Zvažovali exhibici, nyní zabojují o titul. Je to privilegium, hlásí Nadal před finále s Federerem

- Filip Lefenda

Úvodní grandslamový turnaj spěje ke svému vyvrcholení a představení na betonových dvorcích tomu směle odpovídají. Po pětisetové bitvě švýcarských krajanů Federera s Wawrinkou byli i v pátek diváci v Melbourne svědky epického střetnutí, které muselo rozuzlit až rozhodující dějství. Rafael Nadal v něm po bezmála pěti hodinách přehrál do té doby letos neporaženého Grigora Dimitrova a zahraje si v neděli proti odvěkému rivalovi o patnáctou trofej z turnajů velké čtyřky.

Duel Rafaela Nadala s Grigorem Dimitrovem, který zvedal přítomné ze sedadel, trval čtyři hodiny a šestapadesát minut. Ačkoliv by si za předvedené výkony zasloužili postoupit oba, tenisové regule jsou neúprosné. Dramatickou koncovku zvládla lépe turnajová devítka z jihu Evropy, na jejíž tváři se po konci utkání zračila nejen úleva, ale i vyčerpání. „Je obtížné popsat pocity. Musím přiznat, že jsem hodně unavený,“ přiznal na úvod rozhovoru přímo na zaplněném dvorci Roda Lavera vítěz velkolepého klání. 

„Grigor hrál neuvěřitelně. Myslím, že to byl skvělý zápas. Teď jsem samozřejmě velmi šťastný, že jsem mohl být jeho součástí,“ uznal výkon pětadvacetiletého soupeře, kterému je stále předvídána velká budoucnost. Poklonu ale populární „Rafa“ vysekl také ochozům, které k atmosféře úžasného zápasu velkou měrou přispěly. „Musím pochválit diváky, byli jste skvělí,“ sklidil bezprostřední ovace Nadal a pokračoval. „Chtěl bych moc poděkovat za podporu, a to nejen dnes, ale za celé dva týdny. Je to pro mě nezapomenutelný turnaj a to, že jsem ve finále po takovém utkání, pro mě znamená velmi mnoho,“ přikyvoval uznale nyní již jistý finalista.

V této roli se třicetiletý rodák z Manacoru objeví už pojedenadvacáté ve své bohaté kariéře, tentokrát si však musel počkat déle, než pro něj bylo dříve obvyklé. „Loňský rok byl pro mě hodně těžký. Je nesmírně obtížné se vrátit zase na úroveň, na které jsem byl předtím. Věděl jsem, že bude složité se připravit a nikdy jsem ani nesnil, že bych se dostal rovnou do finále v Austrálii, ve druhém turnaji roku po mnoha měsících bez zápasů,“ naznačil, že postup ze semifinále do rozhodujícího boje o trofej je pro něj tak trochu nad plán. 

Poslední krok k zisku patnácté grandslamové trofeje může Rafael Nadal učinit v neděli. Soupeřem mu bude Švýcar Roger Federer a oba tak dají po čase vzpomenout na jednu památnou tenisovou éru. Ve finále turnaje velké čtyřky se utkají již podeváté, zároveň však po dlouhých šesti letech. „Já především doufám, že se dám do kupy,“ prohlásil s úsměvem uřícený Nadal. Fakt, že jeho zkušenější soupeř půjde do nedělního klání o den odpočatější, může hrát zásadní roli. Španěl však neskládá zbraně a na střetnutí se těší.

„Je to pro mě privilegium, výsada. Je výjimečné, že jsme znova oba ve finále grandslamu, že si zase můžeme zahrát poté, co jsme měli v posledních letech své problémy,“ nechal se slyšet hráč, který v loňské sezóně vypadl v Melbourne hned v úvodním kole, když nestačil na krajana Verdasca.

„S Rogerem jsme se sešli na Mallorce, když jsem otevíral svou akademii. Přijel a já mohu znovu jen poděkovat za to, že dorazil. Myslím, že můžu poděkovat za všechny,“ promluvil o svém rivalovi, ale zároveň i kamarádovi. „Mluvili jsme o tom, že si možná zahrajeme nějakou exhibici. Byli jsme zranění. On měl problémy s kolenem, já zase se zápěstím. Párkrát jsme si ´zapinkali´ s dětmi. Myslím, že ani jeden z nás tehdy nečekal, že budeme ve finále v Austrálii. Cítíme se spokojeně, snad budete spokojeni i vy,“ uzavřel zajímavé povídání přímo na dvorci Rafael Nadal. Jeho slova budiž pozvánkou ke sledování samotného zápasu, který by měl být dle předzápasových prognóz takříkajíc padesát na padesát.