US Open: Menšík s Kolářem slaví postup, ve 2. kole doplní Macháče. Ostatní Češi končí

- Redakce

Šest českých zástupců se představilo ve druhé sekci prvního kola kvalifikace US Open. Postup do druhého kola slaví po skvělých výkonech Jakub Menšík a Zdeněk Kolář. Na hlavní soutěž musí zapomenout Brenda Fruhvirtová, kterou přelstila Japonka Učijimaová. Vít Kopřiva nestačil na domácího Cressyho, Bejlek inkasovala dvojitého kanára od Ja-fan Wang z Číny. O postup bojovala i poslední česká zástupkyně Lucie Havlíčková, ani ta ale na asijskou sokyni v podobě Korejky Jang nestačila. Ve druhém kole doplní českou sestavu Tomáš Macháč, který svůj postup vybojoval již v úterý.

Kolář přešel po bojovném výkonu do 2. kola
Zdeněk Kolář (176.) porazil v prvním kole kvalifikace US Open Gijse Brouwera (174.) 7:6, 6:4, a vyřadil tak obhájce druhého kola hlavní soutěže. Kolář si v celém zápase jen jednou ztratil servis. V utkání si vypracoval hned patnáct brejkbolů, ale proměnil pouhé dva. Soupeř při brejkových příležitostech trefil několik přímých bodů z levé strany, a to zejména na tělo, potažmo ven z dvorce.

Kolář prohrával ve druhém setu 2:4, ale dočkal se dvojchyby na brejkbol a tím odstartoval svůj obrat. V desátém gemu znovu prorazil servis nevynucenou chybou protihráče, tentokráte jeho forhendem do sítě a duel poté zvládl doservírovat. „V koncovce už jsem cítil, že jsem lepší. Měl jsem i trochu štěstíčka, kdy jsem ho brejkl hned zpátky. Měl 30:0 a zkazil lehčí balón, to mi pomohlo. Obě koncovky jsem ale zvládl líp,“ komentoval pro Tenisový svět.

Kolář tak dorovnal své maximum na US Open, které bude překonávat proti Brazilci Seybothu Wildovi.

Menšík při debutu na grandslamu předvedl famózní obrat
Jakub Menšík (191.) v 1. kole kvalifikace na US Open předvedl neuvěřitelný obrat proti Fabiu Fogninimu (140.) z Itálie a zaslouženě postoupil do 2. kola. V první sadě to ale na postup českého hráče rozhodně nevypadalo, Menšík svůj servis navíc poprvé udržel až na třetí pokus. Debutant na grandslamu odešel po prvním setu do šaten a nakopl se k neuvěřitelnému obratu. Podání mladého Čecha začala být přesná a chyby na straně Fogniniho se začaly kupit. Českému hráči se navíc dařilo i během servisu soupeře, ve druhém a třetím setu si připsal rovnou čtyři brejky. K tomu všemu už nepřišel ani o jedno podání a po jistém výkonu nakonec zvítězil po setech 1:6, 6:1 a 6:1.

„Šel jsem na záchod, kde jsem si srovnal myšlenky. Byl jsem na tenkém ledě. Věděl jsem však, že stačí něco trochu změnit a celý zápas se může otočit, což se také stalo. Fabio začal dělat více chyb a měl to více na háku, trochu mi pomáhal. Já jsem se naopak dokázal uvolnit, dostal jsem se do rytmu,“ popisoval zvrat Menšík, na něhož čeká ve druhém kole Švýcar Leandro Riedi.

Brenda Fruhvirtová končí v kvalifikaci US Open
Vítězná série Brendy Fruhvirtové (121.) skončila na US Open. Šestnáctiletý talent českého tenisu po deseti výhrách a dvou titulech v řadě prohrál v prvním kole kvalifikace závěrečného grandslamu sezony proti Mojuce Učijimaové (173.), se kterou padl po sadách 1:6, 2:6. Jednadvacátá nasazená nezachytila úvod utkání, nezvládla prvních pět gemů zápasu, první set prohrála po půl hodině hry. Česká tenistka se držela se zkušenější Japonkou do poloviny druhé sady, vinou dalších dvou ztracených servisů ale při premiéře v New Yorku skončila už na úvod kvalifikace.

Havlíčkové vystavila stopku korejská soupeřka
Lucie Havlíčková (223.) prohrála v úvodním kole kvalifikace US Open 1:6 a 6:7(5) s Korejkou Su Jeong Jang (152.), a vítězný turnajový debut mezi dospělými tak neoslavila. Finalistka loňské juniorky nevstoupila do utkání ideálně, když v prvním setu uhrála jen jeden gem. Ve druhém dějství mladá Češka vyrovnala hru a dostala se s favoritkou až do tiebreaku, v tom ale doplatila na velké množství nevynucených chyb.

„Zápas byl vyrovnaný. Když jsem hrála aspoň trochu, co jsem chtěla, tak jsem ji přehrála. V prvním setu mě ale bohužel semlela trochu i nervozita. Nebyl vůbec podle mých představ, dělala jsem spoustu chyb. Nebyl to ode mě vůbec dobrý výkon,“ hodnotila své vystoupení Havlíčková.

Bejlek inkasovala dvojitého kanára
Ja-fan Wang (115.) z Číny, která hraje poslední týdny ve famózní formě, uštědřila v 1. kole kvalifikace US Open dva kanáry Sáře Bejlek (213.). Sedmnáctiletá Češka, jež při své loňské premiéře prošla v New Yorku do hlavní soutěže, strávila na kurtu pouhých 54 minut a prohrála dvakrát 0:6.

Kopřiva ranaře nezaskočil
Vít Kopřiva (198.) se o překvapení na úkor domácího favorita v úvodním kole kvalifikace US Open nepostaral. S americkým ranařem Maximem Cressym (114.) prohrál za 69 minut dvakrát 3:6. Bývalý 31. hráč žebříčku ztratil po prvním podání pouhé dvě výměny a nepustil Kopřivu ani k jednomu brejkbolu.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Mojuka Učijimaová (JPN, 173.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (121.) 6:1, 6:2
ZDENĚK KOLÁŘ (176.) – Gijs Brouwer (NED, 147.) 7:6(1), 6:4
JAKUB MENŠÍK (191.) – Fabio Fognini (ITA, 140.) 1:6, 6:1, 6:1
Maxime Cressy (USA, 114.) – VÍT KOPŘIVA (198.) 6:3, 6:3
Ja-fan Wang (CHN, 115.) – SÁRA BEJLEK (213.) 6:0, 6:0
Su Jeong Jang (KOR, 152.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (223.) 6:1, 7:6(5)

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.