US Open: Vondroušová si semifinále nezahraje, Keysové podlehla ve dvou setech

- Redakce

Desátý hrací den hlavní soutěže US Open nabídl především zbývající čtvrtfinále dvouhry. Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová si znovu turnajové maximum nevylepšila, americké ranařce Madison Keysové podlehla ve dvou setech. Její vítězná grandslamová série tak skončila na čísle 11. Laura Samsonová a Tereza Valentová postoupily už do čtvrtfinále juniorské dvouhry.

Vondroušová si semifinále nezahraje
Cesta Markéty Vondroušové (9.) závěrečným grandslamem sezony končí ve čtvrtfinále. Česká tenistka v něm nestačila na domácí Madison Keysovou (17.), které podlehla za hodinu a 26 minut po setech 1:6, 4:6.

Rodačka ze Sokolova se v úvodní sadě nezmohla na větší odpor. Pouze jednou si podržela podání, a i když si vypracovala tři brejkboly, tak ani jeden z nich nedokázala využít. Druhé dějství bylo o poznání vyrovnanější. Vondroušovou může mrzet, že v dlouhém gemu za stavu 4:3 neproměnila hned pět brejkbolů. Keysovou vítězství v klíčové hře nakoplo, na což následně navázala a dotáhla klání do vítězného konce.

Osmadvacetiletá tenistka ze státu Illinois si zahraje své třetí semifinále na US Open v kariéře. O postup do boje o titul se utká s Arynou Sabalenkovou (2.).

„Hnala mě z prvního úderu, ještě k tomu jí to tam dost padalo. Trefovala lajny, měla brutální servis. S tím se nedalo nic dělat. Druhý set byl o hodně lepší, chytila jsem se, měla jsem několik brejkbolů. Jenže zase proti nim zahrála dobře. Je vidět, že se na centrkurtu cítí skvěle, lidi ji hnali. Já tam hrála poprvé,“ nechala se slyšet Vondroušová.

Valentová zvládla třísetovou bitvu
Tereza Valentová sice poprvé na letošním US Open ztratila set, přesto nadále vítězí. Česká juniorka přehrála v osmifinále domácí Američanku Kaitlin Quevedovou po obratu 2:6, 6:3 a 6:2, když od stavu 3:2 ve třetím setu získala všechny zbývající gemy (z toho dva na returnu).

Valentová vyrovnala postupem do čtvrtfinále své grandslamové maximum z letošního Australian Open. V dalším kole na ni čeká čtvrtá nasazená Japonka Sara Saitóová.

Samsonová je poprvé ve čtvrtfinále grandslamu
Patnáctiletá Laura Samsonová si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále dvouhry na grandslamovém turnaji. Česká juniorka porazila v osmifinále US Open Slovinku Elu Nalu Miličovou po hodině a čtvrt hry 6:4 a 6:1. Nasazená desítka Samsonová sice v první sadě ztratila náskok 3:1, od stavu 3:4 už ale na dvorci dominovala.

Rozhovor s Laurou Samsonovou si můžete přečíst zde.

Bartůňková dohrála v juniorském osmifinále
Nikola Bartůňková skočila na juniorském US Open v osmifinále. Česká naděje v něm prohrála s nejvýše nasazenou Slovenkou Renátou Jamrichovou po hodině a půl 4:6 a 3:6.

Sedmnáctiletá Bartůňková sice dokázala v obou setech smazat manko brejku, v koncovkách ale prokázala pevnější nervy její slovenská soupeřka. Českou tenistku srážely dvojchyby, jichž nakupila hned třináct.

Alcaraz prosvištěl do semifinále
Carlos Alcaraz (1.) si zahraje třetí grandslamové semifinále v řadě. Španělský tenista ve čtvrtfinále US Open porazil Alexandera Zvereva (12.) za dvě a půl hodiny po setech 6:3, 6:2 a 6:4.

Rodák z města El Palmar si v utkání vedl skvěle na servisu, který neztratil ani jednou. K vítězství Alcarazovi stačily čtyři brejkboly, neboť všechny dokázal proměnit.

Medveděv porazil Rubljova ve třech setech
Daniil Medveděv (3.) přehrál ve čtvrtfinále US Open svého krajana Andreje Rubljova (8.), a to za dvě hodiny a 48 minut po setech 6:4, 6:3 a 6:4.

Ani jednoho z tenistů v utkání nepodržel servis, celkově bylo k vidění 14 brejků. Devět z nich putovalo na stranu Medveděva, jenž si tak zahraje své druhé letošní grandslamové semifinále.

Sabalenková je znovu v semifinále US Open
Už potřetí v řadě si Aryna Sabalenková zajistila postup do semifinále US Open. Druhá hráčka žebříčku, která se po turnaji stane novou světovou jedničkou, vyzrála ve čtvrtfinále podle očekávání na Číňanku Čchin-wen Čeng (23.) po setech 6:1 a 6:4.

Sabalenková nenabídla své soupeřce ani jeden brejkbol, na kurtu se zdržela jen hodinu a 13 minut. Celkově pronikla do semifinále dvouhry na grandslamu posedmé v kariéře, z toho už popáté v řadě.

Vybrané zápasy 10. hracího dne US Open

Čtvrtfinále dvouhry žen
Čchin-wen Čeng (CHN, 23.) – Aryna Sabalenková (2.) 1:6, 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) – Madison Keysová (USA, 17.) 1:6, 4:6

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Daniil Medveděv (3.) – Andrej Rubljov (8.) 6:4, 6:3, 6:4
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Alexander Zverev (GER, 12.) 6:3, 6:2, 6:4

Osmifinále dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ (660.) – Kaitlin Quevedová (USA, 540.) 2:6, 6:3, 6:2
Renáta Jamrichová (SVK, 646.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (327.) 6:4, 6:3
Ela Nala Miličová (SLO, 1064.) – LAURA SAMSONOVÁ (-) 4:6, 1:6

2. kolo čtyřhry juniorek
A. Penickovová, K. Penickovová (obě USA) – BARTŮŇKOVÁ, VALENTOVÁ 5:7, 6:2, 10:5
Ivanovová (BUL), Zhiyenbayevová (GER) – KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ 3:6, 1:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.