Turnaj mistryň: Vondroušová padla s Gauffovou ve třech setech. Krejčíková se Siniakovou prohrály

- Redakce

Markéta Vondroušová sice v posledním utkání v základní skupině Chetumal proti Coco Gauffové podávala ve druhém setu na vítězství, nakonec ale padla se světovou trojkou po setech 7:5, 6:7(4), 3:6. Svou premiérovou účast na Turnaji mistryň v Cancúnu tak uzavřela s bilancí jednoho získaného setu a tří porážek. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková prohrály poslední skupinový zápas.

Vondroušová prohrála na Turnaji mistryň i třetí zápas
Premiérová účast Markéty Vondroušové (6.) na Turnaji mistryň skončila třemi porážkami v základní skupině. Česká tenistka sice v posledním utkání ve skupině Chetumal dokázala obrat Coco Gauffovou (3.) o první set, ale duel, jenž byl několikrát přerušen kvůli dešti, nakonec prohrála po dvou hodinách a 33 minutách 7:5, 6:7(4), 3:6.

Česká tenistka přitom byla velmi blízko k vítězství ve dvou setech, když ve druhé sadě otočila skóre z 2:5 na 6:5 a mohla podávat na vítězství. Ve dvanáctém gemu ovšem nedokázala svůj brejk potvrdit a pustila soupeřku do tiebreaku, ve kterém Gauffová vyhrála 7:4 a vynutila si rozhodující dějství.

Ve třetím setu se Vondroušové nepovedlo propracovat už ani k jednomu brejkbolu, přičemž vědomí, že turnaj pro ni po ztrátě setu tak jako tak skončí, jí určitě také nepomohlo. Gauffová rozhodla zápas brejky v pátém a devátém gemu.

Samotné utkání mělo pak poměrně vysokou kvalitu. Riskantní hra v silném větru s sebou sice přinášela poměrně dost nevynucených chyb, ve kterých „vyhrála“ Gauffová 38-25, ale rovněž řadu vítězných úderů. I v této statistice byla o něco lepší Američanka, která zaznamenala 31 winnerů oproti 25 vítězným míčům Vondroušové.

„Byl to asi nejlepší zápas, jaký jsem tu odehrála i s ohledem na podmínky, které tu panovaly. Jsem moc ráda, že jsem dneska hrála lépe. Moc jsem v poslední době nehrála a ty zápasy tady byly všelijaké. Dneska jsem podávala na výhru a uhrála jsem aspoň set. Turnaj to byl těžký, třikrát jsem prohrála, ale nedělám si z toho těžkou hlavu, protože to všechno byly porážky s holkami, které jsou v nejlepší světové desítce,“ hodnotila své vystoupení česká tenistka.

Džábirová prohrála, Gauffová je v semifinále
Uns Džábirová (7.) nestačila ve svém posledním vystoupení v Cancúnu na Igu Šwiatekovou (2.) a prohrála 1:6, 2:6. Do semifinále tak spolu s Polkou postoupila ze skupiny Chetumal Coco Gauffová (3.).

V semifinále dojde v sobotu na souboje mezi světovou jedničkou Arynou Sabalenkovou a Igou Šwiatekovou a mezi deblovými parťačkami Coco Gauffovou a Jessicou Pegulaovou.

Krejčíková se Siniakovou zakončily skupinu na TM porážkou
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou bohužel nezvládly v mexickém Cancúnu své závěrečné skupinové vystoupení a ocitly se tak na Turnaji mistryň velmi blízko vyřazení. Předloňské šampionky potřebovaly na úvod pátečního programu porazit Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Novozélanďanku Erin Routliffeovou, které už měly po dvou výhrách účast mezi čtyřmi nejlepšími páry pro změnu jistou. Češky ovšem za silného větru prohrály 4:6 a 5:7.

Do druhého setu vstoupily favoritky vedením 2:0, o výhodu brejku ale zakrátko přišly a od stavu 5:4 ztratily tři gemy v řadě. Naděje na postup už je tak v tuto chvíli pouze minimální.

„V takovém počasí se musíte snažit být co nejvíc na nohách. Snažily jsme se bojovat do posledního míče. Chvílemi to nebylo vůbec špatné, ale jim se to lépe sešlo. Myslím si, že soupeřkám tyhle podmínky vyhovovaly více než nám. Tady člověk vůbec neví, co přijde. Jsou ve fazoně a hrajou dobře,“ složila vítězkám US Open hold Siniaková.

Sabalenková uspěla v přímém souboji o semifinále
Jessicu Pegulaovou doplní jako postupující do semifinále ve skupině Bacalar na Turnaji mistryň světová jednička Aryna Sabalenková. V dohrávce zápasu s Jelenou Rybakinovou (4.) sice ztratila špatně rozehraný druhý set, ale ve třetí sadě byla o něco lepší hráčkou, zvítězila 6:2, 3:6, 6:3 a postoupila do vyřazovacích bojů z druhého místa skupiny.

Program 6. hracího dne

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Dvouhra
Skupina Chetumal
Coco Gauffová (USA, 3.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 5:7, 7:6(4), 6:3
Iga Šwiateková (POL, 2.) – Uns Džábirová (TUN, 7.) 6:1, 6:2

Skupina Bacalar
Aryna Sabalenková (1.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 6:2, 3:6, 6:3

Čtyřhra
Skupina Mahahual
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 4:6, 5:7
Gauffová, Pegulaová (obě USA) – Siegemundová (GER), Zvonarevová (-) 6:3, 1:1, 30:40x odloženo

Skupina Maya Ka'an
Krawczyková (USA), Schuursová (NED) – Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) 2:6, 5:7