Navrátil v euforii: Jeden z nejkrásnějších týdnů! Šance do budoucna je obrovská

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Když se Jaroslav Navrátil vydal s českým daviscupovým týmem do Španělska, sotva mohl tušit, kolik radosti mu jeho svěřenci přinesou. Jiří Lehečka a spol. v uplynulém týdnu vyřídili Španěly, Korejce i Srby výsledkem 3:0 a suverénně postoupili do čtvrtfinále slavné soutěže. „Myslím, že tým má minimálně na to, abychom v Málaze uhráli první zápas a dostali se do semifinále. A postupně pak kluci mohou dosáhnout na nejvyšší mety,“ líčil Navrátil.

Čeští reprezentanti ve Valencii naplnili ideální scénář: neprohráli jediné utkání a devět bodů si mezi sebou spravedlivě rozdělili. Kapitán týmu Jaroslav Navrátil tak mohl být nanejvýš spokojen.

„Vyhrát všechny zápasy 3:0 je pro mladé kluky něco, co v týmové soutěži ještě nezažili. Ať jsem promíchal cokoli, oni všechno vyhráli. Jsem moc rád, že se všichni zúčastnili zápasů a udělali body,“ zmínil Navrátil.

Jeho výběr postoupil do čtvrtfinále poprvé od roku 2016, tedy po dlouhých sedmi letech. Ve zmíněném mezidobí Češi v jednu chvíli vypadli ze světové skupiny, poté museli opakovaně do baráže. Náročným obdobím si ale zdárně prošli.

„Začalo to v Izraeli, následovalo Portugalsko a tady další tři výhry. Myslím, že hráčů jsem vystřídal dost. Vykrystalizovalo se to v tenhle tým. Na těchhle čtyřech určitě budeme stavět. Není diskuse o tom, že by se snad chtěli vyhýbat Davis Cupu,“ řekl šéf české lavičky.

Ostrou a bezchybnou premiéru prožil ve Valencii teenager Jakub Menšík, jenž po dvou vítězných deblech pokořil v singlu zkušeného Dušana Lajoviče (6:3, 6:2). Nasázel mu 11 es, nečelil ani jednomu brejkbolu a na kurtu strávil méně než hodinu času.

„Viděl jsem hodně premiér, hlavně těch, kdy skoro o nic nešlo, ale kluci byli stejně nervózní. A Kuba to zvládl ne na sto procent, ale na sto dvacet procent,“ pochválil nejmladšího člena týmu Navrátil.

„Je obdivuhodné, s jakým sebevědomím servíruje. Hraje i rychle odzadu, má nádherný bekhend a hodně zlepšil forhend. A když zapracuje ještě na přechodu na síť, posune se dopředu,“ analyzoval jeho hru.

Šestašedesátiletý kapitán věří, že Češi můžou v play-off v Málaze (21.–26. listopadu) postoupit alespoň do semifinále. „Uvidíme, jaký nás v úterý potká los, to bude taky důležité. Kdo se kvalifikuje mezi posledních osm ze 156 zemí, musí mít silný tým,“ konstatoval.

Úspěchu mladého českého výběru nahrává také hrací formát, jenž obsahuje pouze dvě dvouhry a jednu čtyřhru na dva vítězné sety. To je velká změna oproti éře Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, kteří museli absolvovat i pětisetové bitvy.

„Tomáš s Radkem hráli ve dvou a byly to těžké zápasy na tři vítězné sety. Dneska se hraje na dva sety, takže je to jednodušší. Myslím, že šance do budoucna je obrovská. Byl bych rád, kdyby se toho kluci taky někdy dočkali a mohli salátovou mísu zvednout,“ přeje si Navrátil.

A jak se za celým pobytem ve Valencii ohlíží? „Je to jeden z nejkrásnějších týdnů za mých sedmnáct let u Davis Cupu, samozřejmě po těch vítězstvích,“ připomněl na závěr triumfy z let 2012 a 2013.