Výhra na bramborovém poli. Měly jsme více štěstí, uznaly Krejčíková se Siniakovou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z CANCÚNU – Druhý nervy drásající zápas sehrálo v Cancúnu duo Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Proti Američankám Coco Gauffové a Jessice Pegulaové přežily kritickou situaci ve druhém setu a tentokrát v supertiebreaku podaly soustředěnější výkon než soupeřky a zvítězily 3:6, 7:5 a 10:6.

„Zápas to byl velmi náročný. Jsem moc ráda, že se nám podařilo vyhrát, protože jsme tahaly za kratší konec a bylo to hodně nahoru a dolů. Náš výkon byl ale lepší než v prvním duelu tady,“ zhodnotila Barbora Krejčíková. „Všechno se to sešlo, měly jsme nakonec kus štěstíčka a vyhrály jsme,“ doplnila ji Kateřina Siniaková.

Utkání provázel obrovský vítr, který v kombinaci s nevyzpytatelnými odskoky stíral rozdíly v kvalitě tenistek. K vidění byly i absurdní momenty, kdy vítr zavál míč, který by normálně skončil v autu, zpět do kurtu, nebo kdy Krejčíková promáchla úder od základní čáry.

„A ještě víc se stírají rozdíly v situaci, kdy se hrají gemy bez výhod a kdy se hraje supertiebreak. Tam se může stát cokoliv,“ zdůraznila Siniaková.

Češky v prvním setu neudržely vedení 3:1 a po pěti prohraných gemech v řadě první sadu ztratily. Ve druhém setu zase české tenistky vedly 5:2, ale Američanky vyrovnaly a následně Siniaková čelila při svém podání stavu 15:40. Na chvilku se vítr trochu uklidnil a v klíčový moment se Češkám podařilo vyhrát tři míčky v řadě. Pak přišla o servis Pegulaová a stav na sety se vyrovnal.

Před supertiebreakem si nechala Gauffová ošetřit odřeninu. Češky do zkrácené hry vstoupily dvěma prohranými výměnami, ale tentokrát trhák soupeřek dokázaly včas otočit. Američanky udělaly několik laciných chyb a české vedení se postupně zvyšovalo.

„Já jsem si hlavně říkala, že na žádný záchod před supertiebreakem nepůjdu. Šla jsem tam v minulém zápase a to mi vůbec nepomohlo. Co se taktiky týče, chtěly jsme hrát hlavně do kurtu a vyhrát poslední balon. Dneska rozhodlo jednak štěstí a nějaké dobré míče, které zrovna přišly ve chvíli, kdy se zápas lámal. Supertiebreak je vždycky hodně o štěstí spíš než o umění,“ přemítala Krejčíková. „Myslím, že jsme ani jedna neměla v hlavě ten minulý zápas. Sešlo se nám to lépe než soupeřkám,“ řekla Siniaková.

Jeden z amerických novinářů na tribuně prohlásil, že mu připadá, jako kdyby se duel hrál na bramborovém poli. Hlavní bylo neudělat chybu a nepouštět se do nějakých riskantnějších akcí. „To je docela trefné,“ reagovala Krejčíková. „Na bramborovém poli to my zrovna umíme,“ rozesmála poté spoluhráčku Siniaková.

Ta se prezentovala hlavně na servisu výrazně lepším výkonem než v úvodním vystoupení a to i přesto, že se tentokrát hrálo v silném větru. „Podávat bylo dneska hodně náročné. Neřekla bych, že dnes byl servis výhodou. I když jsem si míček dobře nadhodila, tak se v tom větru míček pořád hýbal,“ popsala.

Gauffová se dokázala oklepat z nešťastného závěru souboje se Šwiatekovou. V něm podávala na vítězství ve druhém setu, ale zaznamenala čtyři dvojchyby v řadě a servis ztratila. V závěrečných dvou gemech pak kupila chybu na chybu. Na jejím výkonu v deblu se to nijak nepodepsalo. Klíčové míčky v supertiebreaku kazila spíše její parťačka Pegulaová. „Coco je ještě mladá, nemá právo být unavená,“ usmála se Krejčíková.

Jistý postup do semifinále už mají poslední soupeřky Krejčíkové se Siniakovou – Gabriela Dabrowská a Erin Routliffeová, které zatím dvakrát vyhrály bez ztráty setu. Češky čeká poslední utkání ve skupině Mahahual v pátek. Před zápasem budou přesně vědět, jaký výsledek potřebují k postupu do semifinále.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Mahahual
Gauffová, Pegulaová (obě USA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:3, 5:7, 6:10