Vítězná premiéra na grandslamu! Talent Menšík přitom o US Open málem přišel

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Mentální i fyzická vyspělost, jakou disponuje teprve sedmnáctiletý Jakub Menšík, se projevila i při jeho premiérovém startu v kvalifikaci grandslamu. V New Yorku začal velkým obratem proti Fabiovi Fogninimu z Itálie. Bývalého devátého hráče žebříčku ATP porazil prostějovský talent po setech 1:6, 6:1 a 6:1. „Byl jsem na tenkém ledě. Věděl jsem však, že stačí něco trochu změnit a celý zápas se může otočit, což se také stalo,“ pochvaloval si po postupu. Příštím soupeřem Menšíka bude Švýcar Leandro Riedi.

„První grandslamový zápas, byl jsem ze začátku hodně nervózní,“ netajil po utkání Menšík. „Šlo to na mě vidět, nebyl jsem ve své kůži, nebyl jsem se schopný dostat do tempa. Soupeř to od začátku zkušeně hnal a hrál přesvědčivě.“

Premiéru v kvalifikaci českému hráči ozdobila i výrazná divácká kulisa. Není divu – Menšíkovo klání se odehrávalo na kurtu s největší kapacitou po třech hlavních stadionech v areálu US Open. „Hráli jsme na větším kurtu na dvanáctce, přišlo docela dost lidí a podpora fanoušků byla na jeho straně, takže se to všechno v prvním setu sešlo,“ naznačil Menšík, že mu velké množství diváků v prvním setu spíše uškodilo.

Po nevydařeném prvním dějství (1:6) se Menšík na několik minut odebral z dvorce. „Šel jsem na záchod, kde jsem si srovnal myšlenky. Byl jsem na tenkém ledě. Věděl jsem však, že stačí něco trochu změnit a celý zápas se může otočit, což se také stalo,“ pochvaloval si talent po velkém obratu.

Ve zbylém průběhu povolil Fogninimu pouhé dva gemy. „Na začátku druhého setu jsem pořád tahal za kratší konec, podařilo se mi ho ale brejknout. Fabio začal dělat více chyb a měl to více na háku, trochu mi pomáhal. Já jsem se naopak dokázal uvolnit, dostal jsem se do rytmu,“ povídal s nadšením Menšík.

„Říkal jsem si, že se snažím hrát něco víc. Měl jsem pocit, že potřebuju hrát nějaký extra super tenis a dělal jsem z toho moc chyb. Pozměnil jsem to takticky, musel jsem ale i mentálně, trochu srovnat myšlenky,“ pravil Menšík, jenž se s bývalou světovou devítkou střetl v této sezoně i na challengeru ve Švýcarsku. Tehdy z toho byla prohra ve dvou setech.

„Hráli jsme spolu poměrně nedávno, podmínky byly ale na mokré antuce v zimě v Zugu úplně odlišné. Více svědčily Fabiovi, rychlý hard na US Open zase více mně," podotkl Menšík.

Nechybělo přitom mnoho a Menšík nemusel v kvalifikaci vůbec startovat. Nikoliv však z důvodu žebříčkového nedostatku, nýbrž kvůli paradoxnímu zranění během challengeru v Liberci. 

„Určitě proběhly i černé myšlenky. Věděl jsem ale, že mám ještě spoustu času. Smolně jsem si na tréninku natrhl přitahovač, měl jsem v něm čtyř až pětimilimetrovou trhlinu. Věděl jsem, že je to trochu vážnější, byl jsem ale v dobrých rukou. Poměrně rychle jsem zvládl zregenerovat a vrátit se na kurty,“ uzavřel český tenista, jenž ve 2. kole narazí na Švýcara Leandra Riediho (150.).

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JAKUB MENŠÍK (191.) – Fabio Fognini (ITA, 140.) 1:6, 6:1, 6:1