Trápil ji loket, ale je zpátky v plné síle. Jsem hlavně ráda, že zase hraju, říká Vondroušová po triumfu

- David Schlegel

Sedmnáctiletá sokolovská rodačka Markéta Vondroušová byla v roce 2015 nejlepší juniorkou světa. Loni poprvé na turnaji J&T Banka Prague Open v Praze postoupila do druhého kola turnaje WTA. Pak ji však zastavilo zranění a nyní se po osmiměsíční pauze vrátila na kurty. Na podniku dotovaném 15 000 dolary v německém Stuttgartu-Stammheimu se vrátila ve velkém stylu - ovládla turnaj ve dvouhře i ve čtyřhře.

Jste zpátky po pauze, která trvala osm měsíců. Poslední turnaj na ženském okruhu jste hrála v Trnavě, kde jste postoupila z kvalifikace do druhého kola. Tam jste měla dva mečboly na Viktorii Kužmovou, abyste nakonec prohrála v tiebreaku třetího setu. Co se tam stalo?
Měla jsem v Trnavě problémy s loktem, hrozně mě bolel. Pořád jsem ale věřila, že se to dá do pořádku. Pak jsem ještě hrála juniorský grandslam v Paříži (pozn. aut.: tam vyhrála dva zápasy a pak prohrála v osmifinále s nasazenou jedničkou Pěrvušinovou 5:7 v rozhodujícím setu) a tam jsem už prakticky vůbec nemohla podávat. Nevěděla jsem co s tím. Dala jsem si týden pauzu, ale nepomáhalo to.

Co vám na vaše problémy řekli lékaři?
Bylo to složité. Lékaři mi říkali pořád něco jiného. Někdo dokonce doporučoval operaci, ale nakonec mi pomohly speciální cviky na posílení lokte, které jsem dělala s fyzioterapeuty. Chtěla jsem už hrát mistrovství republiky dospělých, ale zase mě začal bolet sval na noze, takže to nevyšlo.

Jak jste trávila čas, když jste byla zraněná?
Pořád jsem chodila na kondiční přípravu a zkoušela občas hrát, ale musela jsem ruku šetřit. Změnila jsem nakonec i výplet rakety, i to mi možná pomohlo, abych se dala do pořádku.

Nakonec jste se vrátila k zápasům až v prosinci, kdy jste odehrála jeden zápas v Bonver tenisové extralize. Tam jste porazila Zuzanu Zálabskou 6:1, 6:0...
Byl to dobrý zápas. Nevěděla jsem, co od toho utkání můžu čekat, ale šlo mi to dobře. Jsem moc ráda, že jsem to zvládla.

Letos jste vyrazila poprvé do Stuttgartu-Stammheimu, kde jste na turnaji dotovaném 15 tisíci dolary, hrála o body do žebříčku WTA poprvé od května loňského roku. Na turnaji jste vyhrála dvouhru i čtyřhru...
Jsem určitě hodně spokojená. Nejtěžší bylo finále. Němka Zajaová v prvním setu vůbec nekazila. Hrála hodně dobře a vyhrála ho 6:3. Pak naštěstí začala více kazit a mně se dařilo vyhrávat důležité míče. (pozn. aut.: Vondroušová nakonec porazila Zajaovou 3:6, 6:2, 6:1).

Na cestě do finále jste neztratila ani set. Měly všechny zápasy hladký průběh?
V prvním kole jsem porazila kvalifikantku Zavackou z Ukrajiny a bylo to složitější, než napovídá výsledek. Vyhrála jsem 6:2, 6:1, ale byla tam řada dlouhých gamů. Podobné to bylo i v semifinále proti Francouzce Lou Brouleauové ve druhém setu, který jsem vyhrála 7:5. Dokázala jsem naštěstí vyhrávat ty rozhodující míče.

 

??? #15k

Fotka zveřejněná uživatelem Markéta Vondroušová (@marketavondrousova),Led 22, 2017 v 10:52 PST

Na turnaji jste hrála a vyhrála i čtyřhru s Miriam Kolodziejovou. S ní jste před dvěma lety touto dobou vyhrála juniorskou čtyřhru na Australian Open. Pak jste spolu zvítězili i na juniorském grandslamu v Paříži...
Chtěla jsem nahrát co nejvíc zápasů. S Miri jsme spolu hráli po docela dlouhé době, ale jsme velké kamarádky i mimo kurt a hraje se nám spolu výborně. Jsem moc ráda, že jsme spolu vyhrály celý turnaj.

Jak jste turnaj zvládla po zdravotní stránce? Cítíte se v pořádku?
Loket jsem celý turnaj necítila vůbec. Nic mě nebolí a cítím se v pořádku. Jen po finále dvouhry jsem se cítila trochu unavená.

Před vynucenou pauzou vám patřilo v žebříčku 286. místo. Nyní jste po osmiměsíční pauze 420., ale v nejbližší době budete obhajovat spoustu bodů. Netřese se vám z toho trochu ruka?
Já jsem hlavně ráda, že zase hraju. Když něco uhraju, zase se mi to do žebříčku přičte, takže nějak vystresovaná z toho nejsem.

Jaký je váš další turnajový program?
Už tento týden pojedu do francouzského Grenoblu na pětadvacítku, kde mě čeká kvalifikace. Pak se chystám na tři turnaje do Austrálie, kam pojedu s panem Zdeňkem Kubíkem a s Miriam Kolodziejovou.

Nechala jste se inspirovat pro cestu do Austrálie od Barbory Štefkové, která tam před dvěma lety udělala na těchto turnajích zásadní průlom ve své kariéře?
Nemluvila jsem s ní o tom, ale je pravda, že tady v Evropě jsou hodně silně obsazené turnaje a v Austrálii je navíc teplo.

Jaké si dáváte cíle pro letošní sezónu?
Ráda bych si zahrála kvalifikace na grandslamových turnajích, ale uvidíme, jak se mi bude dařit na těch menších.

CESTA MARKÉTY VONDROUŠOVÉ ZA TITULEM VE STUTTGARTU-STAMMHEIMU:

DVOUHRA:
1. kolo: Markéta Vondroušová - Katarina Zavacká (UKR - 628.) 6:2, 6:1
2. kolo: Markéta Vondroušová - Katie Boulterová (GBR - 361.) 6:1, 6:3
čtvrtfinále: Markéta Vondroušová - Anastasija Šošynová (UKR - 476.) 6:0, 2:0 skr.
semifinále: Markéta Vondroušová - Lou Brouleauová (FRA - 412.) 6:1, 7:5
finále: Markéta Vondroušová - Anna Zajaová (GER - 305.) 3:6, 6:2, 6:1

ČTYŘHRA:
1. kolo: Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová - Nina Kruijerová, Suzan Lamensová (NED) skreč.
čtvrtfinále: Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová - Michaela Hončová, Ilona Kremenová (SVK/BLR) 6:4, 6:1
semifinále: Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová - Magdalena Frechová, Katarzyna Kawaová (POL) 5:7, 6:4, 10:3
finále: Miriam Kolodziejová, Markéta Vondroušová - Anita Husaričová, Kimberley Zimmermannová (BIH/BEL) 7:6(3), 7:5

6. 9. 2016 - Ráda bych se zapojila do plného tréninku, říká sedmnáctiletá Vondroušová