Smělé cíle na rok 2024. Rád bych nakoukl do první stovky, říká odhodlaný Menšík

- Marek Bartošík, Michal Hladký

V silném prostějovském týmu na OSTRA Tenisové extralize nechyběl ani osmnáctiletý Jakub Menšík, který se v letošní sezoně vyšvihl mezi širší světovou elitu. Aktuálně 167. tenista žebříčku ATP pomohl Prostějovu k finálovému triumfu nad pražskou Spartou, když v Říčanech porazil Patrika Rikla 7:6(2) a 7:5. V pozápasovém rozhovoru pro Tenisový svět promluvil o své přípravě na nový rok i velkých cílech.

„Na tomhle rychlém povrchu a uprostřed přípravy před sezonou to byl velice náročný zápas. Chvilku mi trvalo, než jsem se dostal do rytmu. Dnes rozhodoval servis, já i Patrik servírujeme kvalitně. Čím déle jsem hrál, tím jsem se cítil lépe. Jsem rád, že jsem týmu pomohl,“ hodnotil v úterním rozhovoru Jakub Menšík.

Osmnáctiletý mladík je v prostějovském týmu společně s Jiřím Lehečkou, Vítem Kopřivou, Daliborem Svrčinou či kapitánem Jaroslavem Navrátilem, zmíněná sestava tedy připomíná český daviscupový výběr.

„Skoro všichni jsme tady jak na Davis Cupu,“ pousmál se Menšík. „Hráčský tým je ale rozšířenější, hrají i holky. Je fajn, že tady máme víceméně všechny hráče, se kterými trénujeme v klubu. V týmu je dobrá nálada.“

Menšík se po vydařené sezoně, během které vystoupal z páté stovky až do poloviny té druhé, chystá na nový rok 2024. V něm by si rád vylepšil své žebříčkové postavení, kterým je aktuální 167. příčka. Nejlépe byl zatím na 147. místě.

„Začínám třetí týden přípravy, už mi zbývá jen jeden. Hned po extralize jedu domů a poslední týden využiju co nejlépe, abych se nachystal na sezonu. Ze začátku byla hodně důležitá kondice, na kterou není v průběhu sezony moc času. Ve druhém týdnu jsme se zaměřovali více na tenisové věci. Nejdůležitější je, ať se cítím komfortně,“ vyjmenoval talentovaný Čech.

A jaké má sebevědomý Menšík pro příští sezonu cíle? „Rád bych na konci roku nakoukl do první stovky světového žebříčku, úplně nejideálnější scénář by bylo 80. místo. Jsou to samozřejmě velké ambice, ale budu dělat maximum, aby se mi to příští rok povedlo,“ dodal.