Turnaj mistryň: Duo K+S uspělo proti nasazeným jedničkám, Vondroušová ve větru prohrála

- Redakce

Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu pokračoval čtvrtým hracím dnem. V úvodním singlovém duelu na sebe narazily Polka Iga Šwiateková s Američankou Coco Gauffovou, tedy tenistky, které letos vybojovaly po jednom grandslamovém titulu. Gauffové v prvním setu zazpíval kanár. Ve druhém setu Američanka podávala na výhru, ale zahrála málo vídané čtyři dvojchyby v řadě a z kolapsu se už nevzpamatovala. Ani proti Tunisance Uns Džábirové neuspěla ve svém druhém vystoupení na turnaji Markéta Vondroušová. Celý zápas dotahovala ztrátu a nakonec prohrála 4:6, 3:6. Velkou bitvu svedly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou proti americkému páru Gauffová, Pegulaová. Zpočátku ztrácely a chvílemi to s nimi vypadalo hodně špatně, ale v supertiebreaku dělaly lehké chyby hlavně jejich soupeřky a Češky si připsaly první výhru (3:6, 7:5, 10:6).

Vondroušová stále čeká na vítězství
Markéta Vondroušová ve svém druhém zápase na Turnaji mistryň vyzvala Uns Džábirovou, kterou letos ve všech třech případech porazila. Nejdůležitější bitvu s Tunisankou pak svedla ve wimbledonském finále, které rodačka ze Sokolova ovládla po setech 6:4, 6:4.

Vondroušová v silném větru po celý zápas na WTA Finals marně dotahovala náskok soupeřky. Vyrovnala na 3:3, za stavu 3:5 si ze skóre 0:40 dokázala udržet podání, aby v následující hře měla brejkbol na 5:5, jenže Markétin return se svezl po pásce do autu.

Ve druhém setu srovnala ze stavu 0:2 na 2:2 a následně si při svém servisu vypracovala dvě výhody, ale pokaždé v extrémním větru zahrála dvojchybu. Celkem jich v utkání trefila jedenáct. Závěr zápasu už dohrávala Češka hodně rozčarovaná.

„Bylo to šílené. V horších podmínkách jsem asi ještě nehrála. Tenhle kurt je fakt strašný, a když se k tomu přidal vítr, tak jsem ráda, že už to skončilo a můžu jít pryč,“ zhodnotila Vondroušová.

Krejčíková se Siniakovou mají první výhru
Vítězky Turnaje mistryň z roku 2021, Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, v prvním setu neudržely vedení 3:1 a po pěti prohraných gemech přišly o první set. Ve druhém setu se dlouho zdálo, že Češky bez problémů srovnají. Vedly už 5:2, ale Američanky vyrovnaly a následně prohrávala za stavu 5:5 Siniaková při svém podání 15:40.

V kritické chvíli trochu přestal foukat vítr a Češky servis udržely a následně druhou sadu získaly. V supertiebreaku sice prohrály první dvě výměny, ale špatný vstup do rozhodujícího dějství nakonec neměl parametry úvodního zápasu dua K+S v Cancúnu, kdy Češky ztrácely 1:6 a manko už nedotáhly.

Tentokrát to byly především americké tenistky, které předvedly několik lehoučkých chyb včetně zkažené smeče, a Krejčíková se Siniakovou vyhrály rozhodující supertiebreak 10:6. Díky vítězství ještě může česká dvojice pomýšlet na postup do semifinále.

„Zápas to byl velmi náročný. Jsem moc ráda, že se nám podařilo vyhrát, protože jsme tahaly za kratší konec a bylo to hodně nahoru a dolů. Náš výkon byl ale lepší než v prvním duelu tady,“ uvedla za českou dvojici Krejčíková.

Program 4. hracího dne

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Mahahual
Siegemundová (GER), Zvonarevová – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 4:6, 2:6
Gauffová, Pegulaová (obě USA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:3, 5:7, 6:10

Skupina Maya Ka'an
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) 7:5, 6:4 

Skupina Chetumal
Iga Šwiateková (POL, 2.) – Coco Gauffová (USA, 3.) 6:0, 7:5
Uns Džábirová (TUN, 7.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 6:4, 6:3