United Cup: Češi prohráli i se Srbskem a s turnajem se loučí

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Další hrací den United Cupu nabídl druhé a poslední vystoupení českého týmu na turnaji. Po porážce 1:2 se Srbskem se Češi s letošním ročníkem týmové soutěže loučí. Chile v nočním programu překvapilo Řeky, kteří padli 1:2 na zápasy. Chorvatsko vyzrálo poměrem 2:1 na Nizozemsko.

Český tým šel do úterního zápasu základní skupiny United Cupu s vědomím, že jakákoliv dílčí porážka znamená konec na turnaji. Tato porážka nakonec přišla v mužské dvouhře, ve které Jiří Lehečka podlehl Novakovi Djokovičovi. Srbsko následně dotáhlo celý zápas do vítězného konce, když na 2:1 dostali skóre v mixu Olga Danilovičová a Hamad Medjedovič.

Souboj otevřela ženská dvouhra. Světová sedmička Markéta Vondroušová se na vítězství nad Olgou Danilovičovou natrápila možná trochu víc, než čekala. Nakonec ale 121. hráčku žebříčku WTA porazila po dvou hodinách a šesti minutách 6:1, 3:6, 6:3. Do třetího setu přitom vstoupila ztraceným podáním, pak ale získala pět gemů v řadě, takže jí nemusela vadit ani ztráta dalšího servisu v sedmém gemu.

Velmi kvalitní zápas následně odehrál Jiří Lehečka proti světové jedničce Novakovi Djokovičovi. Přestože českému tenistovi utekl první a třetí set, tak v prostředním dějství naznačil, že je schopný hrát i s nejlepším tenistou světa.

Především obrat z 1:3 na 5:3 se zařadí mezi Lehečkovy nejlepší momenty na letošním United Cupu. Druhý set sice český tenista nakonec nedopodával, ale v rozhodujícím tiebreaku zvítězil hladce 7:3. Na svůj výkon z prostřední sady Lehečka nicméně nenavázal, ve třetím setu ztratil dvakrát podání a s Djokovičem prohrál 1:6, 7:6(3), 1:6.

Rozhodnout musela smíšená čtyřhra. Český tým, jenž už věděl, že nemůže bojovat o postup do čtvrtfinále, nasadil Miriam Kolodziejovou s Petrem Nouzou proti Olze Danilovičové a Hamadovi Medjedovičovi. Přestože Češi začali velmi dobře a vyhráli první set, na vítězství to nakonec nestačilo. Duel se Srby prohráli 6:4, 6:7(2), 8:10.

Srbsko se po triumfu prokousalo na první místo základní skupiny a zajistilo si postup do čtvrtfinále. Mezi osm nejlepších by měla projít i Čína, která má pozitivní zápasovou bilanci 4-2. Český tým se loučí s United Cupem na posledním místě.

Chile překvapivě udolalo Řeky
Tenisté Chile ve skupině B letošního United Cupu dokázali vyzrát na favorizované Řecko a zakončili své působení na turnaji s bilancí 1-1. V úterním utkání zvítězili Chilané 2:1 na zápasy, šanci na postup do čtvrtfinále však téměř nemají. V této skupině ještě dojde ke střetnutí mezi Řeckem a Kanadou, která má naopak nejlepší výchozí pozici pro postup.

Po singlech bylo skóre vyrovnané 1:1. V úvodním souboji Maria Sakkariová ztratila pouze jeden gem s Danielou Seguelovou, hráčkou sedmé stovky světa. Do mužské dvouhry pak nenastoupil Stefanos Tsitsipas, což se ukázalo jako klíčové. Nicolas Jarry totiž čelil Stefanosovi Sakellaridisovi, kterého porazil 6:3, 3:6, 7:5 a vynutil si rozhodnutí v mixu.

Do smíšené čtyřhry sice po boku Sakkariové nastoupil i Tsitsipas, ale Řekům to nakonec nestačilo. Vítězství po setech 6:7(5), 6:3, 10:6 vybojovali Seguelová s Barriosem Verou.

„Je to úžasné! Je to teprve náš druhý zápas, jsme ohromně šťastní,“ zářil po utkání Barrios Vera. „Snažili jsme si to hlavně užít, jít fiftýn po fiftýnu a ono to fungovalo. Je úžasné, že jsme vybojovali první vítězství pro Chile.“

United Cup: Chorvatsko vyzrálo na Nizozemsko
Skupina F na United Cupu se dočkala svého rozuzlení. Chorvatsko v posledním utkání porazilo zásluhou Donny Vekičové a Borny Čoriče poměrem 2:1 Nizozemsko, za které bodovali v závěrečné smíšené čtyřhře Demi Schuursová a Wesley Koolhof.

Z prvního místa do čtvrtfinále nakonec postupuje Norsko, jež mělo ze všech týmů nejlepší skóre (rozhodoval poměr vyhraných a prohraných gemů). Druzí Chorvati musejí čekat na výsledky dalších skupin v Sydney, třetí Nizozemci na United Cupu končí.

Program 5. hracího dne

ČESKO – Srbsko 1:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (7.) – Olga Danilovičová (121.) 6:1, 3:6, 6:3
JIŘÍ LEHEČKA (31.) – Novak Djokovič (1.) 1:6, 7:6(3), 1:6
KOLODZIEJOVÁ, NOUZA – Danilovičová, Medjedovič 6:4, 6:7(2), 8:10

Řecko – Chile 1:2
Maria Sakkariová (8.) – Daniela Seguelová (671.) 6:0, 6:1
Stefanos Sakellaridis (416.) – Nicolas Jarry (19.) 3:6, 6:3, 5:7
Sakkariová, Tsitsipas – Seguelová, Barrios Vera 7:6(5), 3:6, 6:10

Chorvatsko – Nizozemsko 2:1
Borna Čorič (37.) – Tallon Griekspoor (23.) 7:6(4), 6:4
Donna Vekičová (24.) – Arantxa Rusová (51.) 6:2, 3:6, 6:1
Vekičová, Dodig – Schuursová, Koolhof 7:6(3), 3:6, 12:14