Komplikace pro vycházející hvězdu. Bartůňková má pozitivní test na doping

- Michal Hladký

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) vydala ve čtvrtek dopoledne prohlášení, ve kterém potvrdila dočasné pozastavení činnosti osmnáctileté Nikoly Bartůňkové. Ta byla pozitivně testována na zakázanou látku trimetazidin.

Látka trimetazidin byla v těle Bartůňkové nalezena na menších turnajích v Trnavě (únor 2024) a Mariboru (březen 2024). „Vzorky byly rozděleny na části A a B, přičemž obě z nich vyšly s pozitivním výsledkem,“ uvedla ITIA na svém webu.

Osmnáctileté české naději agentura pozastavila činnost od 16. dubna, nemůže se tak zúčastnit mezinárodních zápasů, a to včetně blížícího se Wimbledonu, kde vloni dokráčela do finále juniorské soutěže.

Trimetazidin se běžně používá pro léčbu anginy pectoris. Jaké benefity může mít pro sportovce, popsala už dříve pro CNN doktorka Elizabeth Murrayová. „Zmíněná látka umožňuje srdci pracovat efektivněji. Zásadně vám nezvýší krevní tlak, nezmění ani tepovou frekvenci. Sportovci by na sobě neměli po požití cítit okamžité účinky, teoreticky by ale měli být schopni vydržet déle na vrcholové úrovni,“ uvedla v době, kdy byla na stejnou látku pozitivně testována krasobruslařka Kamila Valijevová.

K situaci se vyjádřila i samotná Bartůňková. „Jsem naprosto šokována. Cítím se nevinná, nikdy jsem vědomě nekonzumovala žádnou zakázanou látku. Vždy jsem společně s mým týmem věnovala maximální pozornost tomu, co se dostane do mého těla. Nyní prověřujeme všechny možnosti, kterými se zakázaná látka mohla do mého těla dostat,“ řekla osmnáctiletá Češka.

„Uděláme vše pro to, aby bylo dočasné pozastavení co nejdříve zrušeno. Věřím, že se celá záležitost vysvětlí. V tuto chvíli se s ohledem na probíhající vyšetřování nebudu k celé záležitosti dále vyjadřovat,“ dodala v tiskovém prohlášení.

Suspendace zastavila slibně rozjetou sezonu Nikoly Bartůňkové. Ta se v dubnu vyšplhala na 226. místo v žebříčku WTA a vylepšila své maximum. Naposledy se představila ve švýcarském Chiassu, a to právě 16. dubna, kdy v úvodním kole podlehla Francesce Curmiové z Malty.