Vedení 8:4 nestačilo. Tahle porážka byla hodně smolná, mrzí Voráčovou

- David Schlegel

Hodně nešťastný zápas sehrály na Livesport Prague Open devětatřicetiletá Renata Voráčová se svou deblovou partnerkou Si-jü Wang. Měly obtížný los, když čelily první nasazené dvojici Šuaj Čang, Lin Ču z Číny, ale k vítězství jim chybělo opravdu málo. Krásný duel, ve kterém byly k vidění tvrdé rány i deblová chytrost, diváky ve Stromovce bavil. Po horším začátku česko-čínský pár získal půdu pod nohama, vyhrál druhý set a v supertiebreaku vedl už 8:4. Pak si však vybral velkou porci smůly a zápas ztratil poměrem 2:6, 7:6(4) a 8:10.

„Soupeřky byly kvalitní. My jsme se po prvním prohraném setu dostaly zpátky do hry. Byl to vyrovnaný zápas a v takových rozhodují jeden nebo dva balony,“ zhodnotila utkání Renata Voráčová, která hrála se svou spoluhráčkou Si-jü Wang už loni na turnaji WTA v Ostravě.

„Je to výborná tenistka. Jsem moc ráda, že jsem si s ní mohla zahrát a strašně mě mrzí, že jsem jí nedokázala pomoci. V závěru zápasu jsme měly u jednoho míče velkou smůlu a myslím, že jsme si i zasloužily vyhrát,“ říkala zklamaně Voráčová.

Za stavu 8:8 v supertiebreaku se hrála dlouhá výměna, v níž Šuaj Čang zahrála úder do pásky, od níž se nakonec míček odrazil a těsně překulil na druhou stranu. Češka s Číňankou byly obě na síti a nedohodly se, která z nich bude hrát, a soupeřky tak získaly mečbol. Blíž k míčku měla Si-jü Wang, ale Voráčová své spoluhráčce nic nevyčítala.

„Je to trochu o komunikaci. Mohly jsme to zahrát obě. Ona byla v pohybu dopředu, ale v žádném případě jí to nevyčítám. Hrála celý zápas výborně. To se prostě stane, že se to takhle sejde. Ona by mi taky mohla vyčíst nějaké míče. Bylo tam víc momentů, které jsem mohla zahrát lépe, ale to prasátko bylo takový nešťastný moment. Možná to tak mělo být,“ krčila rameny.

Voráčová dominovala na síti, zkušenosti bývalé semifinalistky Wimbledonu se tam jasně projevovaly. Na druhou stranu si Češka neudržela v celém utkání ani jedno podání. Její spoluhráčka Wang se specializuje hlavně na dvouhru a nevytvářela na první nasazenou dvojici na síti tlak. Rodačka ze Zlína měla navíc nízké procento úspěšnosti prvního podání a občas se dopustila dvojchyby.

„Během zápasu jsme ale našly systém, který by nám mohl sedět, takže si nemyslím, že to hrálo zásadní roli. Samozřejmě, kdybych dala esa, tak je to jedno. Bývalo by pomohlo, kdybych dokázala ze servisu dělat více bodů, jako to dokázala moje spoluhráčka,“ uznala 101. deblistka světa.

K vítězství chyběly pouhé centimetry. Po prasátku pak při mečbolu vítězkám pomohl těsný aut. „Mrzí mě některé věci, které jsem chtěla zahrát jinak a úplně se mi nepovedly, ale s tím už nic neudělám. Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, měly jsme k tomu blízko, ale každý týden je nový turnaj. Je třeba se z toho poučit a zahrát to příště jinak,“ vyprávěla po zápase v tiskovém středisku.

Renata Voráčová měla původně hrát na turnaji ITF dotovaném 60 tisíci dolary v Barceloně, ale její francouzská spoluhráčka Jessika Ponchetová se v den odletu zranila, takže se Voráčová nakonec představila na turnaji WTA v Praze.

„Hledala jsem spoluhráčku sem do Prahy na poslední chvíli. Povedlo se, a tak jsem hrála tady,“ říkala Voráčová, která před deseti lety po boku Barbory Strýcové tento turnaj ovládla.

Na světovém žebříčku patří Češce 101. pozice. Uzávěrka deblových párů pro grandslam na US Open je až 18. srpna, ale Voráčová s účastí v New Yorku nepočítá. „Vůbec tímto směrem nepřemýšlím. Musela bych mít o dost lepší žebříček, abych si tam mohla zahrát,“ dodala na závěr.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Čang, Ču (obě CHN) – VORÁČOVÁ, Si-jü Wang (CHN) 6:2, 6:7(4), 10:8