Skvělý zápas, liboval si Pavlásek po skalpu favoritů. S parťákem sklízí potlesk za originální outfit

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – S hodně těžkým losem se Adam Pavlásek a svým spoluhráčem Uruguaycem Arielem Beharem vypořádali v úvodním kole Australian Open fantasticky a za pouhou hodinu porazili favorizované duo Jamie Murray, Michael Venus 6:2, 6:4. „Kdyby to bylo stejné jako dnes vždy, tak bych si nestěžoval. Odehráli jsme oba skvělý zápas. Proti Murraymu s Venusem je potřeba hrát dobrý tenis, protože dokáží využít šance, které dostanou,“ hodnotil spokojeně Pavlásek.

Jediný složitý moment řešil česko-uruguayský pár hned ve druhém gemu, kdy Pavlásek čelil na servisu za stavu 15:40 dvěma brejkbolům. „Důležité bylo, že jsme oba dva brejkboly ustáli, stav 0:2 by dal zápasu jiný ráz,“ přemýšlel Pavlásek a pokračoval: „Podstatné je, že jsme začali sezonu dobře. Uhráli jsme semifinále v Hongkongu a dostali se do dobré pohody. Servírovali jsme hlavně na procenta. Cílem bylo dostat první podání do hry a minimalizovat tím počet druhých servisů.“ Úspěšnost na podání potvrzují i statistiky, Pavlásek s Beharem ztratili za celý zápas na podání pouhých osm míčů.

Oba tenisté se zdáli být ve velmi dobré formě, především na returnu tvrdil Pavlásek muziku. „Pomohlo nám, že jsme měli trochu více dní na přípravu kvůli tomu, jak se tu odkládaly zápasy kvůli dešti. Byl bych rád, kdybychom v nastoleném výkonu pokračovali dál. Laťka je nastavená vysoko, ale každý den je jiný.“

Na returnu si věřili oba zejména při servisu Jamieho Murrayho. „Proti Murraymu jsem ještě nikdy nehrál a nevím, jestli má takové podání i normálně, ale rychlost jeho servisu dneska nebyla úplně vysoká. Byl sice přesný, ale ne moc rychlý.  Na returnu jsem ale chytil slinu, dostal se do dobrého rytmu, takže mi bylo jedno, kam to kdo pošle,“ pokračoval Pavlásek.

Ten přidal ještě zajímavou zkušenost s míči Dunlop, se kterými se letošní Australian Open hraje. „Když jsou nové míče, tak to strašně letí, protože jsou bez chlupů. Zase se ovšem strašně rychle ohrají. Trvá to třeba jen dva gemy a pak jsou hodně pomalé. Když přežijete dva gemy s novými míči, už ten servis není tak efektivní,” zmínil svůj postřeh.

Pár Behar, Pavlásek se dal poprvé dohromady v květnu loňského roku pro turnaj v Turíně. Dvojice si zahrála finále podniku ATP v Antverpách a oba tenisté postupně stoupají deblovým žebříčkem. „Ariel je z Uruguaye, ale už několik let žije v Evropě. Dříve žil v Londýně, nyní má základnu v Madridu. Pro mě je hrozně důležité s parťákem vycházet i mimo kurt, protože spolu trávíte strašně moc času. Za toho skoro tři čtvrtě roku jsme se poznali, sedli si i po lidské stránce. Když funguje chemie dobře mimo kurt, přenese se to pak i do zápasu. Dobře se doplňujeme, on hodně pomáhá na síti a já víc odzadu,“ popsal bývalý 72. hráč světa ve dvouhře.

Ve druhém kole čekají Pavláska s Beharem Jihoameričané Nicolás Barrientos a Rafael Matos. Právě s Barrientosem tvořil deblovou dvojici Behar před Pavláskem. Napětí mezi bývalými spoluhráči však nepanuje. „Behar hrál dlouho s Escobarem a pak nějakou dobu s Barrientosem, ale rozchod proběhl v dobrém. Na kurtu jim to nelepilo, a tak se rozešli, i když zůstali kamarády. Tohle je práce, a když to společně nejde, musí jít každý jiným směrem,“ krčil rameny.

Pavlásek s Beharem nastoupili na kurt sladění v růžových tričkách s koalami. „Majitelkou společnosti Lalá, která nás obléká, je Arielova manželka. Dostali jsme předtím do Hongkongu model s kočkou a teď do Austrálie zase modely s koalami. Každý zápas ale hrajeme v jiných tričkách,“ přiblížil Pavlásek, který je v Austrálii poprvé od roku 2019, kdy hrál kvalifikaci dvouhry. „Je tu všechno nové. Strašně rád se sem vracím, protože je tu teplo. Lidé jsou tu vděční a chovají se moc hezky,“ dodal na závěr.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry mužů
Behar (URU), PAVLÁSEK – J. Murray (GBR), Venus (NZL) 6:2, 6:4