Nekompromisní síto druhého kola! Na Australian Open končí další hvězdy

- Jan Vojkůvka

To, co ve středu započalo, bylo ve čtvrtek dokonáno. Australian Open přišlo ve druhém kole o řadu předních hvězd mužské a ženské dvouhry. S turnajem se ve čtvrtek nečekaně rozloučili Holger Rune, Jelena Rybakinová a Jessica Pegulaová.

Druhé kolo Australian Open se stalo nekompromisním sítem, kterým neprošla řada nasazených tenistů a tenistek. Výpadky se přitom nevyhnuly ani členům elitních desítek. Po středečních porážkách Uns Džábirové a Marii Sakkariové se ve čtvrtek pokračovalo ve vyřazování tenisových hvězd.

O asi největší šok se postarala Anna Blinkovová, která ve čtvrtek udolala světovou trojku a obhájkyni loňského finále Jelenu Rybakinovou. Kazachstánka prohrála po třísetové bitvě v tiebreaku třetí sady 20:22, což byl zároveň nejdelší tiebreak na grandslamovém turnaji v historii.

Rybakinová odvrátila sice hned devět mečbolů, ale sama nedokázala využít šest příležitostí na ukončení zápasů. A desátý mečbol Blinkovová už proměnila.

Ani set nedokázala ve druhém kole vybojovat pátá tenistka žebříčku WTA Jessica Pegulaová. Američanka nepotvrdila roli superfavoritky proti dvaadvacetileté Claře Burelové (na snímku), se kterou prohrála za 70 minut 4:6, 2:6. Pro Burelovou se samozřejmě jedná o jeden z největších skalpů kariéry. Postupem do třetího kola pak vyrovnala své osobní grandslamové maximum.

Nebyla to ale pouze ženská dvouhra, ve které vypadávaly hvězdy. Přestože Alexander Zverev, Casper Ruud, Hubert Hurkacz a Daniil Medveděv dokázali blamáž v pětisetových bitvách odvrátit, úvodní grandslam sezony senzačně skončil pro světovou osmičku Holgera Runeho.

Jeden z nejlepších tenistů nastupující generace nedokázal najít recept na 122. hráče světa Arthura Cazauxe, jemuž podlehl po třech a půl hodinách 6:7(4), 4:6, 6:4, 3:6. Rune se tak stal vůbec prvním tenistou z první nasazené desítky mužské dvouhry, který na Australian Open skončil. Dalších devět členů Top 10 si zajistilo účast ve třetím kole.