičová sice pak ještě vykřesala jiskřičku naděje, když získala dva gemy včetně brejku v šesté hře, ale závěr už patřil zase Valentové. Ta v sedmém gemu opět prorazila Klimovičové podání a zápas následně dopodávala.

Sedmnáctiletá Valentová se tímto vítězstvím zase o něco přiblížila svému cíli, kterým je účast v grandslamové kvalifikaci už v této sezoně. Body z Šarm aš-Šajchu připíše za dva týdny a měla by se v pořadí posunout někam ke 350. místu.

Havlíčková v Itálii netriumfovala
Finále na turnaji ITF si v neděli zahrála také Lucie Havlíčková. V italské Santa Margheritě se jí ale nepovedlo najít recept na třetí nasazenou Anastasiji Konstantinovnu Sobolevovou z Ukrajiny a titul na akci ITF W35 nevybojovala. Česká tenistka prohrála za 106 minut po setech 5:7, 3:6.