Letošní žebříček WTA: Nejlepší Češkou je Nosková, omluvenky mají negativní efekt

- Marek Bartošík

Linda Nosková a Barbora Krejčíková se dostaly na lednovém Australian Open až do čtvrtfinále a tím skvěle nastartovaly letošní sezonu. Po melbournském grandslamu však přišel až na několik výjimek útlum a silná sestava českých hráček čeká na výraznější výsledky. Stojí za tím především spousta zdravotních problémů. To se negativně projevuje i v letošním pořadí, kam se počítají bodové zisky od začátku sezony.

Pokud je něčím rok 2024 pro české tenistky specifický, pak je to velké množství omluvenek z elitních turnajů. Jednou z mála výjimek je Linda Nosková, která chyběla „pouze“ na tisícovce v Dubaji.

A právě devatenáctiletá Nosková je zatím nejlepší Češkou v této sezoně. Kromě čtvrtfinále Australian Open si zahrála ještě semifinále v Brisbane, osmifinále v Dauhá a třetí kolo v Indian Wells a Miami. Se ziskem 900 bodů je po třech měsících roku na 18. místě v letošním pořadí.

Těsně za Noskovou bychom našli dvacátou Karolínu Plíškovou (851 bodů), jež v únoru ovládla menší turnaj v Kluži. Posléze postoupila ještě do semifinále v Dauhá a osmifinále v Dubaji, v Indian Wells i Miami ale vypadla hned v prvním kole.

V elitní třicítce je ještě sedmadvacátá Barbora Krejčíková, která nejvíce bodovala díky čtvrtfinále na Australian Open. Tenistka z Ivančic se naposledy objevila na únorovém turnaji v Abú Zabí, kde také skončila ve čtvrtfinále. Od té doby ji sužují zdravotní problémy (bolest zad, nemoc).

Dalšími Češkami v letošním pořadí jsou třiatřicátá Kateřina Siniaková a pětatřicátá Markéta Vondroušová, obě zatím na výraznější výsledek čekají. Vondroušová odstoupila kvůli úmrtí dědečka z tisícovky v Indian Wells a vynechala podnik stejné kategorie v Miami. Siniaková na Floridě stejně jako loni a předloni své poslední utkání skrečovala.

Po Siniakové a Vondroušové je v letošním pořadí od českých vlajek velká mezera, kterou přerušuje až Marie Bouzková na 79. příčce. Někdejší wimbledonská čtvrtfinalistka letos sice absolvovala už osm turnajů, vyhrála ale jen pět zápasů (tři z nich v lednu). Není tak překvapením, že nedávno ukončila spolupráci s trenérkou Conchitou Martínezovou.

Přestože Brenda Fruhvirtová letos odehrála pouhé tři akce, je na velmi slušném 87. místě. Sedmnáctiletá Češka, která dnes slaví narozeniny, se představila v Aucklandu, na Australian Open a v Miami. Za Brendou je v sezonním rankingu její osmnáctiletá sestra Linda Fruhvirtová (111.).

V letošním pořadí zcela chybí Petra Kvitová a Karolína Muchová. Zatímco dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová očekává narození prvního potomka, světová dvanáctka Muchová se připravuje k návratu na kurty po únorové operaci pravého zápěstí.