US Open: Veselý i Menšík jsou ve 3. kole! Dál míří i Muchová, Kvitová naopak končí

- Redakce

Třetím hracím dnem pokračovala hlavní soutěž grandslamového US Open. Karolína Muchová postoupila po dvousetové výhře nad Polkou Frechovou už do třetího kola. Na stejnou metu v New Yorku dosáhli i Jiří Veselý a Jakub Menšík. Naopak Petra Kvitová v noční bitvě na centrkurtu Arthura Ashe nestačila na bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou. Hned osm českých zástupců vstoupilo do deblových soutěží. Do druhého kola pronikly Linda Nosková s Miriam Kolodziejovou, Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Stejně tak byli úspěšní Adam Pavlásek a Karolína Plíšková.

Kvitová podlehla bývalé světové jedničce
Petra Kvitová (11.) na US Open dohrála ve 2. kole. Česká tenistka v něm na centrkurtu podlehla Caroline Wozniacké (623.) z Dánska, a to za dvě hodiny a osm minut po setech 5:7, 6:7(5).

Rodačka z Fulneku bojovala, za stavu 4:5 ve druhé sadě dokonce odvrátila dva mečboly. Přestože si vynutila nakonec tiebreak, tak v něm už bývalé světové jedničce nestačila. Kvitová se v utkání pořádně nemohla opřít o svůj servis, soupeřce darovala hned 13 brejkbolů. A i když devět z nich zvládla odvrátit, na rozjetou Wozniackou to nestačilo.

„Je vždy těžké hrát proti Caroline, její forhend je stejný jako dříve. Byla to velká bitva, nicméně jsem dnes nepodala svůj úplně nejlepší výkon. Od Montréalu mě trápí zdraví, na to se ovšem nechci vymlouvat. Hrála skvělý tenis, přesně jak jsem očekávala,“ řekla po zápase Kvitová.  

Menšík si poradil i s Droguetem
Při své premiérové účasti v hlavní soutěži grandslamu se Jakub Menšík (206.) probojoval do 3. kola a stal se tak nejmladším hráčem, kterému se to povedlo od roku 1990. V New Yorku si totiž poradil s francouzským kvalifikantem Titouanem Droguetem (171.), a to za dvě hodiny a 50 minut po setech 3:6, 6:2, 7:6(1) a 6:3.

Sedmnáctiletý tenista si v utkání vedl skvěle na servisu, který ztratil pouze jednou. Zcela rozhodující byla v utkání třetí sada, již mohl prostějovský rodák rozseknout už za stavu 6:5. Na servisu francouzského hráče však nevyužil dva setboly, a tak dějství dospělo do tiebreaku, ve kterém Menšík dominoval.

„Po prvním setu, který jsem prohrál 3:6 a necítil jsem se kvůli podmínkám úplně komfortně, bylo důležité zachovat chladnou hlavu a hrát tak, jak jsme se na něj připravili. Tudy vedla cesta. Obzvlášť s takovým typem soupeře, který vyběhá úplně všechno a hraje opravdu nechutné balóny,“ okomentoval utkání Menšík.

V dalším kole závěrečného grandslamu sezony se talentovaný mladík utká s Taylorem Fritzem (USA, 9.)

Veselý senzačně postupuje
Jiří Veselý (437.) hraje v New Yorku svůj doposud nejlepší turnaj letošní sezony. Český tenista ve druhém kole amerického grandslamu vyřadil favorizovaného Argentince Francisca Cerundola (20.), a to za čtyři hodiny a sedm minut po setech 7:6(5), 6:2, 3:6, 2:6 a 7:6(6).

Příbramský rodák byl v závěrečné sadě blízko prohry, za stavu 5:6 v jeho neprospěch argentinský hráč podával na vítězství. Jenže Veselý těžkou situaci ustál a dostal set do tiebreaku, ve kterém měl od samotného úvodu navrch.

„Rozhodla bojovnost. V pátém setu jsem držel dlouho servis, ale pak jsem ho jako první ztratil. První podání jsem v závěru netrefoval. Utáhl jsem to hlavou, která velice často bojuje proti mně. Dneska jsem ale důležité stavy ustál,“ pochvaloval si Veselý.

Třicetiletý tenista páté stovky světového žebříčku tak dorovnal své turnajové maximum z roku 2015. Pokud ho bude chtít vylepšit, musí v další fázi US Open porazit Chorvata Bornu Goja (105.).

Muchová proti Frechové nezaváhala
Karolína Muchová (10.) neztratila na závěrečném grandslamu sezony sadu ani při svém druhém vystoupení. Sedmadvacetiletá Češka nečelila v utkání s o dva roky mladší Magdalenou Frechovou (77.) z Polska jedinému brejkbolu a zvítězila hladce dvakrát 6:3.

Postup do třetího kola US Open okořenila finalistka letošního Roland Garros celkem 23 vítěznými údery. Příští soupeřkou Muchové bude domácí Američanka Taylor Townsendová (132.), s níž se dosud nikdy neutkala.

„Myslím, že jsem měla zápas docela pod kontrolou. Nebyl to ode mě dnes žádný speciální výkon. Ne že bych se sebou nebyla spokojená, ale předvedla jsem takovou hru, kterou jsem potřebovala,“ nechala se slyšet Muchová.

Plíšková postupuje i ve čtyřhře
Karolína Plíšková po boku Chorvatky Donny Vekičové postoupila na US Open do 2. kola čtyřhry. Češka s Chorvatkou na úvod udolaly italsko-japonský pár Lucia Bronzettiová, Eri Hozumiová, a to za dvě hodiny a 11 minut po setech 6:4, 6:7(4) a 6:3.

Plíšková s Vekičovou mohly na kurtu strávit podstatně méně času, jenomže mečbol za stavu 5:4 ve druhé sadě neproměnily. Přestože druhé dějství následně ztratily v tiebreaku, tak rozhodující set si podmanily bez větších problémů.

Pavlásek ovládl dramatickou koncovku
Adam Pavlásek po boku Ariela Behara postoupil do 2. kola US Open. Česko-uruguayský pár na úvod přehrál rakousko-nizozemské duo Philipp Oswald, Botic Van De Zandschulp, a to za dvě hodiny a 32 minut po setech 6:3, 6:7(5) a 7:6(8).

Obě dvojice v utkání působily jistě na servisu, k vidění byl jen jeden jediný brejk a pouze pět brejkbolů. Pavlásek s Beharem v další rundě nastoupí proti Američanům Nathanielu Lammonsovi s Jacksonem Withrowem.

Siniaková s Krejčíkovou vykročily za obhajobou vítězně
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou se v úvodním kole US Open poměrně natrápily. Japonsko-americké duo Makoto Ninomijaová, Sabrina Santamariaová porazily až za dvě hodiny a 37 minut po setech 6:7(5), 6:1 a 6:4.

Obhájkyně loňského prvenství si utkání značně zkomplikovaly už v první sadě, když neudržely vedení 4:2. Rozhodnout musel tiebreak, i v tom ale nasazené jedničky ztratily nadějný náskok 4:1.

Po jednoznačném druhém dějství přišel rozhodující set, ve kterém si Češky díky rychlému brejku vytvořily vedení. O to přišly, drama ale nepřipustily a postoupily. V další rundě amerického grandslamu tak bude následovat pikantní derby mezi dvojicemi Siniaková, Krejčíková a Vondroušová, Strýcová.

Strýcová s Vondroušovou v deblu postupují
Spojení singlové a deblové šampionky z letošního Wimbledonu přineslo v New Yorku první vítězství. Markéta Vondroušová a Barbora Strýcová porazily v prvním kole čtyřhry na US Open slovensko-čínskou dvojici Tereza Mihalíková, I-fan Sü 6:4 a 6:1. České tenistky sice v první sadě ztratily náskok 4:1, od stavu 4:4 už ale na dvorci dominovaly.

Kolodziejová s Noskovou předvedly skvělý obrat
Miriam Kolodziejová a Linda Nosková zahájily vítězně své tažení v soutěži čtyřhry na US Open. Česká dvojice v prvním kole otočila souboj s Američankami Makennou Jonesovou a Jamie Loebovou a nakonec zvítězily po setech 4:6, 6:1 a 6:0. Češky získaly posledních devět gemů utkání.

Vybrané zápasy 3. hracího dne US Open

2. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (437.) – Francisco Cerúndolo (ARG, 20.) 7:6(5), 6:2, 3:6, 2:6, 7:6(6)
Titouan Droguet (FRA, 171.) – JAKUB MENŠÍK (206.) 6:3, 2:6, 6:7(1), 3:6

Bernabe Zapata Miralles (ESP, 76.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 4:6, 1:6, 1:6
Dominic Thiem (AUT, 81.) – Ben Shelton (USA, 47.) 6:7(1), 0:1 – skreč Thiem
Sebastian Ofner (AUT, 58.) – Frances Tiafoe (USA, 10.) 3:6, 1:6, 4:6

2. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) – Magdalena Frechová (POL, 77.) 6:3, 6:3
PETRA KVITOVÁ (11.) – Caroline Wozniacká (DEN, 623.) 5:7, 6:7(5)

Elise Mertensová (BEL, 32.) – Danielle Collinsová (USA, 34.) 3:6, 7:6(7), 6:1
Mirra Andrejevová (63.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 3:6, 2:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Darja Savilleová (AUS, 322.) 6:3, 6:4
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 127.) bez boje

1. kolo mužské čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Oswald (AUT), Van de Zandschulp (NED) 6:3, 6:7(5), 7:6(8)

1. kolo ženské čtyřhry
M. Jonesová, Loebová (obě USA) – KOLODZIEJOVÁ, NOSKOVÁ 6:4, 1:6, 0:6
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Mihalíková (SVK), I. Sü (CHN) 6:4, 6:1
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Ninomijaová (JPN), Santamariaová (USA) 6:7(5), 6:1, 6:4
Bronzettiová (ITA), Hozumiová (JPN) – KAR. PLÍŠKOVÁ, Vekičová (CRO) 4:6, 7:6(4), 3:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.