Z vesnice až na grandslam! Chci si to tu hlavně užít, hlásí Kolář po úspěšném vstupu do US Open

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Zdeněk Kolář vstoupil do kvalifikace US Open úspěšně. V souboji s žebříčkově výše postaveným Gijsem Brouwerem z Nizozemska ztratil za celé utkání jen jedinkrát servis, a mohl tak po výhře 7:6(1) a 6:4 slavit ve Flushing Meadows potřetí postup do druhého kola. O vylepšení svého newyorského maxima si šestadvacetiletý Čech zahraje s Brazilcem Seybothem Wildem. „Chci si to tady hlavně užívat. Ve čtvrtek do toho zase půjdu tak jako dnes s čistou hlavou. Budu chtít podat nejlepší možný výkon a věřit, že budu lepší než soupeř,“ prozradil 176. hráč žebříčku.

„Bojovalo se o každý balón. Věděl jsem, co na soupeře hrát. Čekal jsem, že tím, jak je vysoký a dobře servíruje, se bude více tlačit na síť. To jsem ale poměrně dobře eliminoval a pak jsem mohl hrát svou hru, kterou jsem proti němu chtěl předvést,“ pochvaloval si Kolář.

Zle přitom mohlo být hned ze začátku utkání. Český hráč čelil při vlastním podání stavu 0:40, případný brejk mohl soupeře dostat na koně.

„Strašně důležitý byl hned první gem celého zápasu, kde měl soupeř při mém servisu tři brejkboly a já ho zvládl uhrát. Mohlo by to vypadat úplně jinak. Pak jsme si servisy drželi, i když tam nějaké brejkboly byly,“ ohlížel se Kolář za duelem.

Kolář v prvním setu nevyužil na příjmu celkem devět brejkbolů a tři soupeřovy zvládl odvrátit. Sada tak dospěla až do zkrácené hry, v níž povolil rodák z Bystřice nad Pernštejnem soupeři jediný bod. Ve druhém setu pak nabral Kolář manko 2:4, na ztracený servis ale reagoval rovněž brejkem a vzápětí navíc přidal navrch další.

„V koncovce už jsem cítil, že jsem lepší. Měl jsem i trochu štěstíčka, kdy jsem ho brejkl hned zpátky. Měl 30:0 a zkazil lehčí balón, to mi pomohlo. Obě koncovky jsem ale zvládl líp,“ komentoval pro Tenisový svět český harcovník.

Kolář přitom strávil období před US Open na antuce, na hardu před grandslamem neodehrál jediný turnaj i vinou zdravotních komplikací.

„Trénoval jsem poctivě u nás na malé vesničce, kde je krásné prostředí. Trochu mě limitovalo rameno, byl jsem se i na otočku odhlásit v Polsku a radši jsem si dal o den, dva více odpočinku a pošetřil to rameno. Teď už se ale cítím výborně, i hra byla slušná. Doufám, že na to navážu,“ hlásil odhodlaně před 2. kolem, v němž bude jeho soupeřem devátý nejvýše nasazený Brazilec Thiago Seyboth Wild, 107. hráč žebříčku ATP.

„Chci si to tady hlavně užívat. Ve čtvrtek do toho zase půjdu tak jako dnes s čistou hlavou. Budu chtít podat nejlepší možný výkon a věřit, že budu lepší než soupeř,“ přeje si Kolář.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
ZDENĚK KOLÁŘ (176.) – Gijs Brouwer (NED, 147.) 7:6(1), 6:4