Siniaková: Na kurtu jsem nechala všechno. A Tomáš? Ten mi udělal velkou radost

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kateřina Siniaková byla blízko, aby navázala na svého partnera Tomáše Macháče a postoupila do 3. kola Australian Open. Jenže se tak nestalo, přestože v zápase s Viktorijí Golubicovou rozhodně nebyla horší tenistkou. „Začátek jsem chytla dobře, jenže pak mi to kvůli mým chybám uteklo. S tím nemohu být spokojená,“ kritizovala svůj výkon na pozápasové tiskové konferenci.

Švýcarka Golubicová nepatří mezi oblíbené soupeřky Kateřiny Siniakové. Rodačka z Hradce Králové s ní doposud sehrála dva souboje, přičemž oba šly do třetího setu a oba z nich prohrála. Ve čtvrtek se bohužel situace opakovala.

Siniaková švýcarské tenistce s chorvatsko-srbskými kořeny podlehla za dvě hodiny a 17 minut po setech 3:6, 6:2 a 4:6. V zápase Češka musela tvořit hru, jenže k 29 winnerům se nakupilo 52 nevynucených chyb. „Počítala jsem s tím, že vrátí skoro všechno. I oba zápasy předtím to tak bylo. Taktiku jsem držela, bohužel důležité míče se neobrátily na mou stranu. Mrzí mě hlavně první set, kdy dost foukalo. Jsem zklamaná, věřila jsem, že na ni mám. Ale vyčíst si nic nemohu, na kurtu jsem nechala všechno,“ smutnila.

Start utkání 2. kola se o několik hodin kvůli dešti opozdil. A když se na kurt tenistky konečně dostaly, rozhodně nepanovalo takové horko, na jaké jsou u protinožců zvyklé. „Kdyby bylo tepleji, mohla bych ji víc tlačit a možná by i míň stíhala. Takhle jsem se musela více přizpůsobit její hře a víc čekat. Letos jsou podmínky opravdu náročné, není to typická Austrálie. Ať už jsem hrála v Brisbane, v Adelaide nebo tady, tak nemůžu říct, že se cítím úplně komfortně. Ten vzduch je studený a míče reagují úplně jinak,“ popisovala Siniaková.

I přes všechny zmíněné faktory rozhodně nezanechala česká tenistka na jižní polokouli špatný dojem. Porazila několik těžkých soupeřek, mezi kterými vyčnívá premiérové vítězství nad Karolínou Plíškovou. „Když se ohlédnu zpětně za všemi zápasy, které jsem v Austrálii odehrála, tak se musím pochválit. Teď se mi to říká těžko, ale samozřejmě musím být nohama na zemi. Herně jsem se zlepšila, i proto mě dnešek hodně mrzí.“

Kateřina Siniaková i přes čtvrteční prohru může v Melbourne pomýšlet na zajímavý výsledek. Stále totiž figuruje v pavouku čtyřhry, kde už stihla s novou parťačkou Storm Hunterovou odehrát první zápas. „Necítily jsme se ve své obvyklé formě, a tak bylo super, že jsme dokázaly utkání otočit. Takové výhry jsou cennější, než když to člověku jde. Určitě se musíme ještě sehrát, ale skvěle jsme to vybojovaly,“ okomentovala výhru 7:5, 7:5 nad kolumbijsko-kazachstánským duem Osoriová, Putincevová.

Na kurt se česko-australské duo dostane až v sobotu, a tak je jasné, že Siniakovou uvidíme o den dříve fandit jejímu partnerovi Tomáši Macháčovi, který proklouzl do třetího kola překvapivou výhrou nad Francesem Tiafoem. „Tomáš mi udělal velkou radost, hrál skvěle. Kluci jsou rychlí, hezky se na to kouká, občas mají fakt krásné výměny. Jsem ráda, že se mu to podařilo.“

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) – Viktorija Golubicová (SUI, 85.) 3:6, 6:2, 4:6