Měl zmeškat celou sezonu, teď mu byl trest zmírněn. Vítěz tří challengerů se vrátí na scénu už v březnu

- Filip Lefenda

Americký tenista Jenson Brooksby se dočkal zmírnění trestu za zmeškání tří dopingových kontrol. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) mu v říjnu zastavila činnost na rok a půl. Bývalý 33. hráč žebříčku ATP, jenž pochybení dlouhodobě odmítá, se nakonec bude moci vrátit na kurty už letos v březnu.

Třiadvacetiletý Brooksby byl provizorně suspendován na začátku loňského července. V rozmezí dvanácti měsíců měl zmeškat hned tři dopingové kontroly, čímž porušil striktně dané pravidlo. Vítěz tří challengerů z roku 2021 trest přijal, spojení s dopingem ale rázně odmítl.

„Obvinění jsem popřel. Nikdy jsem nebral žádné zakázané látky a neměl problém projít antidopingovými testy. Nemůžu se dočkat, až budu moci vše dokázat,“ prohlásil tehdy Brooksby. Jeho odvolání bylo nicméně v říjnu zamítnuto a naopak došlo k potvrzení osmnáctiměsíčního trestu.

„Jsem hodně zklamaný. Během své kariéry jsem nikdy nebyl potrestán a vždy jsem ITIA vycházel vstříc. Souhlasím s tím, že jsem dvakrát testy opravdu vlastní vinou zmeškal, ale v případě toho posledního ze 4. června loňského roku jsem v tom nevině,“ trval si na svém Brooksby. Podle něj došlo k omylu. Po celou dobu byl na hotelovém pokoji a s kontrolou počítal, nikdo ho ale telefonem nekontaktoval.

Američan se následně obrátil k mezinárodní arbitráži CAS. A právě na základě nových informací, které Brooksby předložil, nyní došlo ke zmírnění trestu. „Je to obrovská radost a úleva. Mohu se vrátit k tomu, co miluju. Posledních 13 měsíců bylo vyčerpávajících. Jako noční můra, kterou bych nikomu nepřál,“ spadl kámen ze srdce tenistovi, jenž odehrál poslední soutěžní utkání na loňském Australian Open.