Chceme titul zpátky, burcují se Evropané. Nejslabší tým v historii jim do karet nehraje

- Jan Vojkůvka

Praha, Chicago, Ženeva a Boston. První čtyři ročníky Laver Cupu si podmanil tým Evropy pod vedením Björna Borga. Loni v Londýně však poprvé v historii slavili hráči ze zbytku světa. Evropané jednoznačně chtějí trofej zpátky a z Vancouveru hlásí, že jsou hladoví po úspěchu. Jejich soupiska však tentokrát příliš respektu nebudí.

První čtyři ročníky Laver cupu dokázal tým Evropy vyhrát i díky tomu, že na jejich soupisce převažovali tenisté z absolutní světové špičky. V roce 2017 bylo v Borgově výběru pět členů Top 10, o rok později čtyři a v roce 2019 znovu pět. Stejný počet elitních tenistů dorazil i v roce 2021 do bostonské TD Garden. To je zkrátka nezastavitelná síla, ať už berete Laver Cup jako exhibici, nebo jako týmovou soutěž po vzoru golfového Ryder Cupu (k jehož slávě by se LC jednou rád přiblížil).

I loni v Londýně bylo pět Evropanů z elitní desítky žebříčku. Dokonce se poprvé (a naposledy) v historii sešli v jednom týmu Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal. Zatímco ale Federer odehrál jen rozlučkový debl a po této čtyřhře odcestoval za těhotnou manželkou i Nadal, Djokovič sám zázraky nesvedl. Byť Evropa vedla po dvou dnech 8:4, v neděli prohrála tři singly a přišla šokující výhra týmu Světa.

„Prohra v Londýně byla velkým zklamáním,“ přiznal na tiskové konferenci v dějišti letošního Laver Cupu kapitán Björn Borg. A vyhlásil, že se trofej do Evropy vrátí. „Znám všech šest našich kluků, kteří jsou hladoví po tom, aby přivezli titul zpět do Evropy,“ řekl bojovně.

Jenže sestava týmu Evropy ani náhodou takový respekt nebudí. Naopak, je doslova nejslabší v historii...

Borg má v Kanadě Andreje Rubljova (6.) s Casperem Ruudem (9.), kteří už mají s tímto turnajem své zkušenosti. A jsou také jedinými členy Top 10. Zbytek kádru tvoří debutanti Hubert Hurkacz (16.), Alejandro Davidovich (25.), Arthur Fils (44.) a Gael Monfils (142.).

Reprezentovat tým Evropy letos s díky odmítli například Novak Djokovič, Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv, Holger Rune (ten má ovšem problémy se zády), Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev či Jannik Sinner. To jsou vše Evropané, kteří patří do elitní desítky světového žebříčku, a o které je evropský výběr ochuzen.

Borg však věří, že čerstvá krev může přinést kýžený úspěch. Spolehnout se bude moci i na svého asistenta Thomase Enqvista a na zajímavou posilu, kterou bude Roger Federer. Bývalý švýcarský tenista je připraven rovněž pomoci svými radami. „Jsme připraveni soupeře porazit!“ vyhlásil Borg.

Na nový ročník se těší také norská světová devítka Casper Ruud, který sbíral body v letech 2021 a 2022. „Obléct si modrý dres je skvělý pocit a hrát za tým Evropy je něco výjimečného. Je hezké, že vaši typičtí soupeři jsou najednou parťáky,“ poznamenal.

Pro nováčky v týmu má pak jednoduchou radu: „Užijte si to, ale zároveň odevzdejte své maximum. Bojujete za tým o trofej,“ upozornil. „Je mnohem větší zábava, když trofej držíte v rukách, než když jdete v neděli do šatny poražení,“ dodal prorocky.