Livesport Prague Open: Knutsonová si zahraje poprvé hlavní soutěž turnaje WTA! Šalková neuspěla

- Redakce

Pražský WTA turnaj je stále ve své rané fázi, v neděli se rozhodlo o šestici postupujících z kvalifikace do hlavní soutěže. Finále kvalifikace zdárně zvládla Gabriela Knutsonová, která postoupila do hlavní soutěže turnaje WTA poprvé v kariéře. Kvalifikovat se naopak nepovedlo Dominice Šalkové, jež prohrála zápas s nasazenou jedničkou Tamarou Korpatschovou. Renata Voráčová svou dohrávku prvního kvalifikačního kola prohrála.

Knutsonová si v Praze zahraje hlavní soutěž
Gabriela Knutsonová (235.) se poprvé v kariéře probojovala na turnaj WTA, když ve finále kvalifikace porazila Naikthu Bainsovou (297.) z Velké Británie po setech 6:3, 6:2.

Česká tenistka měla dobrý vstup do zápasu a rychle se ujala vedení 3:0. V sedmém gemu sice Knutsonová ztratila své podání, ale vzápětí se jí opět povedlo prolomit servis soupeřky a následně čistou hrou první sadu uzavřela.

Čtyři z prvních pěti gemů druhého setu skončily úspěchem tenistky na returnu a výsledkem bylo vedení Knutsonové poměrem 4:1. Tento náskok už si šestadvacetiletá Češka udržela až do konce.

„Mám neskutečnou radost, je to velká čest a je to pro mě opravdu překvapení,“ zářila v pozápasovém rozhovoru. „Když jsem včera hrála, tak jsem si hlavně chtěla dobře zahrát a užívat si to. Je to pro mě opravdu překvapivý výkon a těším se, jak to půjde dál,“ uvedla tenistka, která bude v hlavní soutěži na nejvyšším okruhu debutovat.

„Ve druhém setu jsem už dělala občas nějaké blbosti, protože nožky už byly trochu unavenější, ale také jsem věděla, že to mám pod kontrolou, tak se člověk trochu uvolní. Ale věděla jsem, že se to může rychle otočit, tak jsem se rychle vrátila zpátky,“ řekla ke svému receptu, jak se udržet na vlně a i přes únavu nepřipustit zvrat ve skóre. „Jsem ráda, že jsem to zvládla a nenechala se rozptýlit.“

V hlavní soutěži od sebe neočekává žádné skvělé výkony, spíš věří, že srovnání s těmi nejlepšími jí ukáže, jakou cestou se dál vydat. „Jsem ráda, že tam vůbec jsem, což je pro mě čest. Já se spíš těším na to, že budu proti takovým soupeřkám hrát. Chci vědět, co mají oproti mně navíc. Když mě někdo porazí, tak chci, abych byla opravdu poražena a já potom viděla, že ona má tohle, tohle a tohle a na tom pak můžu pracovat,“ upozornila Knutsonová.

Šalková přes nasazenou jedničku neprošla
Na úspěch Gabriely Knutsonové se ve finále kvalifikace nepovedlo Dominice Šalková (303.). Hráčka pražské Sparty se musela v duelu o hlavní soutěž sklonit před nasazenou jedničkou Tamarou Korpatschovou (100.), které podlehla ve dvou setech 3:6, 2:6.

Duel odstartovala hodně divoká pasáž, kdy během úvodních pěti her neudržela ani jedna z tenistek své podání. Korpatschová byla první, které se povedlo servis udržet a odskočila do vedení 4:2, přičemž vítězství v první sadě potvrdila ještě jedním brejkem v koncovce.

Ve druhém setu se sice Šalkové povedlo prorazit Němce podání ve třetím gemu a dostat se do vedení 2:1, ale pak prohrála pět gemů v řadě a do hlavní soutěže se nekvalifikovala.

„Bylo to hlavně o mně. Soupeřka byla solidní a nedělala moc chyb. Já jsem šla na kurt ještě nervóznější, než včera, což jsem nevěděla, že je možné. Vůbec jsem nevěděla, co dělám s nohama, k míčům jsem se vůbec nestavěla, nevěděla jsem, kam mi to lítá... Snažila jsem se držet v kurtu, abych se ve výměnách rozehrála a dostala se do tempa, ale dneska to nějak nešlo,“ hodnotila posmutněle Šalková.

Voráčová kvalifikační dohrávku prohrála
Renata Voráčová (-), která startovala ve dvouhře na turnaji WTA v Praze na divokou kartu, prohrála v prvním kole kvalifikace se Slovenkou Viktórií Hrunčákovou (122.) 2:6, 2:6.

První set česká tenistka prohrávala už v sobotu a následně bylo utkání přerušeno a odloženo na neděli. Druhý set měl podobně rychlý spád jako ten první a Voráčová, která se dvouhře v posledních letech již téměř nevěnuje, se již nyní může plně soustředit na turnaj ve čtyřhře, do kterého nastoupí v Praze po boku Číňanky Si-jü Wang, s níž naposledy hrála loni v říjnu na turnaji v Ostravě.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
GABRIELA KNUTSONOVÁ (235.) – Naiktha Bainsová (GBR, 297.) 6:3, 6:2
Nao Hibinová (JPN, 125.) – Emiliana Arangová (COL, 177.) 6:3, 1:6, 0:6
Elvina Kalievová (USA, 173.) – Tayisiya Mordergerová (GER, 688.) 6:2, 6:3
Tamara Korpatschová (GER, 100.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (303.) 6:3, 6:2
Dajana Jastremská (UKR, 145.) – Ankita Rainaová (IND, 200.) 6:0, 6:0
Viktória Hrunčáková (SVK, 122.) – Chloe Paquetová (FRA, 217.) 6:2, 6:4

1. kolo kvalifikace
Viktória Hrunčáková (SVK, 122.) – RENATA VORÁČOVÁ (-) 6:2, 6:2