Selhání favoritek! V Melbourne končí už ve druhém kole světová šestka i osmička

- Jan Vojkůvka

Ženská dvouhra na Australian Open se stala ve středu svědkem dvou velkých překvapení. Už ve druhém kole končí pouť světové šestky Uns Džábirové a světové osmičky Marii Sakkariové. Obě hráčky prohrály hladce ve dvou setech a Tunisanka dokonce utržila kanára.

Uns Džábirová už před zápasem druhého kola věděla, že tohle může být dost zrádný los. Experti sázkových kanceláří dokonce mírně favorizovali supertalentovanou Mirru Andrejevovou, přesto se ale očekával vyrovnaný souboj, na jehož konci by přeci jen měla tuniská hvězda prodat své zkušenosti a postup vybojovat.

Realita však nemohla být odlišnější. Šestnáctiletá Andrejevová, která si letos zahrála čtvrtfinále v Brisbane a v úvodním kole Australian Open vyzrála na Američanku Bernardu Peraovou, v souboji proti Džábirové excelovala. Utkání, které se hrálo kvůli dešti pod zataženou střechou, ovládla za pouhých 56 minut po setech 6:0, 6:2.

Přestože mnozí věřili, že by Andrejevová mohla na světovou šestku najít recept a projít do třetího kola, takový výprask Džábirové se nečekal. Nejednalo se však o jediný šok středečního programu.

O ten druhý, a možná ještě větší, se postarala jednadvacetiletá Jelina Avanesjanová, která pochází stejně jako Andrejevová z Ruska. Tato 74. hráčka světového žebříčku ustála souboj se superfavorizovanou Mariou Sakkariovou, kterou porazila dvakrát 6:4!

O formě Sakkariové přitom před melbournským grandslamem nemohly být pochyby. Řekyně na United Cupu vyhrála s přehledem všechny tři singlové zápasy a na Australian Open začala hladkým vítězstvím nad Japonkou Nao Hibinovou.

Avanesjanová však světovou osmičku doslova zaskočila. Byť Sakkariová v obou setech dokázala stáhnout ztrátu brejku, její soupeřka zvládla v obou případech uspět na returnu znovu a sady nakonec úspěšně dopodávala. Avanesjanová přitom hraje v hlavní soutěži Australian Open vůbec poprvé. A hned při své premiéře dokázala senzačně projít do třetího kola.