OSTRA Tenisová extraliga: Prostějov hladce porazil Spartu a slaví vítězný hattrick

- Redakce

Populární týmová soutěž OSTRA Tenisová extraliga nabídla v úterý souboj o titul. Šampioni posledních dvou ročníků z TK Agrofert Prostějov dokonali vítězný hattrick, když v letošním finále vyzráli na pražskou Spartu poměrem 5:1 na zápasy. O body na konto Prostějova se v Říčanech postarali Jakub Menšík, Linda Nosková, Jiří Lehečka, Dalibor Svrčina a Vít Kopřiva. Za Spartu bodovala pouze Tereza Valentová. Prostějov oslavil celkově už jubilejní dvacátý titul z domácí extraligy.

Prostějov dominoval už od začátku finálového střetnutí, které se konalo v Říčanech. První bod získal zásluhou teenagera Jakuba Menšíka, jenž porazil v napínavém duelu sparťana Patrika Rikla po bezmála dvou hodinách 7:6(2) a 7:5. Menšík sice ve druhém setu za stavu 5:4 nedopodával zápas, koncovku si ale utéct nenechal.

„Na tomhle rychlém povrchu a uprostřed přípravy před sezonou to byl velice náročný zápas. Chvilku mi trvalo, než jsem se dostal do rytmu. Dnes rozhodoval servis, já i Patrik servírujeme kvalitně. Čím déle jsem hrál, tím jsem se cítil lépe. Jsem rád, že jsem týmu pomohl,“ řekl Tenisovému světu Menšík.

Za pražskou Spartu se vzápětí prosadila šestnáctiletá Tereza Valentová, jež udolala po velkém boji zkušenou Slovenku Viktórii Hrunčákovou poměrem 4:6, 6:4 a 6:3. Utkání bylo vyrovnané až do stavu 3:3 ve třetí sadě, od té chvíle sbírala gemy pouze Valentová.

„Zápas jsem si neskutečně užila, nastupovat za Spartu je pro mě velká čest. Myslím, že jsem zahrála dost dobře, je to skvělý pocit,“ uvedla v rozhovoru pro Tenisový svět Valentová.

Prostějovské vrátila do vedení favorizovaná Linda Nosková, která v souboji dvou devatenáctiletých tenistek bez potíží vyzrála na Dominiku Šalkovou po setech 6:2 a 6:1. Nosková v první sadě za stavu 3:2 úspěšně odvrátila brejkboly, poté už rychle dokráčela za výhrou.

„Utkání bylo v rychlém tempu, obě máme agresivnější hru. Čekala jsem, že výměn nebude tolik. Včera jsem se tady rozehrála, abych si na tenhle specifický povrch zvykla. Je hodně kluzký a rychlý,“ zhodnotila Nosková.

Do dvoubodového náskoku posunul Prostějov nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka. Dvaadvacetiletý mladík potvrdil roli favorita proti Michaelovi Vrbenskému, který je v žebříčku ATP o 269 míst níže. Lehečka po celou dobu utkání dominoval a kurt opustil s výhrou dvakrát 6:1.

„Jsem moc rád, že se mi utkání povedlo. Zvládl jsem to přesně podle svých představ. Byl to dobrý a kvalitní zápas k tomu, abych se rozehrál na začátek sezony,“ řekl Lehečka.

Na své prostějovské kolegy navázal Dalibor Svrčina, jenž podle papírových předpokladů vyzrál na Jakuba Nicoda. Svrčina si utkání částečně zkomplikoval ve druhé sadě, kde vedl 2:1 s brejkem, nakonec ale dokráčel k výhře 6:2, 4:6 a 6:0.

„Utkání bylo těžké a vyrovnané, i když tomu dva sety moc nenapovídají. Kuba hrál ve druhém setu dobře a aktivně, naopak já pasivněji. Jsem rád, že jsem ve třetím setu překlopil začátek na svou stranu. Pak už jsem si to pohlídal,“ uvedl Svrčina.

Poslední pátý bod na prostějovské konto dodal Vít Kopřiva, který v závěrečné dvouhře vyzrál na teenagera Hynka Bartoně z pražské Sparty po setech 6:3 a 7:5. Šestadvacetiletý Kopřiva ztratil ve druhém setu vedení 5:3, koncovku si ale pohlídal.

„Po proměněném mečbolu to byl neskutečný pocit, mohl jsem si zařvat,“ nechal se slyšet Kopřiva. „Utkání se vyvíjelo celou dobu jednoduše, komplikovaný moment nastal až na konci zápasu, kdy na mě trochu přišla nervozita. Naštěstí jsem se z toho dostal.“

Velmi spokojen s výkony svých svěřenců mohl být prostějovský kapitán Jaroslav Navrátil, který společně s nimi oslavil jubilejní dvacátý extraligový titul pro moravský celek.

„Extraliga se dobře hodnotí, když člověk vyhraje. Letošní rok to pro nás byla taková procházka, protože skóre 6:1, 5:1 a 5:1 vypadá jednoduše. Je důležité, že celý tým byl zdravý. Potvrdilo se, že letos byl Prostějov nejlepší v republice,“ zmínil Navrátil.

Finále (Říčany)
TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha 5:1
Jakub Menšík (167.) – Patrik Rikl (696.) 7:6(2), 7:5
Viktória Hrunčáková (SVK, 138.) – Tereza Valentová (686.) 6:4, 4:6, 3:6
Linda Nosková (41.) – Dominika Šalková (224.) 6:2, 6:1
Dalibor Svrčina (164.) – Jakub Nicod (532.) 6:2, 4:6, 6:0
Jiří Lehečka (31.) – Michael Vrbenský (300.) 6:1, 6:1
Vít Kopřiva (132.) – Hynek Bartoň (477.) 6:3, 7:5