Laver Cup: Svět dál válcuje Evropu, sobotní zápasy jen prohloubily propast

- Redakce

Tým Evropy se dočkal druhý hrací den prvního vítězství, k němu ale přibyly další tři porážky, což znamená, že Svět vede před posledním hracím dnem už 10:2. Jediné vítězství pro Evropu doručil ve druhém zápase dne ostřílený člen týmu Casper Ruud, na straně Světa byli úspěšní Taylor Fritz, Frances Tiafoe a deblová dvojice Félix Auger-Aliassime, Ben Shelton.

Ani páté utkání letošního Laver Cupu nepřineslo Evropě první body na její konto. Björn Borg nasadil do hry Andreje Rubljova, John McEnroe svého krajana Taylora Fritze, který na letošním turnaji debutoval. Úvodní duel druhého hracího dne trval hodinu a 32 minut a tým Světa se po něm radoval z vítězství 6:2, 7:6(3). Rubljov měl ve druhém setu našlápnuto ke srovnání, dostal se do vedení 4:1. Jenomže v sedmém gemu přišel o svůj servis a set i celý zápas pak ztratil ve zkrácené hře.

„V týmových soutěžích se mi daří, vyhovuje mi, když mě ostatní členové podporují. To mě vždy vyhecuje, opravdu rád hraju pro tým,“ hovořil po svém povedeném vystoupení Fritz. „Včera hráli všichni naši hráči skvěle a já jsem šel na kurt s tím, že chci také ukázat, co umím,“ dodal americký hráč.

Tým Evropy ztrácel po prvním sobotním zápase 0:6 a situace pro něj začínala být kritická. Druhou dvouhru dne obstarali Casper Ruud a Tommy Paul. Norský tenista, který startuje na Laver Cupu už potřetí, potvrdil roli lídra evropského týmu a debutanta Paula porazil 7:6(6), 6:2.

Ruud se snažil dodat svému týmu kuráž nejen svým povedeným představením na kurtu, ale také skrze zápasové hodnocení. „I když prohráváme 2:6, některé zápasy byly hodně těsné. Věřím, že tohle vítězství může znamenat otočku v náš prospěch,“ přála si světová devítka. „Jsme mladí, jsme silní a jsme odhodlaní předvést ve zbytku víkendu to nejlepší,“ burcoval Nor své spoluhráče z týmu.

Hned vzápětí ale přišla pro Evropu studená sprcha v podobě porážky Huberta Hurkacze od Francese Tiafoa po setech 5:7, 3:6. První sada přinesla jediný brejk, který získal v závěru setu Američan, poté co v předchozím desátém gemu odvrátil setbol soupeře. Ve druhé sadě měl Tiafoe už od brejku v prvním gemu navrch, ani tentokrát neztratil jedinkrát podání a své vítězství podpořil ještě jedním brejkem v závěrečné deváté hře setu.

Svět v tu chvíli vedl nad Evropou 8:2. „Dneska jsem hrál opravdu skvěle,“ pochvaloval si člen červeného týmu Tiafoe, který, stejně jako ostatní před ním, vyzdvihoval specifickou atmosféru, kterou Laver Cup přináší. „Být součástí týmu v tak individuálním sportu, jakým je tenis, je pro nás nezvyklé. Hraju i za mé spoluhráče, chci hrát dobře pro ně,“ usmál se Američan, který ve druhém setu rozpumpoval arénu efektním úderem za svými zády.

Ani poslední zápas sobotního programu nepřinesl Evropě tolik potřebné body před závěrečným hracím dnem. Naopak jim přibarvil další vrásky na čele, poté co dvojice Hurkacz, Gael Monfils prohrála s párem Félix Auger-Aliassime, Ben Shelton čtyřhru pro setech 5:7, 4:6. Polsko-francouzský pár sice bojoval až do konce, v devátém gemu druhé sady dokonce odvrátil čtyři mečboly, ale ani to nakonec k obratu nevedlo. Hned v následujícím gemu totiž kanadsko-americká dvojice úspěšně dokončila svou misi při vlastním podání.

Stav po sobotě tak nevypadá pro Evropu vůbec dobře, tým Světa ji válcuje poměrem 10:2. Stále to ale neznamená jisté vítězství McEnroeova týmu, v neděli je totiž každé vítězství odměňováno hned třemi body. Jisté ale je, že další zaváhání si Borgova sestava už dovolit nemůže.

Evropa – Svět 2:10
Sobotní program (2 body za výhru)
Andrej Rubljov (6.) – Taylor Fritz (8.) 2:6, 6:7(3)
Casper Ruud (9.) – Tommy Paul (13.) 7:6(6), 6:2
Hubert Hurkacz (16.) – Frances Tiafoe (11.) 5:7, 3:6
Hurkacz, Monfils – Auger-Aliassime, Shelton 5:7, 4:6

Páteční program (1 bod za výhru)
Arthur Fils (44.) – Ben Shelton (19.) 6:7(4), 1:6
Alejandro Davidovich Fokina (25.) – Francisco Cerundolo (21.) 3:6, 5:7
Gael Monfils (142.) – Felix Auger-Aliassime (14.) 4:6, 3:6
Rubljov, Fils – Tiafoe, Paul 3:6, 6:4, 6:10