Vůbec tu nemůžete předvést to, co předvádíte celý rok, hlesla zklamaná Siniaková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z CANCÚNU – České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková podlehly ve svém posledním utkání ve skupině Chetumal kanadsko-novozélandskému páru Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová ve dvou setech 4:6, 5:7 a jejich šance na postup do semifinále jsou minimální. Znovu přitom platilo, že hrací podmínky na Turnaji mistryň v Cancúnu příliš dobrému tenisu nepřály. „Myslím, že tu jsou nedůstojné podmínky, aby se tu hrálo WTA Finals,“ neskrývala zklamání Krejčíková.

Ten se hrál opět na nerovném kurtu v obrovském větru, který se navíc hodně měnil. „Bylo to nepříjemné, ale bylo to pro obě dvě strany stejné. Holky si to zasloužily, hrajou dobře. Bojovaly jsme a snažily se s nimi držet. Je to těžké, že to nevyšlo, ale nedá se nic dělat,“ krčila rameny Krejčíková.

Češky se snažily tvořit hru, ale v podmínkách, které na kurtu panovaly, to bylo hodně obtížné. „V takovém počasí se musíte snažit být co nejvíc na nohách. Snažily jsme se bojovat do posledního míče. Chvílemi to nebylo vůbec špatné, ale jim se to lépe sešlo. Myslím si, že soupeřkám tyhle podmínky vyhovovaly více než nám. Tady člověk vůbec neví, co přijde. Jsou ve fazoně a hrajou dobře,“ složila vítězkám US Open hold Siniaková.

Přes nevyzpytatelný vítr nabídl první set jediný brejk, který přes „no-adv“ získaly za stavu 3:3 Dabrowská s Routliffeovou. Češky měly příležitost se vrátit zpátky do prvního setu v desáté hře, kdy měly dvě příležitosti vyrovnat na 5:5. Při brejkbolu, který byl zároveň i setbolem, však Siniaková chtěla zakončit výměnu až příliš přesně a poslala míček do deseticentimetrového autu. „Pokazila jsem to. Měly jsme dobře rozehranou výměnu a volej se mi nepovedl. Moc mě to mrzí. Kdyby se situace opakovala, hrála bych to stejně. Bohužel mám ty voleje natrénované, ale teď to nevyšlo, i když tam velká šance vyhrát výměnu byla. Mohlo to být 5:5 a zápas se mohl vyvíjet úplně jinak,“ vrátila se k inkriminovanému momentu Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou ještě pořád mohou postoupit, ale naději už nemají velkou. „Nezbývá nám než čekat. Nevím, jestli tu mám říkat to, co chci říct,“ uvedla rozvážně Krejčíková předtím, než spustila kanonádu. „Myslím, že tu jsou nedůstojné podmínky, aby se tu hrálo WTA Finals. Na tuhle akci bychom se měly těšit. Měla by to být odměna za výborné výsledky, kterých jsme dosahovaly po celý rok, a za to, že jsme se kvalifikovaly. A měl by se tu hrát nejlepší tenis sezony, že?“

„Nemůžete vůbec předvést to, co hrajete. Je super, že tam naděje je. Třeba budu mít šanci zahrát lepší volej,“ přidala trpkou poznámku Siniaková, načež si opět vzala slovo rodačka z Ivančic. „Na stadionu bylo asi dvacet lidí, kteří se na nás dívali. I to je nedůstojné k nám hráčům. Je mi to líto. Hrály jsme tu sezonu dobře a takhle ji zakončit a s prominutím si to takhle zhnusit,“ krčila rameny.

Když Krejčíkové v jednu chvíli odvál vítr míček z rakety, odpálila míček mimo kurt co nejdále dokázala a vysloužila si od rozhodčí napomenutí. „Ještěže přežily všechny rakety. Těch věcí, které mě v tu chvíli frustrovaly, tady je víc a vy je všechny znáte. Je to smutné, že to musím říci, ale byla jsem na pěti WTA Finals a tohle se povedlo asi úplně nejméně. A nemyslím výsledkově. To, co se tady děje, nemá obdoby,“ pokračovala v kritice.

Češkám se také nelíbilo, že musely na kurt už v půl dvanácté dopoledne. „Plánování zápasů je tu šílené. Celý týden vstáváme v 11 hodin a najednou nám řeknou, že musíme být v 11:30 připravené na kurtu. Bára se pere ještě po turnaji v Ču-chaji se změnou času a nikdo se nás na nic nezeptá. Ani pro ostatní hráčky to není příjemné, včera hrály zápas skoro napadesátkrát. Vůbec nemůžete předvést to, co předvádíte celý rok. Dostane se sem osm nejlepších párů na světě a takhle se s nimi jedná,“ kroutila hlavou Siniaková. Když zmínila, že za počasí pořadatelé nemůžou, vzala si slovo opět Krejčíková. „Kdyby se to ale hrálo v hale, jako se to hraje vždycky, tak se nic z toho tady neřeší.”

Vzhledem k nejasné situaci ve skupině Češky zatím nemohou ani plánovat cestu do Sevilly, kde se příští týden hraje finále Billie Jean King Cupu. Zápas Gauffové s Pegulaovou proti Siegemundové se Zvonarevovou, který rozhodne o osudu české dvojice, se navíc v noci na sobotu ani nedohrál a bude se ještě dohrávat v noci na neděli.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Mahahual
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 4:6, 5:7