ITS Cup: Semenistá vyhrála už druhou českou šedesátku! Ve finále otočila z 0:1 na sety

- Jan Vojkůvka

Lotyšská tenistka Darja Semenistá, která v Olomouci vyřadila ve čtvrtfinále Terezu Valentovou, dokráčela turnajem kategorie ITF W60 až k turnajovému titulu! V nedělním finále porazila nasazenou osmičku Leu Boškovičovou 6:7(6), 6:3, 6:1 a získala svůj čtvrtý letošní titul. Už druhý z českých šedesátek.

Dvacetiletá Semenistá triumfovala na české šedesátce už v květnu v Praze, kde porazila například Lucii Havlíčkovou, Terezu Valentovou, Tenu Lukasovou nebo Jessicu Bouzasovou. Po více než dvou měsících se mladá Lotyška vrátila na území České republiky a znovu odjíždí s titulem.

Tentokrát si podmanila turnaj v Olomouci, kde až do finále neztratila ani set a vedle Valentové její sílu pocítila i ve druhém kole Denisa Hindová. Nejsložitější práci měla Semenistá až ve finále, v němž prohrála první set v tiebreaku a musela skóre otáčet.

V dalších dvou setech ale dominovala, vyhrála 6:3, 6:1 a duel strhla po dvou a půl hodinách na svou stranu. Od stavu 2:2 ve druhé sadě navíc vyhrála 10 ze zbývajících 12 gemů.

Pro mladou Lotyšku se jedná už o její čtrnáctý singlový titul z okruhu ITF. A také triumf, který ji výrazně posune k hranici kvalifikací na menší turnaje WTA. V novém vydání světového žebříčku si totiž vylepší své kariérní maximum o 22 pozic a posune se na 150. místo světa.

Turnaj v Olomouci ovšem přinesl i českou radost. Už v sobotu se totiž z hodně nečekané deblové trofeje radovaly sedmnáctiletá Magdalena Smékalová a o rok mladší Tereza Valentová, které startovaly na divoké karty.

ITS Cup Olomouc Open 2023 by Moneta Money Bank (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Darja Semenistá (LAT, 172.) – Lea Boškovičová (CRO, 277.) 6:7(6), 6:3, 6:1