Nosková odvrátila mečbol a udolala světovou devítku! Teď ji čeká české derby

- Michal Hladký

Linda Nosková postrachem elitních tenistek? Už to tak vypadá. Poté, co na Australian Open překvapila Igu Šwiatekovou, si nyní v Dauhá připsala na pažbu další cenný zářez. Přerovská tenistka ve 2. kole tamní tisícovky vybojovala postup vítězstvím nad Mariou Sakkariovou, kterou porazila za dvě hodiny a 15 minut po setech 3:6, 7:6(2) a 7:5. A získala svou pátou kariérní výhru nad tenistkou z nejlepší desítky světového žebříčku.

Devatenáctiletá Češka nevstoupila do utkání nejlépe. Nedařilo se jí na servisu, který ztratila hned dvakrát po sobě, když na něm uhrála pouze jednu výměnu. Maria Sakkariová se ocitla ve vedení 4:0 a ukazovala, že jí turnaj v Dauhá sedí. Vždyť tam v posledních dvou letech vždy dokráčela do semifinále.

Světová devítka bez větších komplikací první dějství dopodávala. Do druhého setu vstoupila Sakkariová rovněž skvěle, Noskové znova prolomila servis, načež svůj brejk potvrdila. Šanci ukončit zápas měla rodačka z Atén za stavu 5:3, mečbol na podání soupeřky ale nedokázala proměnit.

A to Lindu Noskovou nakoplo. 28. hráčka singlového žebříčku vzápětí vzala Řekyni výhodu brejku a v tiebreaku srovnala stav klání.

Rozhodující sada nabídla vyrovnanou bitvu. Obě tenistky si dlouho držely podání, a to až do jedenácté hry, kdy talentovaná Češka využila jediný brejkbol, který jí Sakkariová ve třetím dějství nabídla. Poté už Nosková zápas dopodávala a postoupila při své turnajové premiéře do osmifinále, v němž se utká v českém derby s Karolínou Plíškovou.

Svěřenkyně Tomáše Krupy a Davida Kotyzy si proti držitelce dvou titulů na okruhu WTA pomáhala skvělým prvním servisem. Přes ten ovládla 74 % výměn, nasázela také sedm es. Maria Sakkariová se tak letos dál trápí. Od týmového United Cupu vyhrála jediný zápas a je jisté, že příští týden vypadne z elitní desítky.

Qatar TotalEnergies Open 2024, Dauhá (ženy, QAT, 3 211 715 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (28.) – Maria Sakkariová (GRE, 9.) 3:6, 7:6(2), 7:5