Rekordní tiebreak! Blinkovová vyřadila Rybakinovou, potřebovala 10 mečbolů

- Marek Bartošík

Světová trojka Jelena Rybakinová padla v monumentální bitvě s Annou Blinkovovou (57.) a na Australian Open končí už ve 2. kole. Loňská finalistka prohrála v aréně Roda Lavera po dvou hodinách a 46 minutách 4:6, 6:4 a 6:7(20)! Blinkovová vedla v závěrečném dějství hned třikrát o brejk, Rybakinová si ale vynutila zápasový tiebreak do deseti bodů. V něm se tenistky neuvěřitelně dlouho přetahovaly a odvracely jeden mečbol za druhým. Rybakinová jich nevyužila celkem šest a Blinkovová nakonec proměnila svou desátou šanci na ukončení zápasu. Podle informací od ITF se jednalo o nejdelší tiebreak ve dvouhře na grandslamu.

Za stavu 18:17 se zdálo, že je hotovo. Jelena Rybakinová se dostala ve výměně do výrazné převahy, Anna Blinkovová ale nebojácně vracela jeden úder za druhým a v utkání se dokázala zachránit křižným prohozem u sítě.

Když umpirový rozhodčí ohlašoval absurdní skóre 19:19, neubránil se úsměvu. O několik minut později dobíhala Rybakinová za stavu 20:21 míček u sítě a jednoduchý bekhend trefila pouze do deblového koridoru. Blinkovová padla na kurt a začala si užívat největší vítězství své kariéry.

„Nejprve bych moc chtěla poděkovat divákům, že mi fandili. Moc mi tím pomohli, dodali mi hodně energie, abych mohla bojovat,“ uvedla v rozhovoru na kurtu pětadvacetiletá Blinkovová. „Byl to velmi obtížný zápas. Měla jsem hrozně moc mečbolů. Snažila jsem se být agresivní, ale třásly se mi ruce i nohy. Jsem moc šťastná, že jsem nakonec vyhrála.“

Dosud nejdelší tiebreak na grandslamu čítal 38 výměn, tedy o čtyři méně než v případě Rybakinové a Blinkovové. Výsledkem 20:18 porazila Lesja Curenková loni na Wimbledonu Anu Bogdanovou. Stejným skóre ztratil Andy Roddick tiebreak na Australian Open 2007, přesto v duelu s Jo-Wilfriedem Tsongou zvítězil.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová, která patřila k favoritkám na titul, neobhájila v Melbourne loňské finále a v žebříčku WTA se propadne ze třetí na pátou příčku. Blinkovová si vylepšila turnajové maximum a může se těšit na duel třetího kola proti Italce Jasmine Paoliniové (31.).

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) – Anna Blinkovová (57.) 4:6, 6:4, 6:7(20)