Bojoval s nachlazením i nechybujícím soupeřem. Nedal mi šanci, abych se chytil, uvedl Kolář

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jako první ze všech tenistů dohrál na Australian Open sedmadvacetiletý Zdeněk Kolář. S 22. nasazeným Belgičanem Zizou Bergsem prohrál dvakrát 2:6. Český tenista evidentně nebyl úplně zdravotně v pořádku, ale povzbuzoval se a bojoval až do samotného konce.

„Na to, jak jsem se cítil, to ještě bylo docela dobré. Odešly mi hlasivky. Myslím, že to má souvislost s tím počasím tady. Nachladl jsem se i kvůli tomu, jak tu pršelo. Slabý jsem se ale úplně necítil,“ popisoval po zápase a na svůj zdravotní stav se nechtěl vymlouvat. „Bergs hrál dost rychle, výborně servíroval, nedělal skoro žádné chyby. Kromě toho jednoho gemu mi nedal na returnu žádné šance, abych se chytil,“ hodnotil utkání.

Kolář si za stavu 1:1 prohrál servis, ale vzápětí měl šanci se ještě do zápasu vrátit, když si vypracoval své jediné dva brejkboly v utkání. „To byla velká škoda. On při mých brejkbolech dobře zaservíroval. Kdybych ho brejkl na 2:2, mohlo to být jiné. Aspoň by to bylo vyrovnanější a mohlo to být ještě otevřené,“ šeptal rodák z Bystřice nad Pernštejnem.

Čtyřiadvacetiletý Bergs určitě patří v kvalifikaci v Melbourne k obávaným soupeřům. „Los moc přívětivý nebyl. Na druhou stranu je to grandslam, musím se s tím srovnat. Minulý rok se tu Bergs kvalifikoval do hlavní soutěže a hrál výborně, nedělal navíc žádné chyby. Svědčí mu to tu a už před zápasem bylo jasné, že mě nečeká nic lehkého,“ krčil rameny.

Kolářovi se v Melbourne dlouhodobě moc nedaří. Předloni tu porazil v prvním kole kvalifikace Argentince Collariniho a před šesti lety Japonce Učijamu. Třetí výhru letos nepřidal. „Paradoxně to tu mám nejvíc rád. Nejvíc se mi tu líbí. To, že se mi tu třeba herně tolik nedaří, je věc druhá. Jsou tu super lidi a turnaj je skvěle organizovaný. Moc rád se sem vracím a jsem rád, že tu můžu být,“ vyznal se český tenista.

Do Austrálie přijel Kolář na jediný turnaj. Sezonu odstartoval na challengeru v thajském Nonthaburi, kde postoupil do druhého kola a pak se přesunul přímo do Melbourne. „Teď se vracím do Evropy a čekají mě dva challengery v Quimperu a v Koblenci. Dál se uvidí,“ dívá se do nejbližší budoucnosti.