Kyrgios zmešká i poslední grandslam sezony. Čeká ho brutální propad žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Sezona, na kterou by nejraději zapomněl, nejspíš šťastný konec mít nebude. Nick Kyrgios, který prozatím v roce 2023 odehrál jen jeden zápas na trávě ve Stuttgartu, se kvůli zranění zápěstí musel odhlásit i z nadcházejícího US Open. Vůbec poprvé ve své kariéře tak neodehraje ani jeden z grandslamů během sezony.

Kyrgios má za sebou nejlepší rok kariéry. V minulé sezoně prošel nečekaně až do finále Wimbledonu, získal titul na turnaji ve Washingtonu a byl ve čtvrtfinále US Open. Věřil, že letos na své výkony naváže, možná je i překoná, a prokáže, že patří do absolutní světové špičky.

Jenže zkraje roku místo turnajů na domácí půdě skončil v nemocnici a podrobil se artroskopické operaci kolene. Od té chvíle neustále odkládal svůj návrat až do začátku travnaté části sezony. V červnu ve Stuttgartu odehrál první soutěžní zápas po více než půl roce, prohrál s Číňanem Wuem a znovu se stáhl do ústraní.

Kvůli zranění zápěstí vynechal Wimbledon a nyní i kompletní severoamerickou tour s vrcholem na US Open. „Mám z toho zlomené srdce. Mé zápěstí ještě není připraveno na zápasy,“ oznámil Australan na svém Instagramu.

Odhlášení z US Open pro něj bude mít velké následky. Už nyní se propadl až na 92. místo světa, v pondělí pak vypadne z elitní světové stovky, čímž si prošel i na začátku minulé sezony. Dál to ale bude ještě horší. Na US Open totiž měl obhajovat 360 bodů z minulého roku a jakmile je odepíše, zůstane mu už jen pouhých 90 bodů za čtvrtfinále z říjnového turnaje v Tokiu.

V tu chvíli se propadne někam do páté stovky světa! A pokud se nestihne vrátit alespoň během asijské tour na betonech, zcela zmízí z rankingu ATP. Poprvé od dubna 2012, kdy získal své první profesionální body.

Jak ale Kyrgios své fanoušky uklidňuje, neznamená to pro něj v tuto chvíli nic důležitého. „Rád bych lidem připomněl, že mám chráněný žebříček na 21. místě. Až se rozhodnu vrátit, budu zpátky tam, kam jsem patřil,“ uvedl s tím, že se rozhodně nebude muset trápit na malých turnajích a začínat znovu od píky. Pokud tedy chráněný žebříček využije k úspěšnému sběru potřebných bodů.