Denní menu: Nosková je už ve čtvrtfinále. Plíšková, Macháč i Fruhvirtová končí

- Redakce

Čtvrteční program nabídl řadu zajímavých zápasů na elitním okruhu. Karolína Plíšková nestačila v osmifinále pětistovky v Brisbane na světovou dvanáctku Jelenu Ostapenkovou ve třech setech. Linda Nosková na stejné akci potvrdila roli favoritky proti Argentince Julii Rieraové. Brenda Fruhvirtová vyzvala v Aucklandu vítězku loňského US Open Coco Gauffovou, proti které uhrála jen tři gemy. Anna Sisková a Marie Bouzková pronikly tamtéž do semifinále čtyřhry. Do stejné fáze postoupil v Hongkongu i deblový specialista Adam Pavlásek. Tomáš Macháč nezvládl v Brisbane napínavý souboj s domácím Rinkym Hijikatou.

Češi v akci

Nosková potvrdila roli favoritky
Linda Nosková (40.) podle očekávání zvládla osmifinále na pětistovce v Brisbane. Česká teenagerka tam porazila argentinskou kvalifikantku Juliu Rieraovou (137.) po dvou hodinách 6:1, 6:7(4) a 6:3.

Nosková nevyužila ve druhé sadě náskok 3:0, podobné zaváhání už v rozhodujícím setu nepřipustila. Může se tak těšit na čtvrtfinále, kde ji čeká šestnáctiletá Mirra Andrejevová (58.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Plíšková prohrála bitvu s Ostapenkovou
Karolína Plíšková (39.) další výhru v oblíbeném Brisbane nepřidala. Trojnásobná turnajová vítězka podlehla v osmifinále lotyšské hvězdě Jeleně Ostapenkové (12.) po dvou hodinách a 17 minutách 2:6, 6:4 a 3:6.

V rozhodujícím setu měla Plíšková šest brejkbolů, ani jeden však nevyužila. Ostapenkové stačil k úspěchu brejk ze šesté hry. Česká tenistka nasázela 18 es, ani to jí ale k výhře nepomohlo.

B. Fruhvirtová nestačila na Gauffovou
Brenda Fruhvirtová (117.) při svém premiérovém osmifinále na okruhu WTA držela v Aucklandu s americkou superfavoritkou Coco Gauffovou (3.) krok jen v samém úvodu zápasu. Ve třetím gemu se šestnáctiletá Češka radovala na příjmu z čisté hry a vzápětí disponovala na podání třemi gemboly, brejk ale nepotvrdila. Ve zbylém průběhu už pak uhrála s o tři roky starší světovou trojkou pouhý jeden gem, a prohrála tak po 70 minutách poměrem 3:6 a 0:6. Nejvýše nasazená Američanka, jež na akci obhajuje loňský titul, vyhrála na Novém Zélandu už čtrnáct setů v řadě.

Macháč do čtvrtfinále nepronikl
Tomáš Macháč (78.) dohrál na turnaji ATP v Brisbane v osmifinále. Český kvalifikant vstoupil do souboje s domácím Australanem Rinkym Hijikatou (71.) lépe, když získal po obratu z 3:5 první set, nakonec ale svému soupeři podlehl po dvou a půl hodině 7:5, 2:6 a 6:7(4).

Třiadvacetiletý Macháč v rozhodující sadě dohnal manko 0:2 a v jednu chvíli vedl 4:3 a 40:0 na returnu, koncovku však zvládl lépe jeho protivník.

Pavlásek zvládl deblové čtvrtfinále
Adam Pavlásek a Ariel Behar pokračují v úspěšném začátku nové sezony. Česko-uruguayský pár vyzrál ve čtvrtfinále akce ATP v Hongkongu na rakouské duo Alexander Erler, Lucas Miedler 7:6(6) a 6:3.

Pavlásek s Beharem odvrátili v prvním setu za stavu 4:5 při svém podání dva setboly, posléze zvládli napínavý tiebreak, ve kterém nejprve ztratili náskok 6:4. O výsledku druhého setu rozhodl jediný brejk ze šesté hry. V posledním gemu ještě Pavlásek s Beharem vymazali dva brejkboly soupeřů. V semifinále narazí na turnajové dvojky Marcela Arevala ze Salvadoru a Chorvata Mateho Paviče.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Sisková je v deblovém semifinále
Anna Sisková a Jessika Ponchetová si zahrají semifinále na turnaji WTA v Aucklandu. Česko-francouzská dvojice vyzrála ve čtvrtfinále na novozélandsko-švýcarský pár Jade Otwayová, Lulu Sunová poměrem 7:5 a 6:3. Sisková a Ponchetová si v dalším kole zahrají proti Kazachstánce Anně Danilinové a Slovence Viktórii Hrunčákové.

Bouzková s Mattekovou-Sandsovou postupují
Marie Bouzková a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová mají za sebou úspěšný vstup do turnaje v novozélandském Aucklandu. Nasazené jedničky, které měly na úvod volný los, porazily ve čtvrtfinále domácí dvojici Paige Mary Houriganová, Erin Routliffeová 6:4 a 6:2.

Utkání bylo vyrovnané do stavu 4:4 v první sadě, poté už dominovaly Bouzková s Mattekovou-Sandsovou. Jejich soupeřkami v semifinále budou Američanka Mccartney Kesslerová a Nizozemka Suzan Lamensová.

ATP/WTA

Brisbane International (ženy, AUS, 1 736 763 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Jelena Ostapenková (LAT, 12.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (39.) 6:2, 4:6, 6:3
Julia Rieraová (ARG, 137.) – LINDA NOSKOVÁ (40.) 1:6, 7:6(4), 3:6

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Coco Gauffová (USA, 3.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (117.) 6:3, 6:0

Čtvrtfinále čtyřhry
Otwayová (NZL), Sunová (SUI) – Ponchetová (FRA), SISKOVÁ 5:7, 3:6
BOUZKOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) – Houriganová, Routliffeová (obě NZL) 6:4, 6:2

Brisbane International (muži, AUS, 661 585 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (78.) – Rinky Hijikata (AUS, 71.) 7:5, 2:6, 6:7(4)

Bank of China Hong Kong Tennis Open (muži, HKG, 661 585 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Erler, Miedler (oba AUT) 7:6(6), 6:3

Challengery

Workday Canberra International (muži, AUS, 164 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (167.) – Alexander Ritschard (SUI, 221.) bez boje

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 900 EUR, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
A. Andrejev (BUL), VRBENSKÝ – Faria, Rocha (oba POR) 6:3, 1:6, 10:6

ITF World Tennis Tour

Luxembourg Open, Esch/Alzette (muži, LUX, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK (540.) – Nikoloz Basilašvili (GEO, 596.) 2:2 skreč

Čtvrtfinále čtyřhry
Calzi (LUX), Raynel (FRA) – DUDA, Oradini (ITA) 6:7(4), 6:3, 11:9
Durasovic (NOR), FOREJTEK – Beaupain (BEL), Sciglitano (AUS) 4:6, 7:6(7), 6:10

Magic Tours by FTT, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Tilwith Di Girolamiová (BEL, 824.) – AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1104.) 2:6, 7:5, 6:7(1)