Pohár BJK: Krejčíková se Siniakovou padly ve vyrovnaném deblu, do finále jde Kanada

- Redakce

Český BJKC tým se letos do finále nepodívá. Semifinálové utkání proti Kanadě Češky prohrály 1:2 na zápasy, když o postupovém bodu rozhodl až závěrečný debl. V něm Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková podlehly v dramatickém souboji Gabriele Dabrowské a Leylah Fernandezové 5:7, 6:7(3). Ve druhém semifinále Itálie porazila Slovinsko už po singlech.

České tenistky ve španělské Seville na postup do finále nedosáhly. Přestože Barbora Krejčíková po drtivém vítězství nad Marinou Stakusicovou poslala svůj tým do vedení, zbytek zápasu patřil tak trochu kanadské jedničce Leylah Fernandezové.

Světová pětatřicítka napřed porazila ve dvouhodinové bitvě Markétu Vondroušovou 6:2, 2:6, 6:3 a po krátkém odpočinku vyrazila na kurt po boku Gabriely Dabrowské do čtyřhry. Na opačné straně sítě stanula Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které v pátek proti Američankám dokázaly zařídit český postup do semifinále, tentokrát ale v dramatickém souboji tahaly za kratší konec a padly 5:7, 6:7(3).

V duelu, které trvalo hodinu a 51 minut, se Kanaďanky prezentovaly výborným servisem. V prvním setu dokonce nenabídly Češkám ani jeden brejkbol. Klíčovým se ukázal jedenáctý gem, ve kterém Fernandezová s Dabrowskou prorazily podání Siniakové a následně čistou hrou dopodávaly.

Druhý set měly také kanadské tenistky rozehraný skvěle, když se k brejku prokousaly v sedmém gemu. Hned v další hře ale Krejčíková se Siniakovou na returnu zabraly a srovnaly na 4:4. V dalších gemech se oba páry marně snažily prosadit na returnu, a rozhodnout tak musel až tiebreak.

Fernandezová s Dabrowskou i ve zkrácené hře navázaly na své kvalitní výkony na podání, které ani jednou neztratily, a se dvěma mini-brejky si vypracovaly za stavu 6:3 tři mečboly. Proměnily hned první a ukončily naděje českého týmu na postup do finále.

Krejčíková otevřela semifinále výhrou
Utkání mezi Českem a Kanadou odstartoval v Seville souboj dvojek, do kterého byla kapitánem Petrem Pálou nasazena Barbora Krejčíková, jež za pouhých 83 minut přejela mladičkou Marinu Stakusicovou 6:2, 6:1.

Osmnáctiletá Stakusicová, které patří až 258. místo ve světovém žebříčku a je bývalou jednatřicítkou juniorského okruhu ITF, doposud ve španělské Seville předváděla výborné výkony a pokořila favorizované Rebeku Masárovou i Magdalenu Frechovou. Proti Krejčíkové však bylo její kouzlo prolomeno a světová desítka předvedla suverénní jízdu za prvním českým bodem.

V prvním setu Krejčíková, která si k vítězství pomohla hned 27 vítěznými údery, dokonce nečelila ani jednomu brejkbolu a prorazila servis soupeřky v prvním a sedmém gemu. Až druhá sada byla zdánlivě vyrovnanější a dramatičtější.

Krejčíková znovu začala rychlým brejkem, načež Stakusicová ve druhém gemu dokázala skrz pět shod vybojovat rebrejk. Pak už ale kurt patřil pouze české hráčce, která získala následujících pět her a zápas zakončila na returnu.

Fernandezová přehrála Vondroušovou vyrovnala na 1:1
Po Krejčíkové vyrazila na kurt světová sedmička Markéta Vondroušová, která ale v utkání jedniček s Leylah Fernandezovou prohrála po dvou hodinách a čtyřech minutách 2:6, 6:2, 3:6. Kvůli tomu přišla o svou vítěznou sérii v BJK Cupu, která čítala jedenáct singlových výher a celkem 13 zápasů v součtu i se čtyřhrou.

Duel nabídl hru jako na houpačce a herní převaha se doslova převalovala ze strany na stranu. První set si podmanila Fernandezová, která sice v úvodní hře čelila šesti brejkbolům, ale dokázala všechny odvrátit a ukořistila první čtyři hry na svou stranu. Vondroušová v pátém gemu získala jedno ztracené podání zpět, ale víc jí Kanaďanka nepovolila. Naopak v osmém gemu Fernandezová ještě navýšila svůj náskok.

Ve druhém setu kurtu naopak zcela dominovala světová sedmička. Kanaďance nenabídla ani jeden brejkbol, dvakrát jí prorazila servis a po brejcích v prvním a třetím gemu si vynutila rozhodující sadu.

Vondroušová pokračovala v nátlakové hře a hned v úvodním gemu sebrala Fernandezové podání. Kanadská jednička ovšem nezpanikařila a šňůrou čtyř her zcela otočila vývoj skóre. Česká tenistka ztrácela v danou chvíli za stavu 1:4 jen jeden brejk a další průběh třetího setu byl o čekání na příležitost. Ta sice skutečně přišla, ale Vondroušové se nepovedlo v devátém gemu využít tři brejkboly a Fernandezová i přes problémy zápas dopodávala.

„Hrála neskutečný tenis, zápas byl podle mě od druhého setu fakt dobrý. Byla jsem blízko tomu, abych utkání ve třetí sadě zdramatizovala. Ale od stavu 40:0 v devátém gemu jsem si skoro nesáhla na míč,“ smutnila před českými novináři rodačka ze Sokolova.

Z prvního semifinále postoupila Itálie
Prvními finalistkami letošního Billie Jean King Cupu se staly tenistky Itálie. V semifinále proti Slovinkám rozhodly o svém postupu už ve dvouhrách.

První bod na konto favoritek získala Martina Trevisanová, která ve dvou setech porazila Kaju Juvanovou. Postupový bod následně přidala Jasmine Paoliniová po vítězství 6:2, 4:6, 6:3 nad Tamarou Zidanšekovou.

Program 5. hracího dne

Semifinále
Itálie – Slovinsko 2:0
Martina Trevisanová (43.) – Kaja Juvanová (104.) 7:6(6), 6:3
Jasmine Paoliniová (30.) – Tamara Zidanšeková (100.) 6:2, 4:6, 6:3
Cocciarettová, Trevisanová – Juvanová, Zidanšeková zrušeno

Česko – Kanada 1:2
Barbora Krejčíková (10.) – Marina Stakusicová (258.) 6:2, 6:1
Markéta Vondroušová (7.) – Leylah Fernandezová (35.) 2:6, 6:2, 3:6
Krejčíková, Siniaková – Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7(3)