Rusce odmítli poskytnout čas na odpočinek. Neprofesionální, zlobí se i soupeřky

- Filip Lefenda

S pořádně rozporuplnými pocity opouštěla dějiště poslední tisícovky v Montréalu Ljudmila Samsonovová. V Kanadě si čtyřiadvacetiletá tenistka zahrála největší finále v dosavadní kariéře, vinou deště ho ale byla nucena absolvovat pouhé dvě hodiny po semifinále, což se v klíčovém souboji o titul na kurtu projevilo. Unavená Ruska vybojovala s Američankou Jessicou Pegulaovou jediný gem a padla za pouhých 49 minut 1:6 a 0:6.

Zatímco Pegulaová stihla své semifinále se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou v sobotu odehrát, Samsonovovou už déšť na centrální dvorec nepustil. Duel s Jelenou Rybakinovou tak musela po dlouhém čekání podstoupit až v neděli. Kazašskou grandslamovou šampionku porazila po třísetovém obratu 1:6, 6:1 a 6:2 a postoupila na úrovni WTA 1000 poprvé do finále.

Jenže na to už aktuální světové dvanáctce nezbylo sil. Do akce musela už po pouhých dvou hodinách, ačkoliv dle svých slov organizátory žádala o delší prostor na odpočinek. „Je opravdu zvláštní, že se o nás pořadatelé nestarají a neuzpůsobí rozpis tak, abychom nemusely hrát dva zápasy v jeden den,“ postěžovala si rodačka z Oleněgorsku.

„Měli by se vždy snažit udělat maximum pro to, aby nikdo nemusel hrát dva singlové zápasy v jeden den. Všichni věděli, že bude od 18 hodin pršet,“ pokračovala Samsonovová.

„Žádala jsem o více času, ale řekli mi, že to nejde. Neměla jsem dostatečný prostor na regeneraci. Jen tejpování těla mi po semifinále zabralo hodinu,“ popisovala Ruska, které se následně zastala i první hráčka žebříčku WTA Iga Šwiateková.

„Je jasné, že počasí je nepředvídatelný faktor. Mělo by se ale více myslet na zdraví sportovců. Každý týden hrajeme a cestujeme. Je to intenzivní, nejde si vzít byť jen dva dny volna. Bylo by hezké, kdyby se v budoucnu myslelo více na samotné hráčky,“ komentovala hvězdná Polka.

Servítky si pak nebrala poražená semifinalistka Jelena Rybakinová, jež měla pro změnu v nohách tříapůlhodinový čtvrtfinálový maraton s jinou Ruskou Kasatkinovou. „Tohle je neprofesionální. Doufám, že se to stalo naposledy. Více to nemohu kvůli WTA komentovat, ale doufám, že se něco změní. Vedení je slabé. Usnula jsem v 5 hodin ráno,“ stěžovala si loňská wimbledonská šampionka.

Po finálové porážce se Samsonovová rychle přesunula do amerického Cincinnati. Další ze zámořských betonových tisícovek pro ni ale skončila hned v prvním kole. Stopku jí vystavila v noci z úterý na středu Linda Nosková. Osmnáctiletá Češka zvítězila po obratu 2:6, 6:3 a 6:1, a vysloužila si tak v Ohiu derby s krajankou Petrou Kvitovou.