Bitva pohlaví ve Francii! Supertalentovaná teenagerka narazila na hráče z druhé tisícovky

- Jan Vojkůvka

Francouzské městečko Bourg-de-Péage se stalo svědkem hodně nečekané události. Finále tamního exhibičního turnaje 2023 Négométal Open se nehrálo kvůli odstoupení Marty Kosťukové ze zápasu s Mirrou Andrejevovou. Pořadatelé tak rychle sháněli náhradu a našli ji pouze v Yanisovi Ghazouanim Durandovi, jenž je v současnosti 1145. hráčem žebříčku ATP. Souboj pohlaví vyhrál třiadvacetiletý Francouz ve dvou setech.

K utkání mezi Andrejevovou a Durrandem původně ani nemělo dojít. Mělo se totiž hrát finále exhibičního turnaje mezi Mirrou Andrejevovou a Chorvatkou Donnou Vekičovou. Vekičovou však trápily zdravotní obtíže a musela se odhlásit, takže místo ní byla do zápasu nasazena Ukrajinka Marta Kosťuková.

Ta však z pochopitelných důvodů odmítla proti ruské tenistce nastoupit. A pořadatelům v tu chvíli došly nápady.

Aby ale celou akci nemuseli zrušit, nabídli přítomným divákům zajímavou alternativu. Ještě jednu náhradu totiž sehnali v podobě 1145. hráče žebříčku ATP Yanisovi Ghazouanimu Durandovi. Jméno třiadvacetiletého Francouze není příliš známé a nelze se tomu divit. Na juniorském okruhu ITF nehrál a mezi profesionály vyhrál jeden deblový titul na nejnižším okruhu. V singlu pak neprolomil nikdy brány první tisícovky.

Jednalo se o zajímavé porovnání sil. Na jedné straně mužský profesionál, jenž nemá dostatečné kvality na to, aby se výrazněji prosadil, na straně druhé pak šestnáctiletý ženský supertalent, kterému náleží 57. místo ve světovém žebříčku.

Souboje mezi pohlavími byly v minulosti k vidění už několikrát, většinou ale nebyl rozdíl v kvalitách tak výrazný. Hráli spolu například Margaret Courtová a Billie Jean Kingová proti Bobbymu Riggsovi, či Martina Navrátilová proti Jimmymu Connorsovi. A dokonce bylo k vidění vítězství, když Kingová dokázala Riggse v sedmdesátých letech porazit.

Ve Francii však k vítězství ženské tenistky bylo daleko. Andrejevová sice začala odvážně a ujala se vedení 2:0 v prvním setu, ale Durand, jenž do utkání naskočil nepřipraven a jen kvůli tomu, že trénuje v tamním klubu Peageois, kde se zrovna nacházel, velmi rychle skóre dorovnal.

První set se zlomil za stavu 5:5, kdy Francouz zaznamenal šňůru pěti her v řadě a Andrejevové už šanci na zvrat nedal. Ruskou tenistku, která má za sebou na okruhu WTA fantastický rok, porazil 7:5, 6:2.

Na celý zápas se můžete podívat v přiloženém videu.