Slyšela, že už nic nevyhraje. Sakkariová prolomila prokletí a ovládla Guadalajaru

- Michal Hladký

Čtyřleté čekání na titul je u konce. Řecká tenistka Maria Sakkariová si podmanila tisícovku v mexické Guadalajaře a získala svůj druhý kariérní triumf na okruhu WTA. A doposud ten nejcennější. Překvapivou finalistku Carolinu Dolehideovou udolala po setech 7:5 a 6:3, na celém turnaji tak neztratila ani jednu sadu.

Maria Sakkariová vybojoval svůj premiérový titul v roce 2019. Stalo se tak v marockém Rabatu, kde uspěla na podniku kategorie WTA 250. Tímto překonaným milníkem se vyšvihla mezi širší světovou špičku a jasně dala najevo, že se s ní musí do budoucna počítat.

A na první velký úspěch dokázala rodačka z Atén navázat. Postupně se propracovala na třetí místo světového žebříčku, celkově postoupila do dalších šesti finálových zápasů, včetně toho na tzv. pátém grandslamu sezony v Indian Wells.

Jenže strmému vzestupu chyběla jedna věc – tituly. Sakkariová vždy skončila těsně pod vrcholem, finálové prokletí se jednoduše nedařilo prolomit. Až nyní, po čtyřech letech. V mexické Guadalajaře, kde vloni ve finále podlehla Američance Pegulaové, neztratila ani set a mohla oslavit svůj doposud nejcennější triumf v kariéře.

„Na druhý titul jsem čekala více než čtyři roky. Slýchávala jsem, že už nikdy nic nevyhraju. Bylo to těžké, ale jsem moc ráda, že jsem to dokázala překonat,“ těšilo osmadvacetiletou tenistku, která v boji o turnajové prvenství porazila Carolinu Dolehideovou po setech 7:5, 6:3.

Právě pětadvacetiletá Američanka svými výkony v Mexiku šokovala. 111. tenistka světového žebříčku doposud ve dvouhře nic velkého nevyhrála, úspěchy sbírala spíše na okruhu ITF. Jenže v Guadalajaře zazářila.

Při své cestě do finále porazila například Jekatěrinu Alexandrovovou či Sofii Keninovou. Může se tak těšit na pořádný posun v rankingu WTA, kde se bude od příštího týdne nacházet v elitní padesátce.