Nečekaný vyhazov. Světová čtyřka propustila trenéra, který ji dovedl mezi elitu

- Marek Bartošík

Jedna z nejlepších tenistek současnosti je aktuálně bez trenéra. Američanka Jessica Pegulaová se rozhodla po neúspěchu na Australian Open, kde vypadla už ve druhém kole, ukončit spolupráci se svým krajanem Davidem Wittem. Devětadvacetiletá Pegulaová najala zkušeného trenéra v létě 2019 a pod jeho vedením se probojovala až na třetí místo žebříčku.

Padesátiletý David Witt pomohl své nyní už bývalé svěřenkyni k vzestupu z pozic mimo Top 60 do světové špičky. Pegulaová během jejich spolupráce získala čtyři singlové tituly na okruhu WTA (Washington 2019, Guadalajara 2022, Montréal a Soul 2023), zahrála si šestkrát čtvrtfinále na grandslamu a loni postoupila do finále Turnaje mistryň.

Letos zatím nasbírala čtyři výhry a dvě porážky. „Bylo to pro mě naprosté překvapení. Netušil jsem, že něco takového může přijít,“ sdělil pro web Tennis.com David Witt, který dříve dlouhá léta trénoval legendární Venus Williamsovou.

„Pět let nás pojilo velké přátelství, takže je to těžké,“ přiznal Witt. „Je to tvrdý byznys. Měl jsem velké štěstí, že jsem za posledních patnáct let spolupracoval jen se dvěma hráčkami.“

Witt získal předloni od asociace WTA cenu pro trenéra roku. Jestliže bude otevřen novým možnostem, bez práce jistě dlouho nezůstane. O novém trenérovi Pegulaové zatím není jasno.