Australian Open: Bejlek a B. Fruhvirtová hladce postupují, Kolář prvním vyřazeným

- David Schlegel

Napoprvé to nevyšlo, z pondělí na úterý už ano. V Melbourne se po pondělním vytrvalém dešti rozjela kvalifikace na úvodní grandslam sezony, do hry zasáhli i tři čeští zástupci – Zdeněk Kolář, Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek.

Po pondělním vytrvalém dešti nebylo v Melbourne v úterý ani památky. Déšť vystřídalo ostré sluníčko a v deset hodin dopoledne na kurt nastoupili i dva čeští tenisté.

Zdeněk Kolář se trápil s nachlazením a Belgičanovi Bergsovi dokázal vzdorovat přesně hodinu. Prohrál dvakrát 2:6 a stal se prvním vyřazeným hráčem v kvalifikaci. Po zápase sotva šeptal. „Na to, jak jsem se cítil, to ještě bylo docela dobré. Odešly mi hlasivky. Myslím, že to má souvislost s tím počasím tady. Bergs hrál dost rychle, výborně servíroval, nedělal skoro žádné chyby. Kromě jednoho gemu mi nedal na returnu žádné šance, abych se chytil,“ hodnotil utkání.

Kolář si za stavu 1:2 vypracoval na returnu stav 15:40, ale soupeř skvělým servisem hrozbu odvrátil a další šance už pro Čecha nepřišla. Nešel mu tolik servis a i když se povzbuzoval až do samotného konce, na svého soka nestačil.

Sára Bejlek si hladce poradila s Japonkou Himeno Sakacumeovou 6:3, 6:1 a potvrdila skvělou formu z poslední doby a také vynikající výkony z loňského Australian Open, kde postoupila do hlavní soutěže. „Dlouho jsem nehrála, takže to beru jako velké vítězství a uvidíme, co předvedu v dalším kole. Každý den je jiný, ale dneska jsem se tu cítila výborně. V poslední době jsem hrála i v tréninku hodně slušně a dost jsem si věřila,“ hodnotila utkání po zápase.

Brenda Fruhvirtová následně splnila v úvodním kole kvalifikace Australian Open roli velké papírové favoritky. Domácí držitelku divoké karty Petru Huleovou porazila za hodinu a čtvrt poměrem dvakrát 6:4.

„Soupeřka hrála velmi dobře. Na to, že dostala do turnaje divokou kartu, tak mě celkem potrápila a jsem ráda, že jsem to nakonec doťukala do konce takhle ve dvou setech,“ řekla mladší ze sester Fruhvirtových ke svému úvodnímu vystoupení v Melbourne.

Čtyřiadvacetiletá Australanka vstoupila do zápasu aktivní hrou a zvládla držet do stavu 3:3 krok, poté už se ale blýskla šestnáctiletá Češka brejkem čistou hrou, čímž zlomila sadu na svou stranu. O osm let starší Huleová začala postupně střádat nevynucené chyby a Fruhvirtová se ve druhém setu velmi rychle dostala do vedení 5:1. Poté si favoritka vybrala slabší chvilku, když za stavu 5:2 neproměnila dva mečboly a nechala soupeřku dotáhnout se na rozdíl jediné hry. Závěrečný gem už ale odservírovala vítězka patnácti titulů z okruhu ITF čistým způsobem.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (174.) – Zizou Bergs (BEL, 129.) 2:6, 2:6

1. kolo kvalifikace žen
Himeno Sakacumeová (JPN, 186.) – SÁRA BEJLEK (132.) 3:6, 1:6
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (117.) – Petra Huleová (AUS, 403.) 6:4, 6:4