Fruhvirtová zaskočila v Ning-pu nasazenou čtyřku a zahraje si o semifinále! Češku nastartoval kuriózní okamžik

- Filip Lefenda

Linda Fruhvirtová se na podniku WTA 250 v čínském Ning-pu blýskla skalpem nasazené čtyřky. Osmnáctiletá Češka, jež v pondělí ukončila díky skreči Španělky Masárové dlouhou sérii devíti porážek v řadě, se tentokrát mohla po více než čtvrt roce radovat i z proměněného mečbolu. Rusku Annu Blinkovovou porazila v osmifinále za dvě a čtvrt hodiny po setech 6:3, 3:6 a 6:1.

V úvodu zápasu byla lepší hráčkou Blinkovová. Za tři gemy na servisu ztratila jediný fiftýn, zatímco Fruhvirtová uhájila první tři hry na podání shodně až skrze shodu. Hned v úvodním gemu navíc musela odvracet i tři brejkboly.

Klíčové okamžiky úvodního dějství se zrodily v osmém gemu. Fruhvirtová se ve skoro čtvrthodinové přetahované dostala ke čtyřem brejkbolům. Blinkovové byl při tom posledním vinou zdržování odebrán první servis. Po returnu toho druhého zkazila bekhend, a přepustila tak servis české teenagerce, která následně sadu skrze další shodu na podání ukončila.

Druhý set nabídl jediné ztracené podání. Světová čtyřicítka Blinkovová šla po brejku do vedení 4:2, a byť musela hned v dalším gemu čelit brejkbolu, nakonec svůj předešlý „lup“ potvrdila.

Třetí set už patřil opět Fruhvirtové. A to naprosto jednoznačně. Ruska zvládla na servisu srovnat na 1:1, dalších pět her ale patřilo neustále se povzbuzující Češce.

Ta tak mohla po 2 hodinách a 13 minutách oslavit první proměněný mečbol od 24. června. V Číně si po travnatém podniku v Birminghamu zahraje Fruhvirtová druhé letošní čtvrtfinále a bude v něm usilovat o vylepšení sezonního maxima. Další soupeřkou jí bude Italka Lucia Bronzettiová, 65. tenistka žebříčku a nasazená osmička.

Ningbo Open (ženy, CHN, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ (117.) – Anna Blinkovová (40.) 6:3, 3:6, 6:1