Jsou tu šílené podmínky, pro svou hru potřebuji rytmus, smutnila Vondroušová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z CANCÚNU – Ani ve druhém vystoupení na Turnaji mistryň v Cancúnu Markéta Vondroušová neuspěla. Tunisanku Uns Džábirovou sice v posledních třech duelech porazila, tentokrát však celé utkání dotahovala náskok soupeřky. Zápas moc tenisové krásy nenabídl. „Bylo to šílené. V horších podmínkách jsem asi ještě nehrála. Tenhle kurt je fakt strašný, a když se k tomu přidal vítr, tak jsem ráda, že už to skončilo a můžu jít pryč,“ zhodnotila Vondroušová.

Jako technická hráčka si nedokázala s měnícím se silným větrem, špatnými odskoky a hrboly na kurtu poradit. „Uns hrála líp. Bylo fakt těžké v takovém větru něco vymýšlet, člověk byl rád, že dostal míček třikrát přes síť. A v kombinaci s nekvalitním kurtem jsem tady vůbec nedokázala najít nějaký rytmus, což pro svou hru extrémně potřebuju. V tom větru se i špatně podávalo a spolu s těmi strašnými odskoky se s tím těžko něco dělá,“ vysvětlovala.

Vondroušová bojovala, i když celý zápas prohrávala, několikrát dokázala dotáhnout náskok Tunisanky, ale v klíčových momentech se jí nedařilo. Při brejkbolu na 5:5 v prvním setu trefila returnem pásku, a i když se míček překulil na stranu soupeřky, skončil nakonec v autu. Ve druhém setu měla zase dva gemboly na 3:2, ale v silném větru zahrála v obou případech dvojchybu.

„Je pro mě velký úspěch, že jsem se sem probojovala, ale je extrémně nepříjemné tu hrát. Mojí hře tyhle podmínky vůbec nesedí. Dělám, co můžu, ale tady to opravdu vůbec nejde. I Uns mi u sítě říkala, že ten kurt je šílený, trápíme se tu všechny. Podmínky tu určitě nejsou tak dobré, jaké by měly být. Představovala jsem si to úplně jinak,“ krčila rameny.

V prvním setu se uprostřed jedné z výměn rodačka ze Sokolova zastavila a zdálo se, že si poranila koleno. Podezření se naštěstí nepotvrdilo. „Po zdravotní stránce jsem v pořádku. Nějak ten třetí zápas odehraju, budu se snažit ho vyhrát, ale je to fakt hodně těžké,“ uvedla.

I přes dvě porážky má stále malou šanci na postup do semifinále. Vondroušová s Miriam Kolodziejovou jsou navíc po odhláškách náhradnic z deblu připraveny jako první náhradnice i pro turnaj ve čtyřhře.

Na podmínky v Cancúnu si stěžují prakticky všechny tenistky. Kromě Vondroušové vystoupily se zdrcující kritikou například světová jednička Aryna Sabalenková nebo Jelena Rybakinová z Kazachstánu. Vondroušová cítí, že by se celá záležitost měla intenzivně diskutovat s vedením organizace WTA.

„Určitě bychom měly udělat všechno proto, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. Kurt, na kterém tu hrajeme, není dost dobrý ani na turnaje dotované 15 tisíci dolary, natož pro Turnaj mistryň. Měly bychom teď být hodně slyšet a upozornit na to, co se tady děje,” dodala Markéta Vondroušová.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Chetumal
Iga Šwiateková (POL, 2.) – Coco Gauffová (USA, 3.) 6:0, 7:5
Uns Džábirová (TUN, 7.) - Markéta Vondroušová (CZE, 6.) 6:4, 6:3