Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

- Jan Vojkůvka

Vyřazení Novaka Djokoviče Denisem Istominem mělo být jednoznačně největším překvapením letošního Australian Open. Jenže po pár dnech přichází další aspirant na tuto pozici - Srbův největší rival Andy Murray, pětinásobný finalista Australian Open, jenž na svůj první triumf v Austrálii stále čeká, padl ve čtyřech setech s Němcem Mischou Zverevem a v Melbourne končí!

Neskutečný zápas byl k vidění na kurtu Roda Lavera. K fantastickému výkonu se v souboji s britským favoritem vybičoval devětadvacetiletý Mischa Zverev, padesátý hráč světa, jehož maximem na grandslamech bylo doposud třetí kolo z Wimbledonu. V Melbourne ovšem svou životní formu korunoval vítězstvím nad současným králem mužského tenisu.

Světová jednička Andy Murray se do výrazných problémů s nenasazeným Mischou Zverevem dostala už v prvním setu. Nedalo by se přitom říci, že Zverev předvedl skvělý výkon na servisu, naopak, ale povedlo se mu na returnu vytvářet na Brita takový tlak, se kterým si ani největší favorit turnaje nedokázal poradit.

Přitom to byl právě Murray, kdo mohl doservírovat první set k vítězství za stavu 5:3, ale místo toho, stejně jako za stavu 3:1, ztratil podání a to samé ho potkalo i v jedenáctém gemu. Zverevovi se podařil vskutku nepříliš častý jev - třikrát prorazit servis světové jedničky a zvítězit 7:5. I ve druhém dějství pak pokračoval ve výborném výkonu na returnu, ač tentokrát na Murrayho nestačil.

Britský tenista se dokázal oklepat z dalších dvou ztrát podání, které, stejně jako v prvním setu, přišly vždy poté, co sám uskočil do výhody brejku. Druhý set tentokrát vyhrál favorizovaný Brit 7:5, ale to bylo z jeho strany vše.

Heroický výkon Zvereva přinesl nečekaný vývoj ve zbytku zápasu. Ve třetí sadě se po dvou brejcích v pátém a sedmém gemu dopracoval k vítězství 6:2 a skvěle vstoupil i do čtvrtého setu, v němž hned na úvod obral nasazenou jedničku o podání. Asi málokdo v tu chvíli tušil, že se dokonává jedno z největších překvapení letošního Australian Open a Murray opět nedostane příležitost pozvednout trofej z Austrálie nad hlavu.

Přirovnat by se to dalo pouze k vítězství Denise Istomina nad Novakem Djokovičem, přesto byl Zverevův výkon v mnohém jedinečný. Murrayho ve čtvrtém setu prakticky k ničemu nepustil, nezastavila ho ani obrovská chyba v osmé hře, kdy místo zakončení gemu zasměčoval do sítě, a relativně v klidu doservíroval zápas k vítězství 6:4. Nečelil žádnému brejkbolu, Murrayho svým pohybem po dvorci a neskutečnými údery frustroval. Poprvé postoupil mezi nejlepších osm na turnajích velké čtyřky.

„Upřímně opravdu nevím,“ řekl Zverev při pozápasovém rozhovoru na otázku, jak dokázal zvítězit. „Ještě si to ani neuvědomuji.“ Zverev se musel popasovat s výbornou obranou Murrayho, která patří k nejlepším na okruhu. „Byl jsem překvapený, že se mi tolik dařilo na podání. Hodně mi pomáhali diváci, dav je tu neuvěřitelný. Bylo jednoduché být stále agresivní,“ podotkl Němec.

Navíc nescházelo mnoho a ve čtvrtém kole mohli nastoupit hned dva Zverevové. Mladší bratr Mischy, Alexander, totiž v sobotním utkání třetího kola byl blízko překvapení v utkání s Nadalem, s nímž ale nakonec prohrál po pětisetové bitvě. A tak tenisové rodině nyní zajišťuje slávu zkušený Mischa.

„Znamená to pro mě strašně moc a myslím, že i pro celou moji rodinu. Jsem strašně šťastný,“ neskrýval radost a dojetí Zverev po svém premiérovém postupu do čtvrtfinále. „Zatím nevím, jaké to bude. Jsou to pro mě nové pocity, nové okamžiky. Chtěl bych si zahrát s Federerem, je pro mě vzorem od začátku mé tenisové kariéry. Byl by to pro mě splněný sen,“ vyjádřil své přání Zverev. Přání, které se mu nakonec splnilo, jelikož Roger Federer v pětisetové bitvě porazil Keie Nišikoriho.

Brit Murray na druhé straně nevyužil zaváhání Djokoviče a místo možnosti navýšit náskok na čele světového žebříčku nečekaně vypadl ve čtvrtém kole. Neobhajoval v Melbourne tolik bodů jako Djokovič, ale místo útoku na titul a možnosti disponovat před dalším průběhem sezony náskokem tří a půl tisíc bodů, zůstane po prvním grandslamu roku relativně na dostřel.  milníku ani nepřiblíží.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Neděle 22. 1.

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal

Středa 18. 1.

Postrach Federer? Nebojím se ho, říká nabuzený Berdych

Kerberová je první na světě, takže bude asi dobrá, říká Plíšková s úsměvem

Kyrgios opět řádil! Vulgarity, zahozená raketa, senzační úder i nezájem o hru

Australian Open: Berdych potvrdil roli favorita, Kristýna Plíšková si vylepšuje australské maximum

Na Davis Cup nepojedu, prohlásil Berdych po vítězství nad Harrisonem

Neunavitelná Strýcová: Jdu do toho naplno, i když kopu díru na zahradě

Bylo to na jednu bránu, uznal Veselý. Odpíchnout se chce od Davis Cupu